Μα δεν έχει ορμόνες το μη ανθρώπινο γάλα που πίνουμε;

2021-08-16

Από την πλευρά των παραγωγών, το χρήμα έχει γίνει ο κινητήριος μοχλός της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, έτσι ώστε το 75% έως 90% του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο να προέρχονται από εγκύους αγελάδες. Μια Hefer αγελάδα δεν παράγει γάλα μέχρι να γεννήσει το πρώτο μόσχο της. Αφότου γεννήσει τρέφει το μοσχάρι της για περίπου ένα μήνα, και μετά βγαίνει στη γραμμή αρμέγματος. Όταν μια αγελάδα γίνεται λιγότερο αποτελεσματική στη παραγωγή γάλακτος, συνήθως μετά από πέντε εγκυμοσύνες ή κάτι τέτοιο, πωλείται για σφαγή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γάλα να περιέχει όχι μόνο προγεστερόνη που προέρχεται από το πλακούντα αλλά και άλλες πρόδρομες ουσίες διυδροτεστοστερόνης (DHT), συμπεριλαμβανομένης της 5α-πρεγνανοδιόνης και της 5α-ανδροστανοδιόνης. Αυτές οι ενώσεις είναι μόνο λίγα ενζυματικά στάδια μακριά από την DHT (το αποδεκτό πρωτεύον ακμηγόνο).

Το γάλα περιέχει προλακτίνη, σωματοστατίνη, δραστικούς παράγοντες απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης, ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης, ωχρινοτρόπο ορμόνη, ορμόνες απελευθέρωσης θυρεοειδούς και θυρεοτροπίνης, πολυάριθμες στεροειδείς ορμόνες, ινσουλίνη, επιδερμικό αυξητικό παράγοντα (EGF) , IGF-1 και -2, αυξητικούς παράγοντες μετασχηματισμού (ΤΟΡ), βιταμίνη D, τρανσφερίνη, λακτοφερρίνη, πολλές προσταγλανδίνες συμπεριλαμβανομένων των F2α, ερυθροποιητίνη, βομβεσίνη, νευροστενίνη, αγγειοδραστικό εντερικό πεπτίδιο, διάφορα νουκλεοτίδια, κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη και μονοφωσφορική γουανοσίνη, Β- καλομορφίνες και ακόμα relaxin. Οι συγκεντρώσεις ποικίλλουν μεταξύ των ειδών και τη χρονική σχέση με τον τοκετό, αλλά δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα ότι το γάλα περιέχει ένα τόσο μεγάλο συμπλήρωμα ορμονών που οδηγούν στην ανάπτυξη. Το γάλα είναι, τελικά, ειδικά σχεδιασμένο για να κάνει τα πράγματα να μεγαλώνουν.''