Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα γαλακτοκομικά

Δες αυτό το βίντεο


Το συγκεκριμένο βίντεο περιγράφει μέσα σε 5 λεπτά συνοπτικά τη γαλακτοβιομηχανία και το πως εμείς είμαστε σε θέση 365 μέρες το χρόνο να απολαμβάνουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενός θηλαστικού ζώου που κυοφορεί 9 μήνες . Υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι τους οποίους βρίσκετε στις ρυθμίσεις.


DAIRY IS SCARY! The industry explained in 5 minutes
Πως η γαλακτοβιομηχανία σε έκανε να πιστέψεις ότι χρειάζεσαι το γάλα κάποιου άλλου ζώου;


Η γαλακτοβιομηχανία έχει καταφέρει να σπρώξει τη προπογάνδα της λέγοντας ότι χρειάζομαστε γαλακτοκομικά για γερά κόκκαλα. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεσαι γαλακτοκομικά για γερά κόκκαλα. Χρειάζεσαι ασβέστιο και όχι μόνο!

Αυτή την προπαγάνδα της, την κατάφερε με το να χρηματοδοτεί έρευνες οι οποίες αναδεικνύουν μόνο τα οφέλη των γαλακτοκομικων. Το πρόβλημα με αυτές τις έρευνες είναι ότι έχουν μια προσέγγιση αναγωγισμού, δηλαδή επικεντρώνονται μόνο σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, τη βιταμίνη D και όχι όλο το πακέτο. Αυτές οι έρευνες τείνουν επίσης να είναι μικρής διαρκείας και όχι προοπτικού βεληνεκούς. Η βιομηχανία γάλακτος είναι πολύ έξυπνη, καθώς χρησιμοποιεί το συναισθηματικό δεσμό που έχουμε με το γάλα, το οποίο είναι και η πρώτη τροφή μας. Ωστόσο, παίρνοντας το γάλα από ένα άλλο θηλαστικό δεν είναι σωστό και ούτε προοριζόταν να γίνει η πρώτη τροφή μας.Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι συγκεκριμένη για τις απαιτήσεις ανάπτυξης κάθε είδους. Το να πίνεις το γάλα κάποιου άλλου ζώου είναι οξύμωρο, καθώς εξελιχθήκαμε να πίνουμε μόνο το γάλα της μητέρας μας.
Γιατί η αγελάδα (ή κάποιο άλλο θηλαστικό) παράγει γάλα;


Όπως εμείς, οι αγελάδες ακολουθούν 9 μήνες εγκυμοσύνη και παράγουν γάλα μόνο μετά τη γέννα. Για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος, οι αγελάδες έχουν εκτραφεί για να παράγουν υψηλότερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης (IGF-1), ενώ είναι έγκυοι για τις περισσότερες φορές αρμέγονται, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ορμονών όπως η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες στο γάλα.

Το γάλα της αγελάδας, προορίζεται να βοηθήσει ένα μοσχαράκι να μεγαλώσει πολύ γρήγορα, για να φθάσει τα 300-400 κιλά μέσα σε ένα χρόνο.Τα μοσχαράκια τείνουν να βάζουν σε βάρος κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής γύρω στο 0.7-0.8kg/μέρα, το οποίο είναι περίπου 40 φορές περισσότερο από αυτό των βρεφών (0.02kg/μέρα).

Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 18 χρόνια για να φτάσουμε το βάρος ενός ενήλικα. 'Εχουμε δηλαδή τελείως διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι ανάγκες μας σε λίπος, πρωτεΐνη, υδατάνθρακα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία διαφέρουν αρκετά! Τα ανθρώπινα μωρά αποκτούν διπλάσιο μέγεθος σε έξι μήνες (180 ημέρες) και για να υποστηριχθεί αυτή η αργή ανάπτυξη το ανθρώπινο μητρικό γάλα είναι χαμηλό σε πρωτεΐνες (1,2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γάλακτος). Το αγελαδινό γάλα, ωστόσο, έχει σχεδόν τριπλάσια συγκέντρωση πρωτεΐνης για να υποστηρίξει έναν ρυθμό ανάπτυξης τέσσερις φορές μεγαλύτερο (47 ημέρες για να διπλασιαστεί σε μέγεθος). Τα μωράκια των αρουραίων έχουν διπλάσιο μέγεθος σε μόλις 4,5 ημέρες και αυτή η ταχεία ανάπτυξη απαιτεί συγκέντρωση πρωτεΐνης σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή για τα ανθρώπινα μωρά.Το γάλα της αγελάδας είναι υψηλό σε κορεσμένα λίπη και χαμηλό σε μονό-ακόρεστα λιπαρά σε αντίθεση με το ανθρώπινο γάλα. Το αγελαδινό γάλα περιέχει 120 mg ασβέστιο ανά 100 ml , 4x φορές περισσότερο από το ανθρώπινο (34 mg ανά 100ml). Αυτό, επειδή τα μοσχαράκια έχουν μεγαλύτερους σκελετούς και επομένως μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο!
Συσχέτιση κατανάλωσης μη ανθρώπινου γάλακτος με πρόωρη εφηβεία


Όταν ένα ανθρώπινο παιδί πίνει αγελαδινό γάλα που έχει σχεδιαστεί για ένα τετραπλάσιο ρυθμό φυσικής ανάπτυξης παίρνει πάρα πολλές θερμίδες και πάρα πολύ λίπος, τείνοντας στην παχυσαρκία. Λαμβάνει επίσης πάρα πολύ πρωτεΐνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης με συνέπεια την πρόωρη εφηβεία. Τα κορίτσια γίνονται γυναίκες στα 12 αντί για 16. Τα αγόρια ωριμάζουν νωρίτερα!

Το αγελαδινό γάλα, προορίζεται γι αυτό και μόνο το σκοπό, συνεπώς δεν συνιστάται για βρέφη κάτω των 12 μηνών.
Ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που καταναλώνει γάλα μετά τον απογαλακτισμό.


Οι Ganma et al (2001) στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medical Hypotheses, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

‘Ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που καταναλώνει γάλα μετά τον απογαλακτισμό. Ο άνθρωπος πίνει αγελαδινό γάλα για περίπου 200 χρόνια, ωστόσο το γάλα το οποίο καταναλώνετε σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που καταναλωνόταν πριν από 100 χρόνια. Τον 18ο αιώνα, οι αγελάδες παρήγαγαν ένα γαλόνι ανά ημέρα, με ¼ να θεωρείται καλή παραγωγή. Ωστόσο σήμερα τα επίπεδα παραγωγής φθάνουν τα 34 κιλά την ημέρα.’’

