Ασβέστιο στην φυτική διατροφή

2021-12-12

Ασβέστιο στη vegan διατροφή; 

Μα δεν χρειάζεται να πάρω συμπλήρωμα ασβεστίου αφού έκοψα το γάλα; 

 Ενώ το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, υπάρχουν άλλες πηγές -φυτικές- πλουσιότερες, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερο βαθμό απορροφητικότητας. Δυστυχώς, το γάλα περιέχει και άλλα πολλά αρνητικά σε αντίθεση με τις φυτικές πηγές συν το ότι είναι μέρος ενός ανήθικου διατροφικού συστήματος. 

Συμπλήρωμα δε θα χρειαστείς, αν φροντίζεις η διατροφή σου να έχει ποικιλία. Αλλά ακόμα και εάν δεv παίρνεις συμπλήρωμα, αυτό που είναι σημαντικό είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D σου να είναι υψηλά. Στην Ελλάδα, με τόσο ήλιο τα επίπεδά μας μπορούν να είναι ικανοποιητικά χωρίς χρήση συμπληρώματος, εν αντιθέσει με άλλους vegan πληθυσμούς που ζουν σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Για όσους έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, 15-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο (πρόσωπο και χέρια είναι χωρίς αντηλιακό, κρέμες, make-up ) καθημερινώς , είναι αρκετά για να συνθέσει ο οργανισμός D3 για τις καθημερινές του ανάγκες! Για πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες συνίσταται έκθεση στον ήλιο μέχρι και 30'. 

 Για τους Έλληνες τού εξωτερικού όπως Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ σημαντική η πρόσληψη βιταμίνης D3 μέσω συμπληρώματος! Σε τι ποσότητα θα τη χρειαστείς, αυτό εξαρτάται από τα επίπεδά της στον οργανισμό σου. Μια εξέταση αίματος θα αναδείξει καταλλήλως. Από εκεί και πέρα συμβουλεύεστε το γιατρό σας/ειδικό υγείας για τυχόν ελλείψεις.

Οι συμβουλές μου για να είσαι σίγουρος/η ότι παίρνεις επαρκές ασβέστιο στη διατροφή σου: καθημερινώς βάλε πράσινα λαχανικά στο πιάτο σου προτίμησε τόφου και φυτικά γάλατα ενισχυμένα με ασβέστιο. Τα αμύγδαλα, το αμυγδαλοβούτυρο, το ταχίνι και η μελάσα, είναι ιδανικά να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή. Βγες έξω, να σε δει ο ήλιος, γυμναστική, γιόγκα, περπάτημα μείνε δραστήριος/α . Η άσκηση ωφελεί την οστική υγεία! Μην παραλείπεις τις εξετάσεις αίματος και βιταμίνης D.

Θυμίσου όσο ασβέστιο και να παίρνεις μέσω της τροφής σου αν τα επίπεδά σου είναι χαμηλά, δεν απορροφάς τίποτα!