Τι είναι η Γαστρονομική Ιατρική; Είναι καλύτερα τα ωμά τρόφιμα; Χαλάει η θερμοκρασία τα θρεπτικά συστατικά; Πως μπορώ να λάβω περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από ένα τρόφιμο;

Σε αυτό το κείμενο μου απαντάω σε πολλά και επαναλαμβανόμενα ερωτήματα (ανανεώνεται διαρκώς)

Η γαστρονομική Ιατρική είναι ένας νέος τομέας στην Ιατρική, βασισμένος σε αποδεικτικά στοιχεία που συνδυάζει την τέχνη του φαγητού και το μαγείρεμα με την επιστήμη της Ιατρικής. Στόχος της Γαστρονομικής Ιατρικής είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταναλώνουν υψηλής ποιότητας γεύματα που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, στην αποκατάσταση και στην ευεξία.

Ο στόχος της Γαστρονομικής Ιατρικής είναι να προσπαθήσει να ενδυναμώσει τον ασθενή να φροντίζει για τον εαυτό του

αποτελεσματικά μέσα από τα τρόφιμα που επιλέγει. Βασική αρχή της Γαστρονομικής Ιατρικής είναι η βιοδιαθεσιμότητα. Όπως και στην φαρμακολογία, η βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα εξαρτώνται από συμπαράγοντες, την θερμοκρασία και την μέθοδο μαγειρέματος.

Ορισμένες τεχνικές της Γαστρονομικής Ιατρικής, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε είναι:

1. Συνδύασε πράσινα φυλλώδη λαχανικά με αβοκάντο για 7 φορές υψηλότερη απορρόφηση λουτείνης.

2. Συνδύασε ελαιόλαδο με ντομάτες (ή καλύτερα με πάστα ντομάτας) για μεγαλύτερη απορρόφηση λυκοπενίου. Η πάστα ντομάτας έχει 10 φορές περισσότερο λυκοπένιο, αλλά μόνο 25% του λυκοπενίου απορροφάται χωρίς κάποια λιπαρή πηγή !

3. Πρόσθεσε 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι σε ένα γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες για να μειώσεις την άνοδο του σακχάρου στο αίμα, την έκκριση της ινσουλίνης και των τριγλυκεριδίων κατά 20% μέσα σε μια ώρα.

4. Κατανάλωνε γεύματα με κουρκουμά με μια μικρή πρέζα μαύρου πιπεριού και μια μικρή ποσότητα κάποιου υγιεινού ελαίου για να αυξήσεις την βιοδιαθεσιμότητα των κουρκουμινοειδών (2000%), αλλά και την καλύτερη απορρόφηση των κουρκουμινοειδών μέσω των λεμφαδένων. Αυτή η αύξηση ανταποκρίνεται σε μια κατανάλωση 29 φλυτζανιών κουρκουμά την ημερά! Αρκέσου σε 1/3 κγλ κουρκουμά και όχι πάνω από 1 κγλ / ημέρα.

5. Αφήστε το καρπούζι στο πάγκο της κουζίνας και όχι στο ψυγείο. Το καρπούζι έτσι περιέχει 40% περισσότερο λυκοπένιο και 139% περισσότερη βήτα-καροτίνη απ' ό,τι το καρπούζι που αποθηκεύεται στο ψυγείο, καθώς η βιοσύνθεση των καροτενοειδών επηρεάζεται από τη θερμοκρασία.

6. Αφήστε το σκόρδο ψιλοκομμένο για 10 λεπτά πριν από το μαγείρεμα, για να επιτρέψετε τα επίπεδα της αλικίνης και του θειοθειϊκού να αυξηθούν.

 

7. Προσθέστε λίγα φρέσκα σταυρανθή λαχανικά (π.χ., μπρόκολο, λάχανο, watercress, κουνουπίδι) σε ένα μαγειρεμένο ή προηγουμένως κατεψυγμένο πιάτο με σταυρανθή λαχανικά προκειμένου να ενεργοποιήσετε εκ νέου τα αποτοξινωτικά οφέλη της σουλφοραφανίνης από το ήδη μαγειρεμένο πιάτο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

Avatar 96