Μάλιστα οι επιστήμονες σε αυτή την έρευνα αναφέρουν χαρακτηριστικά: ''Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του '70, με την παγκόσμια εξάπλωση της Πράσινης Επανάστασης, συνειδητοποιήθηκε από ορισμένους η δυνατότητα της ετήσιας παραγωγής γάλατος. Οι σύγχρονες γενετικά βελτιωμένες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, όπως η Holstein, συνεχίζουν να παράγουν γάλα καθ 'όλη σχεδόν την εγκυμοσύνη τους, επεκτείνοντας την περίοδο παραγωγής γάλακτος σε 305 ημέρες το χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το εμπορικό αγελαδινό γάλα να περιέχει μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων και προγεστερόνης.’’

Έχοντας υπόψη αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί μια δραματική αύξηση στις εξαρτώμενες από οιστρογόνα κακοήθεις νόσους, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, της μήτρας, του μαστού, των όρχεων και του προστάτη.Οι Ganmaa et al. διερεύνησαν τη συχνότητα και τη θνησιμότητα των καρκίνων των όρχεων και του προστάτη σε σχέση με διάφορες διατροφικές πρακτικές. Το αγελαδινό γάλα και το τυρί είχαν τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την επίπτωση και το ποσοστό θνησιμότητας αυτών των καρκίνων. Μάλιστα βρήκαν ότι η κατανάλωση γάλακτος, κρέατος και τυριού ήταν στενά συνδεδεμένη με αυτούς τους τύπους καρκίνων.
Τι γίνεται λοιπόν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας αγελάδας;


Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αύξηση σε πολλές φυσικές ορμόνες όπως η προγεστερόνη, η ινσουλίνη και η οιστραδιόλη (Ε2), μερικές από τις οποίες διαπερνούν εύκολα από το πλάσμα της αγελάδας στο γάλα. Βάση αυτού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μετρήσιμες ποσότητες οιστρογόνων και αντιπροσωπεύουν το 60-80% των οιστρογόνων που προσλαμβάνονται μέσω της ‘δυτικοποιημένης’ διατροφής.

Στο γάλα της αγελάδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η οιστρόνη αυξάνεται στα 151pg/mL απο τη 41η έως τη 60η μέρα, και φτάνει τα μέγιστα επίπεδα περίπου 1000pg/ml από τη 220η έως τη 240η ημέρα της κύησης. Τα επίπεδα οιστρογόνων στις μη έγκυες αγελάδες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας είναι μερικές 100αδες χαμηλότερα από τις αγελάδες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο εγκυμοσύνης τους. Αυτό υποδηλώνει ότι το γάλα της αγελάδας στο τέλος της εγκυμοσύνης περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες οιστρογόνων απ’ ότι το γάλα μη εγκύων αγελάδων. Επιπροσθέτως το γάλα τους περιέχει ένα μεγάλο ποσό προγεστερόνης, σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 1400pg/ml στο αποβουτυρωμένο γάλα, ως 10000 pg/ml στο πλήρες γάλα και 300,000 pg/ml στο βούτυρο.
Και επηρεάζουν οι ορμόνες από το γάλα της αγελάδας τις ανθρώπινες ορμόνες κατόπιν πόσης αυτού;


Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Paediatric International (2010), οι ερευνητές εξέτασαν την υπόθεση ότι το αγελαδινό γάλα λόγω τ’ ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες ορμονών ακολουθώντας τη φάση της εγκυμοσύνης, θα επηρέαζε τις συγκεντρώσεις ορμονών ορού και ούρων μετά τη πρόσληψη αγελαδινού γάλακτος.

Αυτό το οποίο βρήκαν ήταν ότι μετά τη πρόσληψη γάλακτος, αυξήθηκαν σημαντικά οι συγκεντρώσεις οιστρογόνου (Ε1) και προγεστερόνης, ενώ έπεσαν τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, ωοθυλακικής ορμόνης και της τεστοστερόνης στους άνδρες. Μάλιστα μετά από 30-60λεπτών κατανάλωσης γάλακτος, η συγκέντρωση της Ε1 και της προγεστερόνης αυξήθηκαν σημαντικά στους άνδρες.


Επίπεδα της Ε2, οιστριόλης και πρεγνεδιόλης αυξήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες (7 άνδρες, 6 παιδιά προ-εφηβείας και 5 γυναίκες). Στις 4 από τις 5 γυναίκες που πήραν μέρος στη μελέτη, η ωορρηξία συνέπεσε τη ίδια χρονική περίοδο κατά το φάσμα τριών έμμηνων ρύσεων. Με βάση τα αποτελέσματα οι ερευνητές άφησαν την υπόθεση ότι η οποιαδήποτε έκθεση σε εξωγενείς ορμόνες, ίσως εξηγεί την πρώιμη εφηβεία.

Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το Ιανουάριο του 2019, στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδεόταν με μία αυξημένη έκκριση στεροειδών ορμονών μέσω των ούρων. 109 μετα εμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατανάλωσαν 1 λίτρο ημιάπαχου γάλακτος (1.5%) κάθε μέρα για 4 μέρες και 1 λίτρο γάλα με πλήρης λιπαρά (3.5%) για 4 μέρες, με μία wash-out περίοδο διαρκείας 4 ημερών να μεσολαβεί.

Μετά το τέλος κάθε παρεμβατικής περιόδου, παρατηρήθηκε μία σημαντική αύξηση στην ουρική έκκριση οιστρογόνων (Ε1) , ενώ η αυξημένη έκκριση των Ε2,Ε3 και 16ketoE2 παρατηρήθηκε μόνο μετά τη κατανάλωση ημιάπαχου γάλακτος. Ωστόσο σε αντίθεση με τη μελέτη του 2010, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη έκκριση πρεγνεδιόλης.


Αυτό αναδεικνύει ότι οι ορμόνες που συναντάμε στο γάλα κάποιου άλλου ζώου, απορροφούνται και συνάμα ασκούν επιρροή στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ναι αλλά μας έμαθαν ότι το γάλα είναι ωφέλιμο για την υγεία μας;


Ποιο είναι το πρόβλημα με τις έρευνες που αναφέρονται στα θετικά κατανάλωσης αυτών;

Το γάλα περιεχει ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για γερά ανθρώπινα οστά. Άρα το γάλα, είναι καλό για τον άνθρωπο. Είναι λάθος να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε ότι επειδή το τυρί έχει ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, τότε όλο το προιόν είναι καλό για σένα. Δηλαδή αν τα λάδια αυτοκινήτου σου περιείχαν ασβέστιο θα τα έπινες; Επειδή κάποιο τρόφιμο περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά, στα οποία περιορίζονται και τα θετικά του οφέλη, αυτό δε σημαίνει ότι τα λίγα θετικά θα έρθουν να αντισταθμίσουν τα κακά ! IGF-1, mTORC1, ορμόνες, κορεσμένα λιπαρά, τεράστιες ποσότητες επιπρόσθετου νατρίου, αντιβιοτικά, βιο-συσσωρευμένοι οργανικοί ρύποι εναντίον ασβεστίου, βιταμίνης D, 9 απαραίτητων αμινοξέων (κ.λ.π) ; Αυτά μπορείς να τα βρείς και αλλού.

