Γάλα και καρκίνος. Τι ισχύει;
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται έντονα με το καρκίνο του μαστού, το καρκίνο του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνου. Η επίδραση της κατανάλωσης γάλακτος στα επίεπδα πλάσματος του IGF-I, το οποίο προβλέπει αυξημένους κινδύνους
των καρκίνων του προστάτη και του μαστού, παρέχει έναν εύλογο μηχανισμό.
Η συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του ενδομητρίου, ιδιαίτερα μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που δεν λαμβάνουν ορμονοθεραπεία, ένα εύρημα πιθανόν να σχετίζεται με την περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε ορμόνες.
Αντίθετα, σε μετα-αναλύσεις και συγκεντρωμένες αναλύσεις πρωτογενών δεδομένων, η κατανάλωση γάλακτος συνδέθηκε αντιστρόφως με τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου, δυνητικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο.
Ένα ελάττωμα της υπάρχουσας βιβλιογραφίας είναι ότι σχεδόν όλες οι προοπτικές έρευνες
έχουν ξεκινήσει μεταξύ ατόμων που βρίσκονται στο μέσον της ζωής τους ή αργότερα, ενώ πολλοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο λειτουργούν στην παιδική ηλικία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή.