Φυτική διατροφή και πόνος στην περίοδο

2022-01-16

Ανεπίσημα στοιχεία και μαρτυρίες γυναικών αναφέρουν ότι μία ολικά χορτοφαγική διατροφή, τους έχει βοηθήσει στη μείωση του πόνου της περιόδου και έχει επαναφέρει σε ισορροπία την έμμηνο ρύση τους.

  Πιο συγκεκριμένα, μία διασταυρωτική μελέτη, που διεξήχθη στο τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου τού Georgetown (2000), ερεύνησε πάνω σε 33 γυναίκες αν μια χαμηλή σε λιπαρά, χορτοφαγική διατροφή για τη διάρκεια δύο έμμηνων κύκλων είχε θετική επιρροή. Ανά 2 έμμηνους κύκλους ακολούθησαν τη χορτοφαγική διατροφή που τους χορήγησαν, ενώ ανά 2 άλλους έμμηνους κύκλους ακολούθησαν τη δική τους διατροφή, ενώ έκαναν λήψη πλασέμπο. Η διατροφή που τους χορηγήθηκε είχε 10% θερμίδες από λιπαρά. Επίσης, έλαβαν συμπληρωματική λήψη Β12 (2μg). Κατά τη διάρκεια κάθε ερευνητικής φάσης αξιολογήθηκαν η SHBG ορμόνη, το σωματικό βάρος, η διάρκεια και η ένταση των πόνων, και τα προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα.Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Υπήρξε μια ολική απώλεια βάρους 2.7kg, χαμηλότερη σωματική σύνθεση, αύξηση SHBG κατά 19%, μείωση στους πόνους περιόδου, στη διάρκεια των πόνων της περιόδου, τις αλλαγές περιόδου, και στη κατακράτηση υγρών.

  Τι προφανώς θα μπορούσε να εξηγεί αυτές τις αλλαγές; Η διατροφή μας επηρεάζει τη σύνθεση των προσταγλανδίνων και τη συγκέντρωση ορμονών στον οργανισμό μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί που ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές τείνουν να έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις SHBG, η οποία δεσμεύει και απενεργοποιεί οιστρογόνα. Επιπλέον, στις χορτοφαγικές διατροφές λόγω της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών, τα συζευγμένα οιστρογόνα, υπόκεινται στην εντεροηπατική κυκλοφορία και μέσω της εντερικής οδού και τη βοήθεια των φυτικών ινών αποβάλλονται. Εδώ σημαντική είναι και η λειτουργία τού πεπτικού, προκειμένου να αποβληθούν τα οιστρογόνα και να μην ανακυκλωθούν και ταυτόχρονα απορροφηθούν από τον οργανισμό. Η συγκέντρωση προσταγλανδίνων οι οποίες ευθύνονται κυρίως για τους πόνους στη περίοδο, σχηματίζονται κυρίως από πηγές ωμέγα-6 λιπαρών (ζωικά λίπη, μαγειρικά έλαια). Ωμέγα-6 λιπαρά εμπεριέχονται και σε πολλά φυτικά τρόφιμα ωστόσο, όταν το ποσοστό αυτών αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τα ω-3, αυτό γίνεται πρόβλημα. Τα όσπρια, τα λαχανικά, και τα φρούτα είναι χαμηλά σε λιπαρά και το περιεχόμενο των ω-3 λιπαρών οξέων τους είναι σχετικά υψηλότερο από άλλες πηγές.Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ακόμα και αν ακολουθείς μία φυτική διατροφή με πολλές επεξεργασμένες τροφές που εμπεριέχουν επεξεργασμένα φλεγμονώδη λιπαρά, μπορεί να αποτελεί παράγοντα του ότι δεν έχεις δει διαφορά στους πόνους περιόδου.

  Η ολική χορτοφαγία είναι η πρόταση λοιπόν. Βάλε στην καθημερινότητά σου τροφές που έχουν υποστεί λίγη έως μηδαμινή επεξεργασία. Αν δυσκολεύεσαι, ακολούθησε το κανόνα του 80:20.Αν παρ' ολα αυτά δεν έχεις παρατηρήσει σημαντική διαφορά, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον/α αντίστοιχο/η επαγγελματία υγείας, που θα γνωρίζει επί του θέματος και μέσω ειδικών εξετάσεων θα μπορέσετε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.

Η μελέτη εδώ PMID: 10674588