Όσον αφορά το τομέα περι οφελών της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, οι περισσότερες έρευνες είναι biased. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Η γαλακτοβιομηχανία (και όχι μόνο), χρηματοδοτεί έρευνες οι οποίες αναφέρονται στα οφέλη της κατάναλωσης αυτών. Αυτή η προσέγγιση reductionism (αναγωγισμός) (το να κοιτάνε οι ερευνητές μόνο συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι όλο το θρεπτικό προφίλ του προιόντος) γίνεται μέσα από έρευνες που είναι συνήθως μικρής διαρκείας, με σκοπό να αναδείξουν μόνο τα θετικά. Αυτό ακουμπά και σε άλλους τομείς όπως ότι το κρέας έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα για την ανάπτυξη μας αγνοώντας τα πορίσματα προοπτικών ερευνών (γιατί το να εχουμε κλινικές δοκιμές δεν είναι εφικτό για πολλούς λόγους), οι οποίες σε συνδυασμό με μηχανιστικές έρευνες αναδεικνύουν την επαναλαμβανόμενη άμεση συσχέτιση και συνάμα αιτιότητα της κατάναλωσης ζωικών με μη μεταδιδόμενες ασθένειες. Από αυτό βλέπουμε τη χειραγώγηση που έχει δεχθεί ο επιστημονικός τομέας από τη βιομηχανία, καθώς το να το ‘λένε’ οι επιστήμονες είναι μια εξαιρετικά διαφήμιση για τα προιόντα τους.

Και τι γίνεται με τις μελέτες που δε χρηματοδούνται και εμφανίζουν θετικά περι γάλατος;


Εδώ είναι άλλοι παράγοντες που ερευνώνται, όπως το είδος της έρευνας, το προφίλ των συμμετεχόντων (το αν είναι ‘υγιεινιστές’ ή όχι) και άλλες μεθοδολογίες όπως ερωτηματολόγια κλπ. Εδώ είναι στη κρίση του κάθε επιστήμονα να έχει διετελέσει ενδελεχής έρευνα, να έχει σωστή κρίση να κρίνει το totality των στοιχείων που εχουμε περί ενός συγκεκριμένου τροφίμου και να μην ανάγεται μόνο σε 1-2 θρεπτικά ή να περιορίζεται σε ένα μόνο είδος έρευνας (γιατί μη ξεχνάμε από μηχανιστικές έρευνες τοποθετούνται οι βάσεις για ανωτέρω επιπέδου έρευνες). Κοιτάμε και αξιοποιούμε ένα εύρος ερευνών με διαφορετική μεθοδολογία, ειδικά όταν μιλάμε για τη πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Και στο κάτω κάτω, η επιστήμη είναι ένα ακόμα εργαλείο. Δεν έρχεται να αντικαταστήσει τη κοινή λογική.
Γαλακτοκομικά και Ακμή


Απόσπασμα από αυτή την έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά:

''Τα έγγραφα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ συνδέουν την κατανάλωση γάλακτος με την ακμή. Αλλά πώς μπορεί το γάλα να προκαλέσει ακμή; Επειδή πίνοντας γάλα και καταναλώνοντας γαλακτοκομικά από εγκύους αγελάδες μας εκθέτουν στις ορμόνες που παράγονται από την εγκυμοσύνη τους, ορμόνες που δεν σχεδιάσαμε να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των εφηβικών και των ενηλίκων χρόνων μας. Δεν είναι μυστικό ότι η ακμή των εφήβων συμπίπτει στενά με την ορμονική δραστηριότητα και οι βιοχημικοί δεσμοί μεταξύ των ορμονών και της τριχοειδούς δραστηριότητας και της ακμής καθορίζονται πιο στενά κάθε χρόνο. Τι συμβαίνει λοιπόν εάν προστεθούν εξωγενείς ορμόνες στο φυσιολογικό ενδογενές φορτίο; Και τι ακριβώς είναι η πηγή αυτών των ορμονών; Σκεφτείτε ότι, στη φύση, το γάλα παράγεται από τη μητέρα, είτε είναι ανθρώπινο ζώο είτε μη, μέχρι να γίνει ο απογαλακτισμός. Κανονικά, η μητέρα στην συνέχεια παύει την γαλουχία πριν την επόμενη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, στη φύση ο απόγονος καταναλώνει μόνο το γάλα του δικού του είδους - κάτι το οποίο δεν κάνει ο άνθρωπος. Θεωρητικά, η ανθρώπινη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος άλλου είδους, ειδικά όταν το γάλα αυτό προέρχεται κυρίως από εγκύους αγελάδες κατά τη διάρκεια των απογαλακτισμένων χρόνων, είναι ουσιαστικά αφύσικο.

Ο ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας (IGF-1), που βρίσκουμε στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει συνδεθεί με τη δημιουργία ακμής. Τα αυξημένα ποσοστά ινσουλίνης που χρειάζονται για την πέψη του γάλατος, μαζί με την IGF-1 , κάνουν τα κύτταρα του δέρματος πιο ευαίσθητα σε ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα αποτελούν στεροειδείς ορμόνες τα οποία προάγουν την δημιουργία λιπαρότητας στο δέρμα, με αποτέλεσμα; αυξημένη λιπαρότητα και φραγμένοι πόροι, όπου τα βακτήρια μπορούν να αναπαραχθούν. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι αρκετοί αθλητές του body-building αποκτούν ακμή, καθώς κάνουν κατάχρηση συμπληρωμάτων με βάση τον ορό γάλακτος. Μάλιστα, περιστατικά έχουν αναδείξει ότι όταν νεαροί αθλητές σταμάτησαν την λήψη αυτών των συμπληρωμάτων εξαφανίστηκε η ακμή τους, ενώ επανεμφανίστηκε όταν ξεκίνησαν ξανά την λήψη τους. Παρομοίως, μια μελέτη του Di Landro et al (2012) έδειξε ότι η δριμύτητα της ακμής αυξήθηκε όταν αυξανόταν και η λήψη των γαλακτοκομικών.

