Πως φθάσαμε να πίνουμε το γάλα κάποιου άλλου ζώου;
Η γαλακτοβιομηχανία έχει καταφέρει να σπρώξει τη προπογάνδα της λέγοντας ότι χρειάζομαστε γαλακτοκομικά για γερά κόκκαλα. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεσαι γαλακτοκομικά για γερά κόκκαλα. Χρειάζεσαι ασβέστιο και όχι μόνο!

Αυτή την προπαγάνδα της, την κατάφερε με το να χρηματοδοτεί έρευνες οι οποίες αναδεικνύουν μόνο τα οφέλη των γαλακτοκομικων. Το πρόβλημα με αυτές τις έρευνες είναι ότι έχουν μια προσέγγιση αναγωγισμού, δηλαδή επικεντρώνονται μόνο σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, τη βιταμίνη D και όχι όλο το πακέτο. Αυτές οι έρευνες τείνουν επίσης να είναι μικρής διαρκείας και όχι προοπτικού βεληνεκούς. Η βιομηχανία γάλακτος είναι πολύ έξυπνη, καθώς χρησιμοποιεί το συναισθηματικό δεσμό που έχουμε με το γάλα, το οποίο είναι και η πρώτη τροφή μας.
Ωστόσο, παίρνοντας το γάλα από ένα άλλο θηλαστικό δεν είναι σωστό και ούτε προοριζόταν να γίνει η πρώτη τροφή μας.
Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι συγκεκριμένη για τις απαιτήσεις ανάπτυξης κάθε είδους. Το να πίνεις το γάλα κάποιου άλλου ζώου είναι οξύμωρο, καθώς εξελιχθήκαμε να πίνουμε μόνο το γάλα της μητέρας μας.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, γιατί οι αγελάδες παράγουν γάλα;
Όπως εμείς, οι αγελάδες ακολουθούν 9 μήνες εγκυμοσύνη και παράγουν γάλα μόνο μετά τη γέννα.
Για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος, οι αγελάδες έχουν εκτραφεί για να παράγουν υψηλότερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης (IGF-1), ενώ είναι έγκυοι για τις περισσότερες φορές αρμέγονται, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ορμονών όπως η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες στο γάλα.
Το γάλα της αγελάδας, προορίζεται να βοηθήσει ένα μοσχαράκι να μεγαλώσει πολύ γρήγορα, για να φθάσει τα 300-400 κιλά μέσα σε ένα χρόνο. Τα μοσχαράκια τείνουν να βάζουν σε βάρος κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής γύρω στο 0.7-0.8kg/μέρα, το οποίο είναι περίπου 40 φορές περισσότερο από αυτό των βρεφών (0.02kg/μέρα).
Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 18 χρόνια για να φτάσουμε το βάρος ενός ενήλικα. 'Εχουμε δηλαδή τελείως διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι ανάγκες μας σε λίπος, πρωτεΐνη, υδατάνθρακα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία διαφέρουν αρκετά!
Τα ανθρώπινα μωρά αποκτούν διπλάσιο μέγεθος σε έξι μήνες (180 ημέρες) και για να υποστηριχθεί αυτή η αργή ανάπτυξη το ανθρώπινο μητρικό γάλα είναι χαμηλό σε πρωτεΐνες (1,2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γάλακτος).
Το αγελαδινό γάλα, ωστόσο, έχει σχεδόν τριπλάσια συγκέντρωση πρωτεΐνης για να υποστηρίξει έναν ρυθμό ανάπτυξης τέσσερις φορές μεγαλύτερο (47 ημέρες για να διπλασιαστεί σε μέγεθος). Τα μωράκια των αρουραίων έχουν διπλάσιο μέγεθος σε μόλις 4,5 ημέρες και αυτή η ταχεία ανάπτυξη απαιτεί συγκέντρωση πρωτεΐνης σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή για τα ανθρώπινα μωρά.Το γάλα της αγελάδας είναι υψηλό σε κορεσμένα λίπη και χαμηλό σε μονό-ακόρεστα λιπαρά σε αντίθεση με το ανθρώπινο γάλα. Το αγελαδινό γάλα περιέχει 120 mg ασβέστιο ανά 100 ml , 4x φορές περισσότερο από το ανθρώπινο (34 mg ανά 100ml). Αυτό, επειδή τα μοσχαράκια έχουν μεγαλύτερους σκελετούς και επομένως μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο!
Τι γίνεται κατά την εγκυμοσύνη μιας αγελάδας;

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αύξηση σε πολλές φυσικές ορμόνες όπως η προγεστερόνη, η ινσουλίνη και η οιστραδιόλη (Ε2), μερικές από τις οποίες διαπερνούν εύκολα από το πλάσμα της αγελάδας στο γάλα. Βάση αυτού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μετρήσιμες ποσότητες οιστρογόνων και αντιπροσωπεύουν το 60-80% των οιστρογόνων που προσλαμβάνονται μέσω της ''δυτικοποιημένης'' διατροφής.
Στο γάλα της αγελάδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η οιστρόνη αυξάνεται στα 151pg/mL απο τη 41η έως τη 60η μέρα, και φτάνει τα μέγιστα επίπεδα περίπου 1000pg/ml από τη 220η έως τη 240η ημέρα της κύησης. Τα επίπεδα οιστρογόνων στις μη έγκυες αγελάδες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας είναι μερικές 100αδες χαμηλότερα από τις αγελάδες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο εγκυμοσύνης τους. Αυτό υποδηλώνει ότι το γάλα της αγελάδας στο τέλος της εγκυμοσύνης περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες οιστρογόνων απ' ότι το γάλα μη εγκύων αγελάδων. Επιπροσθέτως το γάλα τους περιέχει ένα μεγάλο ποσό προγεστερόνης, σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 1400pg/ml στο αποβουτυρωμένο γάλα, ως 10000 pg/ml στο πλήρες γάλα και 300,000 pg/ml στο βούτυρο.