Χρειάζομαι το κρέας για να παίρνω σίδηρο;
Σε αντίθεση με τον ανόργανο (φυτικό) σίδηρο, ο οργανικός σίδηρος που συναντάμε σε ζωικής προέλευσης προϊόντα,όταν απορροφάται από την τροφή, εισέρχεται σε μία δεξαμενή σιδήρου μαζί με τον ανόργανο σίδηρο.
Αν τα επίπεδα οργανικού σιδήρου είναι υψηλά λόγω υψηλότερης βιοδιαθεσιμότητας αυτού, επειδή ο οργανισμός σου δεν διαθέτει τους μηχανισμούς για να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει: Παράγοντες οξειδόαναγωγικής μεταγραφής (μόρια στο ανθρώπινο σώμα που μπορούν να ενεργοποιήσουν καρκινικά γονίδια), προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και τη σηματοδότηση υποξίας, ένα χαρακτηριστικό του καρκίνου.
Μάλιστα ένας από τους παράγοντες που ο ΠΟΥ έκανε τη αναφορά ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με το καρκίνο του παχέος εντέρου είναι οι ν-νιτρωδοενώσεις (NOCs), κάτι το οποίο φάνηκε μέσα από μελέτες ειλεοστομίας. Κύρια αιτία έκθεσης στα ΝΟCs είναι ο καπνός των τσιγάρων αλλά και μία διατροφή που περιέχει μεταποιημένα κρέατα. Τα ΝΟCs παράγονται στο στομάχι και στο έντερο ατόμων που τρώνε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος. Υπάρχουν μάλιστα πολλά αποδεικτικά στοιχεία που αναδεικνύουν το ρόλο τους σε γαστρικούς, οισοφαγικούς, ρινοφαρυγγικούς καρκίνους.
Το κρέας δεν το χρειάζεσαι, ακριβώς γιατί ο οργανικός σίδηρος που περιέχει έχει συνδεθεί μέσα από συστημικές και μετά-αναλυτικές μελέτες με την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Αυτό εξηγείται μέσω της καταλυτικής παραγωγής ελευθέρων ριζών και της οξειδωτικής προαγωγής χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών.
Αν παρ' όλα αυτά ακολουθείς μία φυτοφαγική διατροφή και εμφανίζεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου, συνήθως υποψιάζομαι τρεις παράγοντες :
- Δεν τρως αρκετά για να καλύψεις τις ανάγκες σου, κάτι το οποίο συναντάται συχνά στη μεταβατική περίοδο
- Είσαι γυναίκα και έχεις βαριά ροή στη έμμηνο ρύση, είτε λόγω προεμμηνορυσιακού συνδρόμου είτε λόγω πολυκυστικών ωοθηκών. Εδώ πρέπει να συνεργαστείς με ένα επαγγελματία υγείας που να μπορεί να σε βοηθήσει στη διαχείριση των ορμονικών θεμάτων που αντιμετωπίζεις.
- Δεν απορροφάς μέσω της εντερική οδού.
Σημαντικό επίσης είναι να το αναζητήσεις με ένα/μία επαγγελματία υγείας που να γνωρίζει επί του θέματος.