Νόσος του Crohn's & a whole foods plant-based diet

Η νόσος του Crohn, είναι μια φλεγμονώδη εντεροπάθεια, η οποία θεωρείται ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών, διατροφικών και περιβαλλοντικών εκθέσεων, καθώς και ανοσολογικών αλλαγών αλλά και αλλαγών στο μικροβίωμα. Πολλαπλά επιστημονικά δεδομένα μέχρι στιγμής αναφέρονται στη συσχέτιση που συναντάται σε διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδ/κες, ζωικές πρωτείνες, λιπαρά, γαλακτομικά με την επικράτηση της φλεγμονώδης ενετεροπάθειας.


Σε αυτό το case-report γίνεται αναφορά για ένα 25 χρόνο ασθενή, ο οποίος για πολλούς μήνες είχε χάσει πάρα πολλά κιλά, βίωνε διάρροια και συμπτώματα όμοια με γρίπης. Ειλεό- κολονοσκόπηση ανέδειξε μέτρια φλεγμονώδη βλεννογόνο με οζώδη συμφόρηση, έντονο ερύθημα και πολλαπλά ρηχά έλκη στον ειλεό. Του δόθηκε η διάγνωση της ήπιας νόσου του Κρόνς, όπου και του χορηγήθηκεφαρμακευτική αγωγή. Τα συμπτώματα του βελτιώθηκαν αλλά δεν σημείωσε κλινική βελτίωση ,καθώς συνέχισε να βιώνει κόπωση, πρήξιμο και διαλειμματικούς κοιλιακούς πόνους. Το Μάρτιο του 2017, για θρησκευτικούς λόγους, απέβαλε ζωικά προιόντα και επεξεργασμένα προιόντα από τη διατροφή του για 40 μέρες (εξακολουθούσε να του χορηγείται infliximab). Η διατροφή του πριν αυτές τις 40 μέρες ήταν τυπική Αμερικανική διατροφή με πολλά επεξεργασμένα σιτηρά / προιόντα, ζωικά προιόντα και ζωικά παράγωγα με χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Κατά τη περίοδο των 40 ημερών, ο 25 χρόνος βίωσε πλήρης ύφεση στα συμπτώματα του και λόγω αυτού αποφάσισε να ακολουθήσει μια ολικά αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Παράλληλα συμπεριέλαβε στη καθημερινότητα του τρέξιμο, γιόγκα και βάρη. Μετά από 6 μήνες που έκανε αυτές τις αλλαγές στο τρόπο ζωής τους, η επακόλουθη ειλεό-κολονοσκόπηση ανέδειξε ΠΛΗΡΗΣ επούλωση της βλεννογόνου με καθόλου σημάδια της νόσου του Κρόνς!

 

Να αναφέρω ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαθέσιμες κλινικές δοκιμές με ελεγχόμενα γκρουπ για να εξετάσουμε το ρόλο της WFPB διατροφής στη νόσο του Κρονς, σε ένα μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού. Το πως ο καθένας αντιδράει κάνοντας τη μετάβαση στην ολική χορτοφαγία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε από άλλες μελέτες είναι το θεραπευτικό ρόλο που παίζει μια ολικά αυστηρή χορτοφαγική διατροφή στο μικροβίωμα και σε εντεροπάθειες. 

* Το case-report δεν αντικαθιστά τη συμβουλή του γιατρού σας ή της διατροφολόγου σου. Απεύθυνεσαι σε ένα έμπειρο ειδικό να σε καθοδηγήσουν.

3.png

(τελευταία ενημέρωση 22/06/2019)