Βάση επιστημονικών δεδομένων, τα γαλακτοκομικά αποτελούν αιτία ακμής, με τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές να ακολουθούν.
Ορμόνες στο μη ανθρώπινο γάλα


Από την πλευρά των παραγωγών, το χρήμα έχει γίνει ο κινητήριος μοχλός της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, έτσι ώστε το 75% έως 90% του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο να προέρχονται από εγκύους αγελάδες. Μια Hefer αγελάδα δεν παράγει γάλα μέχρι να γεννήσει το πρώτο μόσχο της. Αφότου γεννήσει τρέφει το μοσχάρι της για περίπου ένα μήνα, και μετά βγαίνει στη γραμμή αρμέγματος. Όταν μια αγελάδα γίνεται λιγότερο αποτελεσματική στη παραγωγή γάλακτος, συνήθως μετά από πέντε εγκυμοσύνες ή κάτι τέτοιο, πωλείται για σφαγή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γάλα να περιέχει όχι μόνο προγεστερόνη που προέρχεται από το πλακούντα αλλά και άλλες πρόδρομες ουσίες διυδροτεστοστερόνης (DHT), συμπεριλαμβανομένης της 5α-πρεγνανοδιόνης και της 5α-ανδροστανοδιόνης. Αυτές οι ενώσεις είναι μόνο λίγα ενζυματικά στάδια μακριά από την DHT (το αποδεκτό πρωτεύον ακμηγόνο).

Το γάλα περιέχει προλακτίνη, σωματοστατίνη, δραστικούς παράγοντες απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης, ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης, ωχρινοτρόπο ορμόνη, ορμόνες απελευθέρωσης θυρεοειδούς και θυρεοτροπίνης, πολυάριθμες στεροειδείς ορμόνες, ινσουλίνη, επιδερμικό αυξητικό παράγοντα (EGF) , IGF-1 και -2, αυξητικούς παράγοντες μετασχηματισμού (ΤΟΡ), βιταμίνη D, τρανσφερίνη, λακτοφερρίνη, πολλές προσταγλανδίνες συμπεριλαμβανομένων των F2α, ερυθροποιητίνη, βομβεσίνη, νευροστενίνη, αγγειοδραστικό εντερικό πεπτίδιο, διάφορα νουκλεοτίδια, κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη και μονοφωσφορική γουανοσίνη, Β- καλομορφίνες και ακόμα relaxin. Οι συγκεντρώσεις ποικίλλουν μεταξύ των ειδών και τη χρονική σχέση με τον τοκετό, αλλά δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα ότι το γάλα περιέχει ένα τόσο μεγάλο συμπλήρωμα ορμονών που οδηγούν στην ανάπτυξη. Το γάλα είναι, τελικά, ειδικά σχεδιασμένο για να κάνει τα πράγματα να μεγαλώνουν.''
Γαλακτοκομικά και καρκίνος του προστάτη


Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Health Services, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα εργαστηριακό πείραμα, όπου σε ένα petri dish, πάνω σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του προστάτη ''έσταξαν'' γάλα.

Οι ερευνητές επέλεξαν βιολογικό αγελαδινό γάλα για να αποκλείσουν οποιαδήποτε επίδραση προστιθέμενων ορμονών, όπως την αυξητική ορμόνη των βοοειδών, η οποία συνήθως εγχέεται σε μη βιολογικά ανατρεφόμενες αγελάδες, προκειμένου να παράγουν περισσότερο γάλα.

Σε κάθε ένα από δεκατέσσερα πειράματα χωριστά που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι το αγελαδινό γάλα διεγείρει την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του προστάτη, παράγοντας μια μέση καρκινική ανάπτυξη περισσότερο από 30 τοις εκατό. Σε αντίθεση, το γάλα αμυγδάλου σε αυτή τη μελέτη κατέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά περισσότερο από 30 τοις εκατό!

Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει σε ένα Petri dish, δεν συμβαίνει απαραίτητα στους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, μια έρευνα από case-control studies κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη και το ίδιο αποτέλεσμα βρέθηκε και από μελέτες κοόρτης. Μια μετά-ανάλυση του 2015 διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τυρί, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο του συνολικού καρκίνου του προστάτη. H Physicians Health Study, που παρακολούθησε 21.660 συμμετέχοντες για 28 χρόνια, διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη για όσους κατανάλωναν ≥ 2,5 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν ≤ 0,5 μερίδες την ημέρα.

The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (2008), μια μελέτη 143.251 ατόμων, που δημοσιευτήκε στο επιστημονικό British Journal of Cancer αναφέρει ότι η η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών γαλακτοκομικών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικής πρωτεΐνης κατά 35 g (-1) την ημέρα συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη κατά 32%. Το ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέθηκε επίσης θετικά με τον κίνδυνο, αλλά όχι το ασβέστιο από άλλα τρόφιμα.

Μετά-αναλυτική αξιολόγηση 11 population based-cohort studies (2016), 778.929 άτομων, που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal ανέδειξε ότι η πρόσληψη γάλακτος (full-fat) στους άνδρες συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τυριού συνδέεται με ποσοστό εμφάνισης θανάτου από καρκίνο κατά 23%, η κατανάλωση βουτύρου συνδέεται με 13% περισσότερους θανάτους από καρκίνο, άνδρες και γυναίκες, ενώ η αύξηση κατανάλωσης πλήρους γάλακτος προκάλεσε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη κατά 43%.
Γάλα για τα παιδιά;


Η πρωτεΐνη γάλακτος από το γάλα της αγελάδας έχει συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως:

Παιδικό άσθμα, την παιδική δυσκοιλιότητα, την βλάβη των νεφρών και τις αμυγδαλές.Η λακτόζη στο γάλα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι και αέρια, σε άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών και άνω.

Το λίπος στο αγελαδινό γάλα είναι μια σημαντική αιτία της παιδικής παχυσαρκίας. Το ήμισυ (49%) των θερμίδων από το πλήρες αγελαδινό γάλα (που έχει χαρακτηριστεί ως 3,5% λιπαρά κατά βάρος) είναι από λίπος. Το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα (2%) συμβάλλει στην πραγματικότητα το 39% των θερμίδων του ως λίπος. Επιπλέον, το 98% του λίπος είναι κορεσμένο, το οποίο είναι επιβλαβές για τις αρτηρίες, προκαλώντας αρτηριοσκλήρωση. Όλοι ξεκινάμε ως μωρά με καθαρές αρτηρίες, αλλά αυτό σύντομα αλλάζει με την κατανάλωση μιας πλούσιας 'Δυτικής' διατροφής.
Διαφορές ανθρώπινου # αγελαδινού γάλατος;


Οι πρωτεΐνες στο γάλα διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: την καζεΐνη και τον ορό γάλακτος. Το ανθρωπινό γάλα έχει αναλογία αυτών 40:60, ενώ το γάλα της αγελάδας περιέχει αναλογία 80:20. Με βάση αυτό, το περιεχόμενο καζεΐνης στο αγελαδινό γάλα είναι πιο υψηλό σε αντίθεση με το ανθρώπινο. Η καζεΐνη είναι δύσκολη στη πέψη, με αυτή να έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες και αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένου τον τύπου 1 διαβήτη.

