ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για την σύσπαση των αγγείων, τη μυϊκή λειτουργιά,για τον νευροδιαβιβασμό και την έκκριση κάποιων ορμονών. Ωστόσο, μόνο το 1% χρησιμοποιείται για αυτές τις λειτουργίες, με το υπόλοιπο 99% να αποθηκεύεται κυρίως στα κόκαλα και τα δόντια.

 

Πλούσιες πηγές ασβεστίου σε μια χορτοφαγική διατροφή αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, και κυρίως αυτά με χαμηλά οξαλικά οξέα (μπρόκολο, μποκ τσοι, λαχανίδα, watercress, napa cabbage, mustard and turnip greens). Από αυτά γίνεται απορρόφηση 40-60%. Από λαχανικά υψηλά σε οξαλικά οξέα (beet greens, σπανάκι και swiss chard) γίνεται απορρόφηση της τάξεως του 5%. Τα φασόλια σόγιας αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου, με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα αυτού. Το ασβέστιο από φασόλια σόγιας με χαμηλό αριθμό φυτικών οξέων έχει αναδειχθεί να απορροφάται κατά 0.414 και 0.310 από φασόλια σόγιας με υψηλό αριθμό φυτικών οξέων, αντίστοιχα. Εν αντιθέσει όταν συγκρίθηκε με το γάλα αγελάδας, ο βαθμός απορρόφησης ασβεστίου αυτού ήταν 0,377 (1).

Ενισχυμένες τροφές του εμπορίου (φυτικά γάλατα και το τόφου) αποτελούν πολύ καλές πηγές, με απορροφησιμότητα 30-32% (ίδια με εκείνη του αγελαδινού γάλατος).

Η απορροφησιμότητα του ασβεστίου από το ταχίνι και από φασόλια κυμαίνεται στο 20%. Από τα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν φυτικά οξέα, το ασβέστιο απορροφάται 14-21%, ωστόσο η απορροφησιμότητα αυξάνεται όταν τα μουλιάζουμε από 8-12 ώρες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ με περισσότερες λεπτόμερειες για το ασβέστιο ΕΔΩ

Μα ανησυχώ, να μην πάρω συμπληρώματα ασβεστίου;

Συμπλήρωμα δεν θα χρειαστείς αν φροντίζεις η διατροφή σου να είναι πλούσια και να έχει ποικιλία. Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D να είναι υψηλά. Στην Ελλάδα, με τόσο ήλιο τα επίπεδα μας πρέπει να είναι ικανοποιητικά και δεν χρειάζεται ούτε συμπλήρωμα βιταμίνης D να πάρουμε σε αντίθεση με άλλους vegan πληθυσμούς που κατοικούν σε χώρες οπός το Ηνωμένο Βασίλειο. 15-20 λεπτά καθημερινώς για όσους έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, εκθέτοντας το δέρμα (πρόσωπο και χέρια είναι αρκετά) -χωρίς αντηλιακό, κρέμες, make-up είναι αρκετά για να συνθέσει ο οργανισμός σου D3 για τις καθημερινές του ανάγκες!

Για πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες συνιστάται έκθεση στον ήλιο μέχρι και 30'. Για τους ΄Έλληνες του εξωτερικού όπως Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ σημαντική η λήψη βιταμίνης D3 μέσω συμπληρώματος!

Σε τι ποσότητα θα χρειαστείς βιταμίνη D3 μέσω συμπληρωμάτων αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα της στον οργανισμό σου. Μια εξέταση αίματος θα αναδείξει καταλλήλως. Από εκεί και πέρα συμβουλεύεστε το γιατρό σας/ειδικό υγείας για τυχόν ελλείψεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

Avatar 96