Επηρεάζει η κατανάλωση του αγελαδινού γάλατος τον άνθρωπο;

Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Paediatric International (2010), οι ερευνητές εξέτασαν την υπόθεση ότι το αγελαδινό γάλα λόγω τ' ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες ορμονών ακολουθώντας τη φάση της εγκυμοσύνης, θα επηρέαζε τις συγκεντρώσεις ορμονών ορού και ούρων μετά τη πρόσληψη αγελαδινού γάλακτος.
Αυτό το οποίο βρήκαν ήταν ότι μετά τη πρόσληψη γάλακτος, αυξήθηκαν σημαντικά οι συγκεντρώσεις οιστρογόνου (Ε1) και προγεστερόνης, ενώ έπεσαν τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, ωοθυλακικής ορμόνης και της τεστοστερόνης στους άνδρες. Μάλιστα μετά από 30-60λεπτών κατανάλωσης γάλακτος, η συγκέντρωση της Ε1 και της προγεστερόνης αυξήθηκαν σημαντικά στους άνδρες.
Επίπεδα της Ε2, οιστριόλης και πρεγνεδιόλης αυξήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες (7 άνδρες, 6 παιδιά προ-εφηβείας και 5 γυναίκες). Στις 4 από τις 5 γυναίκες που πήραν μέρος στη μελέτη, η ωορρηξία συνέπεσε τη ίδια χρονική περίοδο κατά το φάσμα τριών έμμηνων ρύσεων. Με βάση τα αποτελέσματα οι ερευνητές άφησαν την υπόθεση ότι η οποιαδήποτε έκθεση σε εξωγενείς ορμόνες, ίσως εξηγεί την πρώιμη εφηβεία.
Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το Ιανουάριο του 2019, στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδεόταν με μία αυξημένη έκκριση στεροειδών ορμονών μέσω των ούρων. 109 μετα εμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατανάλωσαν 1 λίτρο ημιάπαχου γάλακτος (1.5%) κάθε μέρα για 4 μέρες και 1 λίτρο γάλα με πλήρης λιπαρά (3.5%) για 4 μέρες, με μία wash-out περίοδο διαρκείας 4 ημερών να μεσολαβεί.
Μετά το τέλος κάθε παρεμβατικής περιόδου, παρατηρήθηκε μία σημαντική αύξηση στην ουρική έκκριση οιστρογόνων (Ε1) , ενώ η αυξημένη έκκριση των Ε2,Ε3 και 16ketoE2 παρατηρήθηκε μόνο μετά τη κατανάλωση ημιάπαχου γάλακτος. Ωστόσο σε αντίθεση με τη μελέτη του 2010, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη έκκριση πρεγνεδιόλης.
Αυτό αναδεικνύει ότι οι ορμόνες που συναντάμε στο γάλα κάποιου άλλου ζώου, απορροφούνται και συνάμα ασκούν επιρροή στον ανθρώπινο οργανισμό.