Φόρμουλες βρεφών που έχουν ως βάση το αγελαδινό γάλα έχουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και ορμονών τα οποία συνδέονται με τα βρέφη να γίνονται υπέρβαρα ή παχύσαρκα (Melnik et al,2012).

Τα υψηλά ποσοστά ακόρεστων λιπαρών οξέων στο ανθρώπινο γάλα, αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο τους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αποτελείται σε ένα μεγάλο βαθμό από λιπαρά οξέα, με τη πρώιμη εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργιά στους ανθρώπους να απαιτεί επάρκεια σε απαραίτητα πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα, το αραχιδονικό οξύ (ΑΑ) (ωμέγα-6) και εικοσιδιεξαενοικο οξυ (DHA) (ωμέγα-3), τα παρέχει μόνο το ανθρώπινο γάλα και όχι το αγελαδινό. Ωστόσο, το αγελαδινό περιέχει LNA (λινολεικό οξύ/ωμέγα-6) και ALA (α-λινολενικό οξύ/ωμέγα-3) αλλά πρέπει να γίνει η μετατροπή τους από τον οργανισμό μας.Τα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου μητρικού γάλατος ίσως αποφέρουν καλύτερη νοητική και κινητική ανάπτυξη στα βρέφη η οποία να οδηγήσει σε υψηλούς βαθμούς ευφυίας σε ενήλικες.

Επίσης, το αγελαδινό γάλα αποτελεί ένα κοκτέιλ ορμονών, καθώς μέσα σε ένα τυπικό ποτήρι γάλα περιέχονται 35 ορμόνες και 11 αυξητικοί παράγοντες, όπως IGF-1 (ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας), οιστρογόνα, προγεστερόνη και άλλες ορμόνες (Butler,2014).
Γιατί δυσκολεύομαι να κόψω το τυρί;


Αυτό το οποίο καθιστά εθιστικά τα τυροκομικά είναι οι καζομορφίνες.


Το 80% της πρωτείνης που συναντάμε στο ανθρώπινο γάλα είναι ορός, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι καζείνη. Σε αντίθεση, το γάλα της αγελάδας είναι 20% ορός και 80% καζείνη. To ανθρώπινο γάλα έχει μόλις 2.7 γρ καζείνης ανά λίτρο, ενώ το αγελαδινό μόλις 26! (1).
Όταν διασπάται η καζείνη, παράγονται μικρά πρωτεινικά μόρια, τα οποία ονομάζονται καζομορφίνες, οι οποίες επιδρούν με τη δεσμεύση τους στους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου, όπως και τα οπιοειδή φάρμακα. Oι καζομορφίνες είναι οπιοειδή, και ανήκουν στην ίδια χημική οικογένεια όπως η μορφίνη και το όπιο, τα οποία προφέρουν αισθήματα ευφορίας και μείωση πόνου (2).

1 φλυτζάνι γάλα αγελάδας περιέχει περίπου 6 γρ καζείνη, με την καζείνη να είναι πιο συγκεντρώμενη στο τυρί . 30γρ περίπου τυρί περιέχει περίπου 5γρμ καζείνης, με το κάθε γραμμάριο να περιέχει χιλιάδες μόρια καζείνης. Μάλιστα πιστεύεται ότι οι καζομορφίνες από το γάλα της αγελάδας επιδρούν ηρεμιστικά στο βρέφος τους, κάτι το οποίο ευθύνεται για την ανάπτυξη συνδέσμου μητέρας-παιδιού αλλά και οδηγεί το βρέφος να αναζητάει τη τροφή του από τη μητέρα του(2). Αυτό μήπως επεξηγεί γιατί αναζητάμε τα γαλακτοκομικά, ενώ δεν είμαστε σε θέση να πίνουμε το γάλα κάποιου άλλου ζώου;

Το γάλα της αγελάδας περιέχει Α1 και Α2 β-καζείνη. Η Α1 έχει σαν αποτέλεσμα το πεπτίδιο β-καζομορφίνη-7(BMC-7), το οποίο οι ερευνητές μελέτησαν σε μία διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη,διαρκείας 8 εβδομάδων μελέτη.Για δύο εβδομάδες χορηγήθηκε σε 41 άνδρες και γυναίκες φυτικό γάλα ρυζιού. Με το πέρασμα των 2 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες ξανα εισηγήθηκαν στο αγελαδινό γάλα (750ml/d) το οποίο περιείχε είτε Α1 ή Α2. Το γάλα με τη β-καζείνη Α1 ανέδειξε σημαντική συσχέτιση με κοιλιακούς πόνους και αυξημένη συχνότητα κενώσεων (3). Eνώ υπάρχει έλλειψη σε κλινικές μελέτες πάνω σε ανθρώπους, έρευνες αναδεικνύουν την σύνδεση των καζομορφινών με την πρόκληση ή επιδείνωση διάφορων παθήσεων όπως τον αυτισμό (4), τύπου 1 διαβήτη και καρδιακές παθήσεις (5).Mάλιστα, παρατηρήθηκε ότι σε αυτιστικά παιδιά, όταν τους αφαίρεσαν τα γαλακτομικά από την διατροφή τους, έδειξαν βελτίωση. Αυτό ίσως αναδεικνύει ότι τα οπιοειδή μόρια από τη καζείνη διαπερνούν στο νευρικό σύστημα προκαλώντας ζημιά και με το καιρό εθισμo, κάτι το οποίο δυσκόλευσε τους γονείς αυτιστικών παιδιών, τα οποίαν βίωσαν στερητικό σύνδρομο όταν αφαίρεσαν τα γαλακτομικά από τη διατροφή τους (6).

