• Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasednt.gr. All rights reserved.

ABOUT

ΝΙΚΗ ΜΑΡΤΙΜΙΑΝΑΚΗ

  • LinkedIn Social Icon

Η Νίκη Μαρτιμιανάκη είναι άριστη πτυχιούχος διατροφολογίας του Northumbria University, Newcastle UK (B.Sc Human Nutrition), ένα accredited course από το Association for Nutrition, ενώ τώρα παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc Nutritional Therapy) στο University of Worcester (UK). Είναι μέλος του British Association for Lifestyle Medicine and Nutrition (BANT) και των Plant Based Health Professionals, UK. Έχει μετεκπαιδευτεί και επι του παρόντος μετεκπαιδεύεται στη whole foods plant-based διατροφή από το University of Winchester  & στο Lifestyle Medicine καθώς και στην Λειτουργική Αθλητική Διατροφολογία από το Centre for Integrative Sports Nutrition, ένα accredited course από το British Association of Sport and Exercise Sciences  και το  British Association for  Lifestyle Medicine and Nutrition. Με ειδίκευση στη θεραπευτική διατροφολογία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ενδοκρινολογικές διαταραχές στο γυναικείο και ανδρικό οργανισμό, τις ιδιαίτερες ανάγκες αθλητών, τις πεπτικές διαταραχές, το στρες, τη γενετική, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τη θεραπευτική αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών μέσω της ολικής φυτοφαγίας.
 

Περαιτέρω ασχολίες:

Λίγα Λόγια για εμένα:

Κατοικώ, σπουδάζω και εργάζομαι στην Αγγλία. Η ενασχόληση μου με την ολική φυτοφαγία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μου σπουδών μέσω μιας προσωπικής περιπέτειας με την υγεία μου. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μου σπουδών ήμουν αθλήτρια πυγμαχίας όπου και αγωνιζόμουν για την ομάδα του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια προετοιμάσιας για την αγωνιστική υπέφερα ρίξη MCL, ACL αριστερού γονάτου ενώ οι χόνδροι μου είχαν υποστεί ζημιά από τις ατελείωτες και εντατικές προπονήσεις σε συνδυασμό με τις σπουδές μου και τα εργασιακά μου καθήκοντα εκείνη τη περίοδο. Μένοντας εκτός αγωνιστικής πλέον, ήρθαν στην επιφάνεια η διάγνωση ινομυαλγίας με έντονα αρθριτικά προβλήματα, καθώς και η εντερική διαπερατότητα λόγω έντονου στρες. Για περίπου ένα χρόνο λόγω χαμηλού ανοσοποιητικού συστήματος αντιμέτωπισα λοίμωξη αναπνευστικού, concurrent UTIs, περιστεφανίτιδα, ενώ έχοντας διαγνωστεί με πολυκυστικές ωοθήκες από εφηβική ηλικία, ο έμμηνος κύκλος μου είχε γινει ανυπόφορος. Λόγω περιστεφανίτιδας ακολούθησα αντιβιοτική αγωγή  η οποία χειροτέρεψε την εντερική μου πάθηση αλλά και υγεία. Αυτό με ανάγκασε να μείνω εκτός εργασιακών καθηκόντων αλλά και επηρέασε τις σπουδές μου. 

Εκείνη τη περίοδο ξεκίνησα να διαβάζω για την ολική φυτοφαγία και πιο συγκεκριμένα ένα εύρος επιστημονικών ερευνών που είχαν δημοσιευτεί πάνω στα οφέλη της στην υγεία. Κατά το τελευταίο έτος των σπουδών μου παρακολούθησα σεμινάρια, συνέδρια και webinars στην WFPB αλλά και ασχολήθηκα με vegan αθλητές πυγμαχίας. Κατάφερα με γνώμονα τα επιστημονικά εφόδια να αντιστρέψω την ινομυαλγία αλλά και μετά από χρόνια να διαχειριστώ τις πολυκυστικές μου ωοθήκες. Μετά από 2,5 χρόνια επέστρεψα δυναμικά στην άσκηση. Αν και δεν ασχολούμαι πλέον σε αγωνιστικό επίπεδο με τη πυγμαχία, περιορίζομαι στη ποδηλασία, στο spinning και στις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Με γνώμονα αυτό, οι μεταπτυχιακές μου σπουδές έχουν επικεντρωθεί στη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών όπως ινομυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, κατάθλιψη, ψωρίαση, και τις πολυκυστικές ωοθήκες μέσω της ολικής φυτοφαγίας  αλλά και το ρόλο της ολικής φυτοφαγίας στον έμμηνο κύκλο, την εμμηνόπαυση και τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Συνοπτικά όλη η ερευνητική μου αναδεικνύει έμπρακτα και έντονα το ρόλο των φυτικών τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία, και αυτό επαληθεύεται διαρκώς μέσα από peer-reviewed papers που δημοσιεύονται καθημερινά.

Το plantbasednt.gr ήρθε ως φιλοδοξία για την άμεση διάδοση των οφελών της ολικής φυτοφαγίας στην Ελλάδα μέσω evidence-based research. Παρ' όλο που δε κατοικώ Ελλάδα, φιλοδοξώ στην άμεση διάδοση και εφοδιασμό με όλες τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις πάνω στην αυστηρή φυτοτοφαγία στα ελληνικά εδάφη.

Υπηρεσίες  για τώρα δε προσφέρω για την Ελλάδα (προσεχώς όμως το 2020) και περί τούτου περιορίζομαι μόνο στο ενημερωτικό κομμάτι μέσα από αυτή τη πλατφόρμα.