Αθλητισμός και χορτοφαγία

2022-01-17

'Εχοντας δουλέψει με πολλούς αθλητές τον τελευταίο χρόνο, όλων των επιπέδων από το "πάω γυμναστήριο" μέχρι και πιο ελίτ σε εθνικές ομάδες, (ναι έχουμε αρκετούς φυτοφάγους ελίτ αθλητές στην Ελλάδα) συμπεραίνω ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για το " πώς θα καλύψω τις ανάγκες μου σε πρωτεΐνη;".

  Αρκετοί με προσεγγίζουν θέλοντας να αυξήσουν την ενέργειά τους, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους και ταυτόχρονα να έχουν τη δύναμη να αντεπεξέλθουν στις πολύωρες προπονήσεις τους.

Κάτι που εξηγώ και έμμεσα συστήνω, είναι η αναγκαιότητα της καλής ροής του αίματος. Έτσι, περισσότερο οξυγόνο ρέει στους μύες εξασφαλίζοντας καλύτερη προπόνηση. Όσο πιο αποτελεσματική είναι η παροχή, τόσο καλύτερη είναι μυϊκή σας απόδοση.

  Επιπλέον, για υψηλότερες αθλητικές επιδόσεις και καλή υγεία, η σωστή ροή αίματος για τους άνδρες βοηθά στην αποφυγή της στυτικής δυσλειτουργίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αρτηρίες στο πέος είναι πιο λεπτές από τις άλλες αρτηρίες στο σώμα και έτσι, επηρεάζονται εύκολα από τη συσσώρευση πλάκας. Εδώ είναι που έρχεται η φυτοφαγία όπως επεξηγώ σε πολλούς άνδρες αθλητές μου.

  Τα καλύτερα τρόφιμα που μπορεί να εντάξει κάποιος είναι τα ρόδια, τα κρεμμύδια, ο κουρκουμάς, το παντζάρι, το σκόρδο, η κανέλλα, το πιπερί καγιέν. Για παράδειγμα, το ρόδι περιέχει αγγειοδιασταλτικά που βελτιώνουν το αίμα και την οξυγόνωση του μυϊκού ιστού. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού (εκχύλισμα ή φρούτο) πριν από την προπόνηση αυξάνει την οξυγόνωση στο αίμα, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση στην άσκηση αλλά και την αποθεραπεία μετά την προπόνηση.