Σκέψου επίσης, πως κατασκευάζεται το τυρί!
Το τυρί είναι προιόν πήξης πρωτεινών που συναντόνται στο γάλα ενός ζώου, στο οποίο προστίθονται οξέα και πυτιά (η οποία προέρχεται κυρίως από τα στομάχια ζώων). Επίσης, προστίθονται βακτήρια, και τεράστιες ποσότητες αλατιού. Πως ένα προιόν το οποίο αποτελεί ΚΥΡΙΑ πηγή κορεσμένων λιπαρών και νατρίου θεωρείται υγιεινό; Το τυρί είναι περίπου 70% κορεσμένο λιπος, ενώ ανά μερίδα (30γρ) μπορεί να περιέχονται μέχρι και 400mg νατρίου. Το τυρί δεν είναι υγιεινό. Και όποιος το ισχυρίζεται αυτό, με γνώμονα τι; Συγκρίνοντας το με τι; Και βασιζόμενος σε τι δεδομένα; πηγή
Και το γιαούρτι που θεωρείται υγιεινό;


Το γιαούρτι είναι προιόν ζύμωσης γάλακτος από βακτήρια (yogurt cultures). Αυτά ζυμωποιούν τη λακτόζη και παράγουν το γαλακτικό οξύ, το οποίο επιδρά στη πρωτείνη του γάλακτος για να του δώσει τη υφή και τη χαρακτηριστική του γεύση (Kok and Hutkins, 2018). Με τη ζυμωποίηση του γάλακτος από βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ (Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc), τα βακτήρια μειώνουν τη διαθεσιμότητα της λακτόζης και άλλων σακχάρων, κάτι το οποίο τα καθιστά εύπεπτα για το στομάχι σου. Αν μπορούσες να φας γιαούρτι το οποίο είχε υποστεί μόνο ζύμωση (με προβιοτικά) –επειδή το κοινό σε πειράζε στο στομάχι- τότε πιθανόν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, όπως και το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αλλά το θέμα μας είναι ότι δεν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, you are NOT a baby cow και αυτό δεν είναι το γάλα σου.
Και εγώ που τρώω γιαούρτι με προβιοτικά για να καταπολεμήσω τις κολπίτιδες και την ουρολοίμωξη;


Αυτό το οποίο δε γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι ο κόλπος της γυναίκας υποθάλπει ένα αριθμό μικρόοργανισμών, με τους Λακτοβάκιλλους να είναι το κυριάρχο είδος (Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casai, L. acidophilus, and Lactobacillus iners) Οι Λακτοβάκιλλοι είναι υπεύθυνοι και για τη διατήρηση του pH (3.5-4.5) στο κόλπο της γυναίκας. Οι Λακτοβάκιλλοι παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες .Οι Λακτοβάκιλλοι παράγουν επίσης βακιτρακίνη και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Η βακιτρακίνη είναι γνωστό αντιβιοτικό στην αγορά. Και τα δύο βοηθούν περαιτέρω στη πρόληψη πολλαπλασιασμού παθογόνων μικροοργανισμών (Kumar et al, 2011). Οποιαδήποτε μείωση λακτοβακίλλων θα οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή γαλακτικού οξέος και συνάμα μειωμένη προστασία. Από τις θεραπείες που συνίστωνται για τη καταπολέμηση της κολπίτιδας είναι τα προβιοτικά με λακτοβάκιλλους (Falagas et al, 2007). Οι Λακτοβάκιλλοι μέσω της εντερικής οδού μεταναστεύουν στη περιοχή του κόλπου. Εδώ είναι και που πολλοί γιατροί συνιστούν προβιοτικά (ζωικές κυρίως) τροφές για τη προστασία εναντία της κολπίτιδας (πχ. Κεφιρ, γιαούρτι με προβιοτικα κλ.π).

Ουρολοίμωξη;

Όσον αφορά τις γυναίκες, η συχνότητα τους έχει να κάνει με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και την αντίσυλληψη (!), καθώς και το γονιδιακό υπόβαθρο αλλά και την ηλικία (25-29, > 55). Σε νέες ηλικίες έχει να κάνει με τη συχνή σεξουαλική δραστηριότητα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με την απώλεια οιστρογόνων λόγω εμμηνόπαυσης (Kontiokari et al, 2003).Το γιαούρτι ναι έχει αναδείχθει ωφέλιμο, λόγω των βακτηρίων που περίεχει (Reid et al, 2001). Άρα για άλλη ακόμα φορά είναι τα βακτήρια και όχι το ζωικό προιόν. Υπάρχουν πλέον στην αγορά φυτικά γιαούρτια με καλλιέργειες, όπως το sojasun και το sojade, τα οποία περιέχουν επίσης βακτήρια, τα οποία τα καθίστουν ωφέλιμα. Για τις ουρολοιμώξεις, τα βατόμουρα (υψηλά σε αντιοξειδωτικά, φλαβονόλες) έχουν αναδειχθει βοηθητικά. Τα μήλα, κεράσια και τα δαμάσκηνα επίσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φλαβονόλες.

Άρα τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από την επανεμφάνιση τους;
Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεσαι το γάλα κάποιου άλλου ζώου. Σκέψου out of the box. Γιατί να στηρίζεις μια τέτοια βιομηχανία, η οποία πέρασε τη προπαγάνδα της και σε έκανε να πιστέψεις ότι το γάλα κάποιου άλλου ζώου στο οποίο πρόσθεσαν βακτήρια είναι ωφέλιμο; Είναι ένα άλλο κόλπο μάρκετινγκ. Είναι μια αισχρή βιομηχανία σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτά που σε ωφελούν είναι τα βακτήρια, τα οποία μπορείς πλέον να βρεις σε φυτικά γιαούρτια. Επίσης, τ’ οτι επωφελείσαι από τα βακτήρια αυτά που τα βρίσκουμε στα γιαούρτια αναδεκνύει μία όποια δυσβίωση και εντερική ανισορροπία. Το 1907 ο Εlie Metchnikoff πρότεινε για πρώτη φορά τη χρήση βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό οξύ, ως προβιοτικά. Ήταν ο πρώτος που συνέστησε τη χρήση Λακτοβάκιλλων για την επαναφορά της γαστρεντερικής πανίδας (Sieber, 1998). Να θυμάσαι ότι τα προβιοτικά είναι τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο μας, ενώ τα πρεβιοτικά (άφθονα σε φρούτα και λαχανικά) είναι οι ίνες που ταίζουν τα προβιοτικά. Ακόμα και αν τρως γιαούρτια με προβιοτικά, ενώ το υπόλοιπο της διατροφής σου δεν είναι αντιπροσωπευτικό, τότε οι ουρολοιμώξεις/κολπίτιδες θα εμφανίζονται. Φρόντισε να τρως μια ολικά χορτοφαγική διατροφή, ανεπεξέργαστη, χωρίς αλκοόλ, αναψυκτικά του εμπορίου (ακόμα και αυτά με χωρίς ζάχαρη) και να διαχειριστείς το καθημερινό σου άγχος. Πρόσθεσε προβιοτικά φυτικά γιαούρτια εφόσον το επιθυμείς.
Το κατσικίσιο γάλα; Είναι πιο υγιεινό;


Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών. Στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 4.5 εκατομμύρια (Η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία με 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ).

