Είναι η σόγια επιβλαβής για τις ορμόνες;

2022-01-16

  Οι σπόροι σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φυτοοιστρογόνα.Οι ισοφλαβόνες στη σόγια (daidzein, genistein και glycitein) είναι δομικά παρόμοιες - αν και όχι ταυτόσημες - με το ανθρώπινα οιστρογόνα, και ως τέτοιες, μπορούν να συνδεθούν με τους υποδοχείς οιστρογόνων στο οργανισμό μας. Ωστόσο, σε σύγκριση με το ανθρώπινα οιστρογόνα, τα φυτοοιστρογόνα επιδρούν πολύ ασθενέστερα στον οργανισμό μας. Υπάρχουν δύο τύποι υποδοχέων οιστρογόνων (ER): ER-άλφα και ER-βήτα, που βρίσκονται σε διαφορετικούς ιστούς στο σώμα. Οι ισοφλαβόνες έχουν αποδειχθεί ότι είναι επιλεκτικές στη δέσμευση τους σε αυτούς τους υποδοχείς, επιλέγοντας να δεσμεύονται με τον ER-βήτα κατά προτίμηση έναντι του ER-άλφα και επομένως συχνά αναφέρονται ως εκλεκτικοί ρυθμιστές υποδοχέα οιστρογόνου (SERMs). Αυτή η εκλεκτική συγγένεια σύνδεσης βοηθά να εξηγηθεί πώς μπορούν αμφότερα να ενισχύσουν και να αναστείλουν τη δράση τού οιστρογόνου ανάλογα με τον τύπο ιστού.

  Λόγω αυτής της δράσης της και των φυτο-οιστρογόνων που περιέχει, πολλοί νομίζουν ότι η σόγια προκαλεί καρκίνο. Όχι δεν προκαλεί καρκίνο. Αντιθέτως, δεδομένα από μελέτες ασιάτικού πληθυσμού (όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν τακτικά προϊόντα σόγιας) δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση προϊόντων σόγιας ημέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου τού μαστού στις γυναίκες. Επιπρόσθετα, μια μετα-αναλυτική αξιόλογηση του 2009 ανέδειξε ότι οι άνδρες με την υψηλότερη πρόσληψη σόγιας είχαν στατιστικά σημαντική μείωση τού κινδύνου καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν λιγότερη σόγια.

  Συνοπτικά με τα δεδομένα που διαθέτουμε, η κατανάλωσή της είναι ασφαλής όταν γίνεται σε κατάλληλες μερίδες και μορφές (τέμπε, τόφου, γάλα σόγιας, σάλτσα σόγιας, μίσο).

Πηγές :https://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/tab-content/soy-research-1.html?referrer=https://www.google.com/Yan L, Spitznagel EL. Soy consumption and prostate cancer risk in men: a revisit of a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2009 Apr 1;89(4):1155-63