Blog

Τα γαλακτοκομικά δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν στην υγεία των οστών. Η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου τού μέσου ανθρώπου, είναι πολύ λιγότερη από αυτήν που συνιστούν οι κυβερνητικές οδηγίες.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καλή οστική πυκνότητα, ωστόσο η υψηλή κατανάλωσή του οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας των οστών και αύξηση του κίνδυνου κατάγματος. Αυτό αποτελεί άλλον έναν καλό λόγο για να το περιορίσετε.

Καθώς χειμωνιάζει, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά τρόφιμα είναι απαραίτητα. Βακτήρια όπως οι γαλακτοβάκιλλοι και τα Bifidobacteria έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία τού εντέρου και την ανοσία. Μπορείτε να τα πάρετε από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ξινολάχανο, kimchi και κεφίρ.

Λαχανικά όπως τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα σκόρδα ενισχύουν την παραγωγή γλουταθειόνης. Το σκόρδο είναι ένα γνωστό φυσικό αντιβιοτικό και διαθέτει αντιμικροβιακή δράση που σκοτώνει άμεσα τους ιούς.

Πολύ πριν αρχίσουν οι άνθρωποι να αρμέγουν αγελάδες, έπαιρναν άφθονο ασβέστιο από φυλλώδη χόρτα. Από τα καλλιεργούμενα χόρτα που διατίθενται για εμάς σήμερα, το λάχανο, τα γογγύλια και το μποκ τσόι είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστιού.

'Εχοντας δουλέψει με πολλούς αθλητές τον τελευταίο χρόνο, όλων των επιπέδων από το "πάω γυμναστήριο" μέχρι και πιο ελίτ σε εθνικές ομάδες, (ναι έχουμε αρκετούς φυτοφάγους ελίτ αθλητές στην Ελλάδα) συμπεραίνω ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για το " πώς θα καλύψω τις ανάγκες μου σε πρωτεΐνη;".

Τα γαλακτοκομικά διχάζουν αρκετούς επαγγελματίες υγείας, ωστόσο, όταν εν έτει 2021 ακούω να συστήνουν γαλακτοκομικά για γερά κόκκαλα, τρελαίνομαι! Ιδιαίτερα, όταν προτείνονται σε γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενες ασθένειες.

Η vegan ή αλλιώς χορτοφαγική διατροφή αποκλείει οτιδήποτε είναι ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αβγά, μέλι κλπ). Οτιδήποτε παράγεται από ένα ζώο είναι ενάντια στην ιδεολογία τού βιγκανισμού. Η ιδεολογία αυτή έχει ένα τεράστιο ηθικό φορτίο ,το οποίο είναι υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Η Aκαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, διαιτολόγων του Καναδά και το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής αναφέρουν ότι όσοι γυμνάζονται στα πλαίσια ρουτίνας για τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης δεν χρειάζονται παραπάνω των 0.9g/kg/d..

Η σόγια αποτελεί μία εξαιρετικά ποιοτική μορφή πρωτεΐνης, με πολλές επιστημονικές έρευνες να αναδεικνύουν την προστασία που προσφέρει έναντι σε χρόνιες ασθένειες.Αλλά υπάρχει και τεράστια παραπληροφόρηση, που βασίζεται σε κακά επιστημονικά τεκμήρια.