Με πειράζουν τα όσπρια τι να κάνω;

2022-01-16

 Η συμβουλή μου είναι να τρως μια μικρή ποσότητα οσπρίων κάθε μέρα ή μερα παρά μέρα. Και πόση ποσότητα;Μερίδες όπως: 1 κσπ χούμους (χωρίς σκόρδο) 1/4 φλ μαγειρεμένα όσπρια Το τόφου και το τέμπε έχουν υποστεί ζύμωση και επομένως θα διασπαστούν ευκολότερα, μπορείς λοιπόν να συμπεριλάβεις 150 γρμ τόφου ή 100γρμ tempeh.

  Επιπλέον, προκειμένου να καλύψεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και σίδηρο μπορείς να καταναλώνεις τρόφιμα με χαμηλά FODMAPS όπως 1/2φλ κόκκινα φασόλια ή καφέ φακές. Τα παραπάνω να αποτελούν τουλάχιστον μέρος 2 γευμάτων της ημέρας σου, βάσει πάντα των αναγκών σου.Για τη συμπλήρωση πρωτεΐνης ,σιδήρου και ψευδαργύρου μπορείς να συμπεριλάβεις σιτηρά που είναι χαμηλά σε FODMΑΡS όπως είναι το κινόα, το κάστανο ρύζι, η βρώμη, το κεχρί και η πολέντα.

Αυτό το πλάνο, δεν θα το ακολουθείς για μια ζωη! Βάσει μελετών ,συμμετέχοντες/χουσες εδειξε ότι υπήρξε βελτίωση μετά το τέλος 8 εβδομάδων. Ωστόσο, μπορεί να δεις διαφορά μετά απο 2-6 εβδομάδες. Το θέμα είναι να δώσεις χρόνο στα βακτήρια να διασπάσουν τα GOS και να προσαρμοστούν. Αν πριν η διατροφή σου δε θύμιζε σε τίποτα την τωρινή, φυσιολογικό είναι να υπάρξει μια τέτοια αντίδραση. Αν ωστόσο, τα συμπτώματά σου επιμένουν , τότε μπορεί να υποβόσκει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κάποια άλλη εντερική διαταραχή , πάνω στα οποία δεν μπορώ να εκφέρω άποψη είτε να συμβουλεύσω διαδικτυακά, καθώς δεν γνωρίζω το ιατρικό ιστορικό και τις διατροφικές ανάγκες τού καθενός . Ένας/μία διαιτολόγος ή διατροφικός/ή θεραπευτής/ τρια που είναι γνώστης των FODMAP και ειδικεύεται στη φυτική διατροφή (γιατί μπορείς να είσαι vegan και να ακολουθήσεις τη FODMAP διατροφή) σε συνεργασία με το/τη γιατρό σου, θα μπορούν να σε βοηθήσουν.