Τι είναι το IGF-1 και ποια η σχέση του με το καρκίνο;
Όπως μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος του να εμφανίσουμε και να πεθάνουμε από καρκίνο αυξάνεται κάθε χρόνο. Ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του καρκίνου είναι το IGF-1.

Κάθε χρόνο αναγγενιέσαι.
Δημιουργείς και καταστρέφεις σχεδόν όλο το σωματικό σου βάρος σε κύτταρα. Κάθε μέρα, περίπου 50 δις κύτταρα του οργανισμού σου πεθαίνουν και 50 δις καινούργια κύτταρα γεννιούνται για να βρίσκεσαι σε ισορροπία. Καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα μας δεν μεγαλώνουν αλλά γίνονται πολυάριθμα. Ένας ενήλικας έχει περίπου 40 τρις κύτταρα στον οργανισμό του, 4 φορές περισσότερα από ένα παιδί. Όταν περάσουμε από τη φάση της εφηβείας δε παράγουμε άλλα κύτταρα μέχρι και το γήρας.
Η IGF-1 είναι μία insulin-like growth factor δηλαδή μία αυξητική ορμόνη τύπου ινσουλίνης, απαραίτητη στη ρύθμιση ανάπτυξης των κυττάρων μας. Τα επίπεδα της είναι υψηλά όταν είμαστε παιδιά, ωστόσο τα επίπεδα της λιγοστεύουν μετά την εφηβεία. Ο οργανισμός στέλνει σήμα για την έκκριση αυτής για να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη του οργανισμού. Εάν τα επίπεδα της IGF-1 παραμείνουν υψηλά κατά την ενηλικίωση, τότε τα κύτταρα σου θα λαμβάνουν διαρκώς μήνυμα για να μεγαλώνουν και να διαιρούνται. Μάλιστα έχει γίνει η σύνδεση ότι όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της, τόσο πιο υψηλός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. H IGF-1 προάγει καθένα από τα βασικά στάδια ανάπτυξης καρκίνου, όπως την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, την αγγειόποίηση του καρκινικού ιστού και τη μετάσταση.
Kαι που τη βρίσκουμε την IGF-1 κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης μας;
Η απελευθέρωση της φαίνεται να σηματοδοτείται από τη κατανάλωση ζωικών προιόντων. H ζωική πρωτείνη φαίνεται να ενισχύει την παραγωγή της IGF-1, είτε είναι μυική πρωτείνη από το κρέας, από τα ασπράδια αυγών ή από τη πρωτείνη ορρού που βρίσκουμε στο γάλα.
Στοιχεία από 2 μελέτες από τους Allen et al (2000, 2002) έδειξαν ότι οι αυστηρά χορτοφάγοι άνδρες και γυναίκες που είχαν κόψει τη πρόσληψη των ζωικών πρωτείνών από τη διατροφή τους, εμφανίστηκαν να έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση τα επίπεδα αυτής της ορμόνης και να έχουν ανεβάσει τα επίπεδα μίας πρωτείνης η οποία φαίνεται να δεσμεύει τα εξαίσια επιπεδα της IGF-1 στο ανθρώπινο οργανισμό και συνάμα να τους προστατεύει. Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί vegans σε σύγκριση με τους κρεοφάγους και τους vegetarians είχαν 13% χαμηλότερα επίπεδα IGF-1 ενώ οι συγκεντρώσεις αμφοτέρων πρωτεινών σύνδεσης IGF1 ήταν και 2 αυξημένες κατά 20-40%. Οι vegan άνδρες είχαν 9% χαμηλότερα επίπεδα από τους άλλους, με αυτή τη διαφορά να θεωρείται σημαντική για τη μείωση του καρκίνου του προστάτη.