Π.Ο.Υ και περι καρκινογένεσης του κρέατος.

2021-11-25

Τον Οκτώμβριο του 2015, 22 επιστήμονες από 10 χώρες στη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για το Καρκίνο στη Λυών της Γαλλίας αξιόλογησαν τη καρκινογένεση της κατανάλωσης του κόκκινου 'κρέατος', του επεξεργασμένου (κόκκινου και μη), παρα- και υπό- προιόντων τους.

Τι εννοούμε με τον όρο κόκκινο κρέας;

Βοδινό, χοιρινό, αρνίσιο, κρέας αλόγου, κρέας προβάτου, κρέας κατσίκας , συμπεριλαμβανομένου του κιμά ή κατεψυγμένου 'κρέατος', το οποίο και καταναλώνεται μαγειρεμένο. 

Τι εννοούμε με τον όρο επεξεργασμένο;

'Κρέας' που έχει υποστεί σκλήρυνση, κάπνισμα, ζύμωση, αλάτισμα και άλλες διεργασίες για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης τους. Στα επεξεργασμένα κρέατα βάση Π.Ο.Υ συγκατελέγονται επίσης και κρέας πουλερικών, καθώς και παραπροΐόντα όπως το συκώτι αλλά και υποπροΐόντα όπως το αίμα!!

Πως βγήκε το πόρισμα;

Πάνω από 800 επιδημιολογικές μελέτες διερευνήθηκαν για να αναδειχθεί η συσχέτιση του καρκίνου του παχέως εντέρου με τη κατανάλωση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Ενώ οι κλινικές τυχαιοποιημένες μελέτες είναι το gold standard της επιστήμης, είναι αδιανόητο και ανέφικτο να γίνουν σε τέτοιο επίπεδο. 

Το πόρισμα βασίστηκε επίσης σε πληθυσμιακές case-control μελέτες υψηλής ποιότητας. Βασίστηκε σε μελέτες που είχαν ποσοτικά διατροφικά δεδομένα από επικυρωμένα ερωτηματολόγια, μεγάλου μεγέθους δείγματος και ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ μεγάλες πιθανές συγχύσεις για τις σχετικές περιοχές καρκίνου. Ενώ η πλειοψηφία των μελετών που περιελήφθησαν αφορούσαν το καρκίνο του παχέως εντέρου, τα στοιχεία ήταν διαθέσιμα για περισσότερους από 15 άλλους τύπους καρκίνου, όπως του πάγκρεας, του προστάτη (κυρίως του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη), αλλά και του στομάχου (συσχέτιση με το επεξεργασμένο 'κρέας')!!.

Το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία στους ανθρώπους για τη καρκινογένεση της κατανάλωσης του επεξεργασμένου κρέατος. Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, το πόρισμα βασίστηκε στην ύπαρξη επιδημιολογικών μελετών αλλά επειδή δεν ήταν τόσο ισχυρές, βασίστηκε περισσότερο σε μηχανιστικές μελέτες στη πεπτική οδό (NOCs, PAHs, HAAs, haem), όπου και το κατέταξε στην ομάδα 2Α. 

O αιμικός σίδηρος παρατηρήθηκε να προκαλεί το σχηματισμό NOCs και προΐόντα λιπιδιακής οξείδωσης στο έντερο. Οι ετεροκυκλικές αμίνες που σχηματίζονται με το ψήσιμο (γιατί δε τρώγεται φυσικά ωμό) είναι γονιδιοτοξικές, προκαλώντας βλάβες στο DNA.

Γιατί 4 χρόνια μετά αγνοείται στη πλειοψηφία από την ιατρική κοινότητα; Γιατί δε γίνεται διατροφο-προληπτική προσέγγιση σε τέτοιες μορφές καρκίνου;