Πλανητική  Υγεία και Ανθρώπινη Υγεία

Από τις επιπτώσεις που θα φέρει η κλιματική κρίση θα είναι στην ανθρώπινη υγεία.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα επίπεδα όζον στο έδαφος και τα σωματίδια (ΡΜ) είναι συνηθισμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Το όζον δεν εκπέμπεται απευθείας αλλά σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα από αντιδράσεις μεταξύ οξειδίων του αζώτου (NOx) και πτητικών οργανικών ενώσεων. Οι εκπομπές όζοντος προέρχονται από μια ποικιλία ανθρώπινων πηγών, όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα οχήματα με κινητήρα, καθώς και από φυσικές πηγές, όπως τα δάση και οι πυρκαγιές. Η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη έκθεση σε αυτούς τους ρύπους έχει ως αποτέλεσμα δυσμενείς αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων θανάτων, επισκέψεις σε νοσοκομεία και σε αίθουσες επειγόντων περιστατικών, την επιδεινωση άσθματος και αναπνοής. Ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο φαινόμενο του όζοντος. Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων καταδεικνύει ότι οι επιβλαβείς επιδράσεις των βραχυπρόθεσμων εκθέσεων στο όζον του εδάφους ποικίλλουν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, συγκεκριμένα τη θερμοκρασία. (πηγή)

Τα μικροσκοπικά υγρά ή στερεά σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα είναι γνωστά ως αερολύματα ή σωματίδια (PM). Τα PM περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά χημικά συστατικά, όπως θειικό, νιτρικό, οργανικό και μαύρο άνθρακα, και ορυκτή σκόνη. Σε αντίθεση με το όζον, τα ΡΜ μπορούν είτε να εκπέμπονται απευθείας είτε να σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα σωματίδια είναι αρκετά μικρά για να εισπνευσθούν βαθιά και η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου, των μη θανατηφόρων καρδιακών προσβολών και των δυσμενών γεννητικών αποτελεσμάτων. 

https://nca2018.globalchange.gov/chapter/13/

https://www.drkarafitzgerald.com/2019/07/02/climate-change-series-part-1-planetary-health-equals-personal-health/?mc_cid=b372fb4cb5&mc_eid=bfd3632179

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

Avatar 96