Είναι το γάλα καλό για τα παιδιά;

2021-08-31
Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμαστε το γάλα κάποιου άλλου είδους πέραν του μητρικού (της μητέρας μας). Αν το μητρικό γάλα δεν είναι διαθέσιμο τότε μέσα από ειδικές βρεφικές φόρμουλες, το βρέφος μπορεί να προσλάβει όλα τα θρεπτικά που χρειάζεται.

Παρ 'όλα αυτά φυιολογική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί καθ 'ολη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας χωρίς γαλακτοκομικά προιόντα αν η διατροφή του παιδιού είναι κατάλληλα οργανωμένη, με την συμπληρωματική λήωη Β12 αν έχουν αποκλειστεί όλες οι ζωικές πηγές και D αν δεν υφίσταται επαρκής έκθεση στον ήλιο.

Η πρωτεΐνη γάλακτος από το γάλα της αγελάδας έχει συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως:

Παιδικό άσθμα, την παιδική δυσκοιλιότητα, την βλάβη των νεφρών και τις αμυγδαλές.Η λακτόζη στο γάλα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι και αέρια, σε άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών και άνω.

Το λίπος στο αγελαδινό γάλα είναι μια σημαντική αιτία της παιδικής παχυσαρκίας. Το ήμισυ (49%) των θερμίδων από το πλήρες αγελαδινό γάλα (που έχει χαρακτηριστεί ως 3,5% λιπαρά κατά βάρος) είναι από λίπος. Το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα (2%) συμβάλλει στην πραγματικότητα το 39% των θερμίδων του ως λίπος. Επιπλέον, το 98% του λίπος είναι κορεσμένο, το οποίο είναι επιβλαβές για τις αρτηρίες, προκαλώντας αρτηριοσκλήρωση. Όλοι ξεκινάμε ως μωρά με καθαρές αρτηρίες, αλλά αυτό σύντομα αλλάζει με την κατανάλωση μιας πλούσιας 'Δυτικής' διατροφής.