Διατροφική μαγιά

2022-01-17

  Η διατροφική μαγιά είναι ένα είδος μαγιάς που κατασκευάζεται από το είδος του Saccharomyces cerevisiae, αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση. Σε αντίθεση με τη μαγιά μπύρας και τη μαγιά αρτοποιίας που είναι ζωντανοί οργανισμοί, η διατροφική μαγιά είναι ένας νεκρός οργανισμός (d-e-a-d).Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι το ότι είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων.

  Μία κουταλιά διατροφικής μαγιάς μάς παρέχει περίπου 20 θερμίδες, 0 γρμ λίπος, 1 γρ υδ/κες, 1 γρ φυτικές ίνες και 2 γρ πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αντιπροσωπεύει το 40% των θερμίδων! Δηλαδή αν προσθέσεις 5 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά στο φαγητό σου, αυτό είναι περίπου 10 γρμ πρωτεΐνης! Παράλληλα, παρέχει περισσότερο από το 100% των ημερησίων αναγκών μας σε θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), και πυριδοξίνη (Β6), ενώ περίπου το μισό των ημερήσιων αναγκών μας σε Β3,Β5,Β9 και Β12. Ψευδάργυρος, σελήνιο και σίδηρος καλύπτονται σε μικρότερα ποσοστά της τάξεως του 10%.

  Για όσους την έχουν δοκιμάσει, η διατροφική μαγιά, έχει τυρένια γεύση και χρησιμοποιείται συχνά στη χορτοφαγική κουζίνα. Ορισμένοι/ες την αγαπάνε και ορισμένοι/ες όχι.

Είναι πηγή Β12;

Όχι εκτός και αν έχει ενισχυθεί, όπως η διατροφική μαγιά της Engevita και του Βιοαγρού (https://bioagros.gr/.../diatrofiki-magia-nifades-prosth...).

Είναι κατάλληλη για αθλητές;

  Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition (1), οι ερευνητές μελέτησαν τη μαγιά αρτοποιίας μιας γνωστής μάρκας (Wellmune WGP). Αν και η εταιρεία δεν την αποκαλεί διατροφική μαγιά, το συγκεκριμένο προϊόν περιείχε το ίδιο είδος με τη διατροφική μαγιά, το Saccharomyces cerevisiae. Παρόλο που στη μαγιά αρτοποιίας συναντάμε ζωντανό το Saccharomyces cerevisiae, η μαγιά αρτοποιίας της Wellmune WGP περιείχε εξίσου νεκρό Saccharomyces cerevisiae.
.
60 αθλούμενοι, άνδρες και γυναίκες ολοκλήρωσαν δύο δοκιμαστικές φάσεις, 10 ημερών διαρκείας η καθεμία, μία χρησιμοποιώντας αυτήν τη μαγιά, ενώ στη επόμενη φάση τους χορηγήθηκε αλεύρι ρυζιού ως placebo. Μετά το πέρασμα των 10 ημερών πέρασαν στο δοκιμαστικό τεστ που τους έθεσαν οι ερευνητές (1 ώρα ποδηλασίας σε 38 βαθμούς Κελσίου).Επτά μέρες μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο δοκιμαστικές περιόδους.

  Τα αποτέλεσματα ανέδειξαν ότι κατά τη διάρκεια συμπληρωματικής λήψης της διατροφικής μαγιάς για 10 μέρες, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν υψηλότερες συγκεντρώσεις μονοκυττάρων. Πριν και μετά την προπόνηση εμφάνισαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ιντερλευκινών (IL-2,IL-4, IL-5) και ιντερφερόνων (IFN-y). Οι ιντερλευκίνες και ιντερφερόνες είναι σύνολα φυσικών πρωτεϊνών, που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, και οι οποίες στέλνουν σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα για να δράσει. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πέφτει λόγω στρες του οργανισμού που παράγεται από την άσκηση. Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές είδαν ακριβώς το αντίθετο μετά από τη συμπληρωματική λήψη της μαγιάς.

Είναι όμως κατάλληλη για κατανάλωση από όλους;

  Η διατροφική μαγιά δεν είναι ζωντανός οργανισμός ,και επομένως δεν μπορεί να προκαλέσει ή να χειροτερέψει τη Κάντιτα (Candida albicans). Άτομα που πάσχουν από Chron's disease, τα επιστημονικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα ή να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών (2,3).
Τρώγοντας πολλή διατροφική μαγιά μπορεί να προκληθούν αέρια ή στοματική διαταραχή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες, β-1,3 γλυκάνες, που δρουν ως πρεβιοτικά (4).

Πηγές:
(1) Carpenter KC et al (2013) ''Baker's yeast β-glucan supplementation increases monocytes and cytokines post-exercise: implications for infection risk?'' British Journal of Nutrition, 109(3), pp. 478-86 DOI: 10.1017/S0007114512001407
(2) Barclay GR (1992) ''The effect of dietary yeast on the activity of stable chronic Crohn's disease.'', Scand J Gastroenterol, 27(3), pp. 196-200
(3)Plein K. and Hotz J. (1993) ''Therapeutic effects of Saccharomyces boulardii on mild residual symptoms in a stable phase of Crohn's disease with special respect to chronic diarrhea--a pilot study.'', Z Gastroenterol, 31(2), pp.129-34
(4) Carlson JL et al (2017) ''Prebiotic Dietary Fiber and Gut Health: Comparing the in Vitro Fermentations of Beta-Glucan, Inulin and Xylooligosaccharide'', nutrients, 9(12), pp.1361 doi: 10.3390/nu9121361