''Εγώ τρώω κρέας απο το χωριό''

2021-11-25

Ίσως το έχεις ακούσει αυτό το επιχείρημα. Αυτό συνηθίζεται να βασίζεται σε επιχειρήματα όπως ότι το κρέας από το χωριό δεν ταίζεται με τις συμβατικές ζωοτροφές, καθώς τα ζώα βόσκουν και είναι ελεύθερα στα λιβάδια, τύπου grass-fed.


Όσον αφορά το διατροφικό / ιατρικό κομμάτι:

1) ΔΕΝ υπάρχει καμία μελέτη που να αναδεικνύει τα οφέλη της κατανάλωσης κρέατος είτε από το χωριό είτε κτηνοτροφίας. Αντιθέτως έχουμε συνισταμένες για περιορισμό κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης μεσά από τη διατροφή μας. Οι πιο πλούσιες πηγές αυτών ειναι τα ζωικά παράγωγα.

2) Οι ίδιες καρκινογόνες ουσίες θα σχηματιστούν κατά το ψήσιμο αυτού. Η ψησταριά δεν ξεχωρίζει τη σάρκα ενός ζώου αν προέρχεται από το χωριό ή απο το εργοστάσιο. Οι ίδιοι καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι ίδιες ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες θα σχηματιστούν. Το πόρισμα του Π.Ο.Υ αναφέρεται καθαρά σε αυτό. Απ' όσο γνωρίζεις δεν μπορείς να φας το κρέας ωμό, άρα πρέπει να το μαγειρέψεις.

3) Ανερχόμενο ερευνητικό πεδίο τη τελευταία δεκαετία+ αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν τα εντερικά βακτήρια στη πέψη και μεταβολισμό της ζωικής σάρκας. Το ΤΜΑ που παράγεται από τα εντερικά βακτήρια μεταβολίζεται σε ΤΜΑΟ, κάτι το οποίο έχει συνδεθεί με καρδιακά νοσήματα.

4) Η παρουσία του Νeu5Gc είναι αδιαμφισβήτη.

Το επιχείρημα όσων θέλουν να στηρίζουν ότι τρώνε κρέας από χωριό είναι η τροφή που τρώνε τα ζώα. Και ναι, είναι καλύτερα να βόσκουν παρά να ταίζονται με ενισχυμένες ζωοτροφές από GMO σόγια, η οποία ψεκάζεται με εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και γλυφοσάτη. Αυτό φέρει σαν αποτέλεσμα το κρέας τους να μην είναι τόσο πλούσιο σε φλεγμονώδη ω-6. Ωστόσο δεν ισχύει γιατί το κρέας παραμένει φλεγμονώδη τροφή για όλους τους παραπάνω λόγους. Επίσης, αυτό έχει και σαν αποτέλεσμα πολλούς να ισχυρίζονται ότι η σάρκα τους συσσωρεύει λιγότερες διοξίνες, ΡΟΡs, ΡCBs, δηλαδή περιβαλλοντικές τοξίνες. 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science and Pollution Research (2017) ανέδειξε ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ γιατί είναι αδιανόητο να αγνοούμε τη ρύπανση (αέρα, έδαφος, νερό) που υφίσταται γύρω μας.

Σε 76 δείγματα κρέατος (μοσχάρι, κοτόπουλο, και αρνί) βιολογικής και συμβατικής παραγωγής, βρηκαν καρκινογόνες μολυσματικές ουσίες με τις διαφορές ανάμεσα σε βιολογικής και συμβατικής παραγωγής να είναι μηδαμινές. Με βάση αυτό, το τωρινό πρότυπο κατανάλωσης κρέατος ξεπέρασε τα μέγιστα όρια ασφάλειας τα οποία έχουν τεθεί με γνώμονα το επίπεδο των μολυσματικών ουσιών και το σχετικό κίνδυνο καρκινογένεσης.

DOI: 10.1007/s11356-015-4477-8