Το κατσικίσιο γάλα χρησιμοποιείται ως αντικατάστατο του αγελαδινού γάλακτος για αυτούς που πάσχουν από αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Λόγω αυτού πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το κατσικίσιο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αγελαδινό. Αλλά δεν είναι. Το γάλα αποτελεί την πρώτη τροφή των θηλαστικών, καθώς προσφέρει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για την κατάλληλη ανάπτυξη και εξέλιξη του νεογνού. Το γάλα είναι μια σύνθεση ελαίου-σε-νερό γαλακτώματος που περιέχει πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) και μικρότερες ποσότητες ιχνοστοιχείων, ενζύμων, κυττάρων, ορμονών, ανοσοσφαιρινών και βιταμίνες. Στις τροφικές αλλεργίες το αλλεργιογόνο μπορεί να παρουσιαστεί με δύο πολύ διαφορετικές κλινικές εικόνες: οξεία αλλεργία (φαγούρα, βρογχόσπασμος, αναφυλαξία) και χρόνια τροφική αλλεργία (έκζεμα, ρινίτιδα, προβλήματα στην πέψη). Το γάλα - από άλλα είδη- θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο αλλεργιογόνα τροφικά προϊόντα, λόγω της παρουσίας αντιγόνων στο γάλα.

Το επίπεδο πρωτεΐνης στο κατσικίσιο γάλα είναι παρόμοιο με το αγελαδινό, παρότι υπάρχουν δομικές και ανοσολογικές διαφορές στην ουσία σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Η γαλακτοαλβουμίνη και άλλα συστατικά από την πρωτεΐνη του κατσικίσιου γάλακτος διαφέρουν από αυτά της πρωτεΐνης που εντοπίζεται στο αγελαδινό γάλα. Η αγελαδινή γαλακτοαλβουμίνη συχνά προκαλεί αλλεργική αντίδραση στα μωρά. Η γαλακτοαλβουμίνη από το κατσικίσιο γάλα είναι πιο συγκεκριμένη στο είδος και δείχνει μια ξεκάθαρα διαφορετική δερματική αντίδραση σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Η πρωτεΐνη από ορό γάλακτος είναι όμοια σε δομή. Όσον αφορά την καζείνη, τόσο το κατσικίσιο όσο και το αγελαδινό περιέχουν a-casein, b-casein και k-casein. Το κατσικίσιο γάλα δεν περιέχει γ-casein, κάτι το οποίο κυριαρχεί στο αγελαδινό. Το αγελαδινό γάλα περιέχει a-casein 1s, ενώ το κατσικίσιο περιέχει a-2s. Το κατσικίσιο γάλα χωνεύεται πιο εύκολα από το αγελαδινό λόγω της έλλειψης των agglutinins στο πρώτο. Όταν το συγκρίνει κανείς με το αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερα επίπεδα σημαντικών αμινοξέων: θρεονίνη, λευκίνη, λυσίνη, κυστείνη, τυροσίνη, φαινυλαλανίνη, βαλίνη, προλίνη και γλυταμικό οξύ.

Όσον αφορά την σύσταση των λιπαρών, το κατσικίσιο γάλα περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση λιπαρών σφαιριδίων, τα οποία είναι μικρότερα από ότι στο αγελαδινό γάλα. Τα μεγέθη των λιπαρών σφαιριδίων είναι πιο ευνοϊκά για την χώνεψη και τον μεταβολισμό των λιπιδίων από ότι στο αγελαδινό γάλα. Το μικρότερο μέγεθος των λιπαρών σφαιριδίων παρέχει μια πιο απαλή υφή στο κατσικίσιο γάλα. Έρευνες πάνω στο φαγητό νηπίων έχουν δείξει ότι τα λιπαρά του κατσικίσιου γάλακτος είναι πιο εύκολα στην χώνεψη από ότι στο αγελαδινό. Το λίπος μηρυκαστικών χαρακτηρίζεται επίσης από μικρές ποσότητες εστέρων χοληστερόλης και λιποδιαλυτών βιταμινών και προ-βιταμινών, κυρίως Α, D και β-καροτένιο. Υπάρχει υψηλή αναλογία κορεσμένων λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και μέσης αλυσίδας, κορεσμένων με μακρά αλυσίδα και μονο-ακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, το γάλα κατσίκας περιέχει 10 mg ανά 100 g και γάλα αγελάδας 14 mg ανά 100 g χοληστερόλης.

Η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας στο γάλα: περίπου το 44% στο κατσικίσιο γάλα και το 49% στο πρόβειο γάλα.

Το γάλα κατσίκας χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε χλωρίδιο και κάλιο. Έχει χαμηλότερη συγκέντρωση σιδήρου, ψευδαργύρου και χαλκού. Είναι μια πολύτιμη πηγή βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και νιασίνης. Παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα Β12, Ε, C, D.


(πηγή, πηγή)
Γάλα κατσικίσιο για βρέφη και παιδιά;


Διάφορες έρευνες δεν έχουν βρει διαφορές μεταξύ των μωρών που τρέφονταν με κατσικίσιο γάλα σε σχέση με αυτά που τρέφονταν με αγελαδινό. Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο όμοιο με το ανθρώπινο γάλα, ωστόσο οι συγγραφείς της έρευνας κατέληξαν ότι το κατσικίσιο γάλα το οποίο δεν έχει προβεί σε επεξεργασία δεν θα έπρεπε να προτιμηθεί σε σχέση με το αγελαδινό όσον αφορά το τάισμα μωρών λόγω της περισσότερης πρωτεΐνης και της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε φυλλικό οξύ. Επιπλέον, το κατσικίσιο γάλα περιέχει ανεπαρκή επίπεδα Β6, Β12 για την βρεφική διατροφή. Θεωρείται ότι οι ανεπάρκειες σε B9 και B12 αποτέλεσαν το επίκεντρο της έρευνας της δεκαετίας του 1970 σχετικά με τη μεγαλοβλαστική αναιμία στα παιδιά που τρέφονταν αποκλειστικά με γάλα κατσίκας. Μια έρευνα του Bellioni-Businco et al (1999) έδειξε ότι το κατσικίσιο γάλα δεν αποτελεί ένα κατάλληλο αντικατάστατο του αγελαδινού γάλακτος για παιδιά με IgE αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Το κατσικίσιο γάλα έχει αναγνωριστεί ως ανώτερο του αγελαδινού γάλακτος λόγω των χαμηλότερων αλλεργιογόνων ιδιοτήτων του σε σχέση με το αγελαδινό. Οι οικογένειες τείνουν να επιλέγουν το κατσικίσιο γάλα προκειμένου να αποφύγουν την κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος. Με την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα να αποτελεί την πιο συχνή τροφική αλλεργία στην νεαρή παιδική ηλικία, ο Jeness (1980) παρατήρησε ότι σε πολλές περιπτώσεις , η αλλεργία στις πρωτεΐνες που προέρχονται από το αγελαδινό γάλα δεν βελτιώθηκε όταν οι ασθενείς αλλαξαν σε κατσικίσιο γάλα και αναγνώρισε ότι η aS1-casein ίσως παίζει κάποιο ρόλο. Οι Ballabio et al (2011) έδειξαν ότι η αλλεργεία γάλακτος κατσίκας αποτελεί συνάρτηση του γενετικού πολυμορφισμού aS1-CN.
Παραπομπές:


