Χορτοφαγία και ρευματοειδής αρθρίτιδα

2022-01-16

 Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ), είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση ασθένεια, που επηρεάζει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Γενετική προδιάθεση, περιβαλλοντικοί παράγοντες, μολυσματικές ασθένειες, κάπνισμα και εντερικό μικροβίωμα έχει θεωρηθεί ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη ή πρόοδο της Ρ.Α. ⁠

  Το αυξημένο σωματικό βάρος και οι δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα (π.χ. γαλακτοκομικά και κόκκινα κρέατα) τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της Ρ.Α. , πιθανώς λόγω των προ-φλεγμονωδών τους επιδράσεων. Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα και ίνες σχετίζονται με χαμηλότερο Δ.Μ.Σ., βοηθούν στη μείωση τού πόνου και της φλεγμονής σε αυτούς τους ασθενείς. ⁠

  Η εντερική υγεία μπορεί να διαδραματίσει επίσης κάποιο ρόλο στις παρατηρούμενες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των φυτικών ινών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηριδίων τού εντέρου και να αυξήσουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία, την οποία συχνά στερούνται ασθενείς με Ρ.Α. Mάλιστα, το έντερο μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της Ρ.A. Η διαπερατότητα τού εντερικού φραγμού επιτρέπει στα συστατικά τροφίμων ή στις βακτηριακές ενδοτοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία τού αίματος. Η απορρόφηση ενδοτοξινών στην κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονώδη ανταπόκριση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των συχνά αυξημένων αυτοαντιδρώντων αντισωμάτων και προ-φλεγμονωδών Τ λεμφοκυττάρων σε ασθενείς με Ρ.Α. Η διατήρηση του εντερικού φραγμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση του εντερικού μικροβίωματος.⁠Η σχέση μεταξύ διατροφής και Ρ.Α. είναι σύνθετη και το όποιο θεραπευτικό πρωτόκολλο πρέπει να είναι εξατομικευμένο στον/στην κάθε ασθενή.

Πηγή: Alwarith et (2019) ''Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The potential Use of plants-based diets. A review''. Frontiers in Nutrition. 6(141).