Φυτική διατροφή, Καρδιαγγειακή υγεία και Άσκηση
Μία φυτοφαγική διατροφή, βάσει μίας πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης του Barnard et al (2019) στο επιστημονικό περιοδικό Νutrients είναι ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία και τις επιδόσεις αθλητών που επιδίδονται σε αθλήματα αντοχής, όπως το τρέξιμο και την ποδηλασία.
Οι επιστήμονες κάνοντας τη σύνδεση, αναφέρθηκαν στην plant-based διατροφή στα εξής:Οι φυτοφαγικές διατροφές οδηγούν στη μείωση του σωματικού λίπους, κάτι το οποίο με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκληρωτικής πλάκας στις αρτηρίες. Δίαιτες με υψηλά ποσοστά λίπους επιδρούν έμμεσα στο κυτταρικό μεταβολισμό μέσω της επιρροής που ασκούν στο εντερικό μικροβίωμα.Αυτές έχουν αναδειχθεί να διαταρράσουν το εντερικό τοίχωμα, οδηγώντας σε εντερική διαπερατότητα, αφήνοντας έτσι τις ενδοτοξίνες να περνούν στο κυκλοφορικό σύστημα.
Αποτελέσματα από μία μελέτη έδειξαν ότι μία διατροφή με 55% λίπος στο σύνολο της, οδήγησε σε σημαντική αύξηση ενδοτοξινών στο κυκλοφορικό, κάτι το οποίο είχε ως αποτελέσμα την επιδείνωση της μεταγευματικής κυτταρικής οξείδωσης της γλυκόζης (2)Η μείωση σωματικού λίπους ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις. Ένας αθλητής με υψηλότερο VO2 max σε σχέση με το σωματικό τους βάρος θα έχει καλύτερες επιδόσεις. Σχετικά με αυτό, ακόμα και χωρίς την απώλεια βάρους, ένα vegan διατροφικό μοντέλο φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμο στη μείωση σπλαχνικού λίπους και στην αύξηση του VO2 max (3)Oι plant-based διατροφές έχουν ως αποτέλεσμα την επαρκή αποθήκευση και διανομή γλυκόζης κατά την διάρκεια της άσκησης.Φυτοφαγικά διατροφικά μοντέλα μειώνουν την πυκνότητα στο αίμα και αυξάνουν την οξυγόνωση των ιστών. Για τη μεταφορά οξυγόνου στους μύες και σε άλλους ιστούς, σημαντική είναι η 'πυκνότητα' του αίματος. Πάνω σε αυτο, όσο πιο χαμηλή είναι η πυκνότητα του αίματος, τόσο πιο βελτιωμένη θα είναι οι αθλητικές επιδόσεις. Η πυκνότητα εξαρτάται όχι μόνο από την άσκηση αλλά και από διατροφικούς παράγοντες. Μία φυτοφαγική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη, μειώνει τις συγκεντρώσεις των λιπιδίων του πλάσματος, οδηγώντας έτσι σε χαμήλη πυκνότητα.Άτομα τα οποία απέφευγαν τελείως την κατάναλωση ζωικών προϊόντων είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα 'πυκνότητας', σε σύγκριση με εκείνους που τα κατανάλωναν περιστασιακά (4)Η άσκηση οδηγεί στην παραγωγή ελευθέρων ριζών. Όταν οι ικανότητες του οργανισμού δεν επαρκούν για να αδρανοποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες, τότε το αποτέλεσμα είναι το οξειδωτικό στρες. Αυτό σε υψηλές ποσότητες μπορεί να ζημιώσει το DNA, τα λιπίδια του πλάσματος (οδηγώντας σε αθηροσκλήρωση) και τις πρωτείνες (οδηγώντας σε κυτταρική βλάβη και εσπευσμένο γήρας). Στους αθλητές μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική κόπωση, να μειώσει τις αθλητικές επιδόσεις και την ταχεία ανάρρωση. Ένα φυτοφαγικό διατροφικό μοντέλο έχει αποδειχθεί ¨ότι έχει υψηλοτέρα ποσοστά αντιοξειδωτικών βιταμινών (vitamin C, E, b-carotene etc), οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Εδώ επισήμαναν συνοπτικά μελέτες πάνω στα οφέλη του παντζαριού, του cherry juice και λαχανικών όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο κλπ.Στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Οι χορτοφαγικές διατροφές έχουν αναδειχθεί για τις ικανότητές τους να προστατεύουν ενάντια της φλεγμονής, χάρη στων αντιοξειδωτικών βιταμινών και την αποφυγή φλεγμονώδων λιπαρών ουσιών.Αναφέρθηκαν συνοπτικά μελέτες που ερεύνησαν τα οφέλη των αντιοξειδωτικών ουσιών του ροδιού, του καρπουζιού, των blueberries,και του μαύρου φραγκοστάφυλλου. Σε διάφορα είδη αρθρίτιδας, οι vegan και oi vegetarian διατροφές φαίνεται να μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής (CRP) και συνάμα να προστατεύουν τις αρθρώσεις.Οι plant-based διατροφές όταν είναι καλά οργανωμένες, παρέχουν επάρκεια όλων των θρεπτικών στοιχείων, όπως ασβέστιο και σίδηρο.
Πηγές:
(1) Barnard ND et al (2019) 'Plant-Based diets for Cardiovascular Safety and Performance in Endurance sports'. Nutrients, 11(1)130
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/130/htm
(2) Anderson AS et al (2015) 'Early skeletal muscle adaptations to short term high fat diet in humans before changes in insulin sensitivity'. Obesity, 23, 720-724
(3) Veleba J et al (2016) 'A vegetarian vs conventional hypocaloric diet : The effect on physical fitness in response to aerobic exercise in patients with type 2 diabetes''.A parallel randomized study', Nutrients,8,671
(4) Ernst E., et al (1986) Blood rheology in vegetarians' Br J Nutr, 56,555-560