(τελευταία ενημέρωση 03/07/2019)

Περαιτέρω πηγές:​

Bernand J.Y. et al (2013) Breastfeeding duration and cognitive development at 2 and 3 years of age in the EDEN Mother-Child cohort study. Journal of Pediatrics, 163 (1)¨36-42

Butler J., (2014). White Lies, A Viva!Health report on the impact of dairy on our health. Viva!Health

FAO (1997). Latham MC. Human Nutrition in the developing world. Rome: FAO Food and Nutrition Series No 29. Cornell University Ithaca, New York, USA

FSA (2002) McCance and Widdowson's The composition of foods,6th summary edition. Cambridge, England, Royal Society of Chemistry.

De Noni et al (2009) ''Review of the potential health impacts of β-casomorphins and related peptides''. European Food Safety Authority, 231, pp.1-107

Di Landro et al (2012) Family history, body mass index, selected dietary factors, menstrual history, and risk of moderate to severe acne in adolescents and young adults. Journal of American Academy of Dermatology. 67 (6) :1129-1135

Greer F.R., et al (2006) American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. Optimizing bone health and calcium intakes of infants children, and adolescents. Pediatrics. 117 (2): 578-585

Ho et al (2014) ''Comparative effects of A1 versus A2 beta-casein on gastrointestinal measures: a blinded randomized cross-over pilot study'', Eur J Clin Nutr, 68(9), pp.994-1000

Martin C.R., et al (2016) ''Review of Infant Feeding: Key Features of Breast Milk and Infant Formula''. Nutrients, 8(5), pp.279

Melnik B.C., et al (2012) The impact of cow's milk -mediated mTORC1-signalling in the initiation and progression of prostate cancer. Nutrition and Metabolism. 9 (1):74

Nguyen et al (2015) ''Formation and Degradation of Beta-casomporhins in Dairy Processing'', Crit Rev Food Sci Nutr, 55 (14), pp. 1955-1967

Silverberg N.B., (2012) 'Whey protein precipitating moderate to severe acne flares in 5 teenage athletes'. Cutis. 90 (2): 70-72


Sokolov et al (2014) ''Autistic children display elevated urine levels of bovine casomorphin-7 immunoreactivity'', Peptides, 56, pp.68-71


Srinivasan Ρ., (2009) ''A review of dietary interventions in autism''. ANNALS OF CLINICAL PSYCHIATRY,21 (4), pp.237–247

(1) Martin C.R., et al (2016) ''Review of Infant Feeding: Key Features of Breast Milk and Infant Formula'', Nutrients, 8(5), pp.279


(2) De Noni et al (2009) ''Review of the potential health impacts of β-casomorphins and related peptides''. European Food Safety Authority, 231, pp.1-107


(3) Ho et al (2014) ''Comparative effects of A1 versus A2 beta-casein on gastrointestinal measures: a blinded randomized cross-over pilot study'', Eur J Clin Nutr, 68(9), pp.994-1000


(4) Sokolov et al (2014) ''Autistic children display elevated urine levels of bovine casomorphin-7 immunoreactivity'', Peptides, 56, pp.68-71


(5) Nguyen et al (2015) ''Formation and Degradation of Beta-casomporhins in Dairy Processing'', Crit Rev Food Sci Nutr, 55(14), pp. 1955-1967


(6) Srinivasan Ρ., (2009) ''A review of dietary interventions in autism''. ANNALS OF CLINICAL PSYCHIATRY,21 (4), pp.237–247
Γάλα για παιδιά;


Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμαστε το γάλα κάποιου άλλου είδους πέραν του μητρικού (της μητέρας μας). Αν το μητρικό γάλα δεν είναι διαθέσιμο τότε μέσα από ειδικές βρεφικές φόρμουλες, το βρέφος μπορεί να προσλάβει όλα τα θρεπτικά που χρειάζεται. Παρ 'όλα αυτά φυιολογική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί καθ 'ολη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας χωρίς γαλακτοκομικά προιόντα αν η διατροφή του παιδιού είναι κατάλληλα οργανωμένη, με την συμπληρωματική λήωη Β12 αν έχουν αποκλειστεί όλες οι ζωικές πηγές και D αν δεν υφίσταται επαρκής έκθεση στον ήλιο.
Γάλα για γερά οστά;


Παραδόξως, οι χώρες με την υψηλότερη πρόσληψη γάλακτος και ασβεστίου, τείνουν να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά καταγμάτων. Αν και αυτή η συσχέτιση μπορεί να μην αποτελεί αιτία και μπορεί να οφείλεται σε άλλους μη ελεγχομένους παράγοντες όπως η κατάσταση της βιταμίνης D και την εθνικότητα, η χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι συμβατή με χαμηλά ποσοστά καταγμάτων ισχίου. Γενικά, τα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής δεν υποστηρίζουν κάποιο πλεονέκτημα της υψηλότερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων για την πρόληψη καταγμάτων του ισχίου.
Γάλα και καρκίνος


Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται έντονα με το καρκίνο του μαστού, το καρκίνο του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνου. Η επίδραση της κατανάλωσης γάλακτος στα επίεπδα πλάσματος του IGF-I, το οποίο προβλέπει αυξημένους κινδύνους
των καρκίνων του προστάτη και του μαστού, παρέχει έναν εύλογο μηχανισμό. Η συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του ενδομητρίου, ιδιαίτερα μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που δεν λαμβάνουν ορμονοθεραπεία, ένα εύρημα πιθανόν να σχετίζεται με την περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε ορμόνες.
Αντίθετα, σε μετα-αναλύσεις και συγκεντρωμένες αναλύσεις πρωτογενών δεδομένων, η κατανάλωση γάλακτος συνδέθηκε αντιστρόφως με τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου, δυνητικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο.
Ένα ελάττωμα της υπάρχουσας βιβλιογραφίας είναι ότι σχεδόν όλες οι προοπτικές έρευνες
έχουν ξεκινήσει μεταξύ ατόμων που βρίσκονται στο μέσον της ζωής τους ή αργότερα, ενώ πολλοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο λειτουργούν στην παιδική ηλικία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή.