Γαλακτοκομικά και ασβέστιο

2022-01-17

Τα γαλακτοκομικά δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν στην υγεία των οστών. Η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου τού μέσου ανθρώπου, είναι πολύ λιγότερη από αυτήν που συνιστούν οι κυβερνητικές οδηγίες.

  Γιατί αυτό; Επειδή δεν είναι η συνολική πρόσληψη ασβεστίου που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα που κρατάς στον οργανισμό σου. 

  Ζούμε σε κοινωνίες που έχουμε κανονικοποιήσει το τσιγάρο, το αλκοόλ, την κατανάλωση αναψυκτικών και την υπερβολική χρήση καφεΐνης, μη μπορώντας να ξεκινήσουμε την ημέρα μας χωρίς καφέ. Αποβάλλουμε μέσω των ούρων τεράστιες ποσότητες ασβεστίου, λόγω καπνίσματος, κατανάλωσης ζάχαρης, καφεΐνης και φωσφορικού οξέος, που βρίσκεται στα αναψυκτικά, αλλά και λόγω άγχους .

Μπορούμε όμως να πάρουμε επαρκή ποσότητα ασβεστίου από πολλές τροφές εκτός του γάλακτος. Ορισμένες πηγές μάλιστα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά, ενώ ταυτόχρονα δεν περιέχουν ορμόνες και αλλεργιογόνα. Αν υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν κάνουμε καταχρήσεις, τότε δεν χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες.