Ακμή και συσχέτιση vegan διατροφής

2021-12-12

Ο ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας (IGF-1), που βρίσκουμε στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει συνδεθεί και με τη δημιουργία ακμής. Τα αυξημένα ποσοστά ινσουλίνης που χρειάζονται για την πέψη τού γάλακτος, μαζί με την IGF-1 , κάνουν τα κύτταρα τού δέρματος πιο ευαίσθητα σε ανδρογόνα.

Τα ανδρογόνα αποτελούν στεροειδείς ορμόνες τα οποία προάγουν την δημιουργία λιπαρότητας στο δέρμα, με αποτέλεσμα; αυξημένη λιπαρότητα και φραγμένοι πόροι, όπου τα βακτήρια μπορούν να αναπαραχθούν. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι αρκετοί αθλητές του body-building αποκτούν ακμή, καθώς κάνουν κατάχρηση συμπληρωμάτων με βάση τον ορό γάλακτος. Μάλιστα, περιστατικά έχουν αναδείξει ότι όταν νεαροί αθλητές σταμάτησαν την λήψη αυτών των συμπληρωμάτων εξαφανίστηκε η ακμή τους, ενώ επανεμφανίστηκε όταν ξεκίνησαν ξανά τη λήψη τους (Silverburg, 2012). 

Παρομοίως, μια μελέτη τού Di Landro et al (2012) έδειξε ότι η δριμύτητα της ακμής αυξήθηκε όταν αυξανόταν και η λήψη των γαλακτοκομικών. Η επιστήμη είναι αρκετά ξεκάθαρη-τα γαλακτοκομικά αποτελούν αιτία ακμής, με τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές να ακολουθούν.

Μια vegan διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους είναι η καλύτερη επιλογή για το δέρμα σου!