Πως οι μέλισσες φτιάχνουν το μέλι;

2021-08-03

Οι μέλισσες προέρχονται από μια αρχαία γενεαλογία μελισσών που έφτασαν από την Ασία περίπου 300.000 χρόνια πριν. Αυτές γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική. Οι μέλισσες είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά και συνεργατικά έντομα. Διαθέτουν μια μοναδική και περίπλοκη μορφή επικοινωνίας, βασισμένη στην όραση, την κίνηση και την οσμή, που ακόμη και οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως.

Είναι γνωστό πως επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω πολύπλοκων «χορευτικών» κινήσεων.

Έρευνα έχει δείξει πως οι μέλισσες έχουν την ικανότητα της αφηρημένης σκέψης, καθώς και της αναγνώρισης των μελών της οικογένειάς τους ανάμεσα σε άλλες μέλισσες στην κυψέλη.

Οι μέλισσες τρέφονται από τη γύρη, αλλά το μέλι είναι η μόνη τους πηγή τροφής σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, και περιέχει θρεπτικές ουσίες που προορίζονται για δική τους κατανάλωση.

Το μέλι αποτελεί πιθανότατα το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα όσον αφορά την κατανάλωση-εκμετάλλευση του, με πολλούς να το θεωρούν λανθασμένα ως ένα vegan friendly product. Μια κυρία αιτία αυτής της "διαμάχης" είναι η ιδεολογία ότι οι μέλισσες "παράγουν" ή "κατασκευάζουν" το μελί ειδικά για εμάς.


Πως φτιάχνεται το μέλι;

Οι μέλισσες είναι συμπτωματικοί επικονιαστές. Η επικονίαση γίνεται τυχαία. Οι μέλισσες δεν κάνουν τίποτα για να συμβεί αυτό και δεν είναι ο σκοπός τους αυτός. Οι μέλισσες απλά κινούνται από φυτό σε φυτό για να συλλέξουν τη γύρη. Αυτή κολλάται στα τριχωτά τους σώματα, όπου και έρχεται σε επαφή με άλλα λουλούδια. Με βάση αυτό, όχι δεν τίθονται ηθικοί ισχυρισμοί περί μη κατανάλωσης σοδειών που επικονιάζονται από τις μέλισσες. Επιπλεον, πριν την άφιξη των συμβατικών μελισσών η επικονίαση γινόταν από περισσότερα 3.500 είδη μελισσών, σκώρους και σκαθάρια και άλλα ζώα όπως νυχτερίδες και πτηνά.
Τα φυτά παράγουν νέκταρ για να προσελκύσουν επικονιαστές (μέλισσες, πεταλούδες, νυχτερίδες και άλλα θηλαστικά), που είναι απαραίτητα για την επιτυχή αναπαραγωγή των φυτών. Μια μέλισσα μπορεί να επισκεφθεί μέχρι και 10. 000 λουλούδια την ημέρα. Μια μέλισσα, ίσως επισκεφθεί περίπου 1000-1500 άνθη προκειμένου να εξασφαλίσει την κατάλληλη ποσότητα στο στομάχι της, για να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του νέκταρ σε μέλι.


Οι μέλισσες συλλέγουν και χρησιμοποιούν νέκταρ για να κάνουν το μέλι, το οποίο αποτελεί ζωτική τροφή γι' αυτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αποθηκεύουν το νέκταρ στο σάκο μελιού που διαθέτουν. Το νέκταρ περιέχει πολύ νερό, και λόγω αυτού οι μέλισσες πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά για να στεγνώσουν το νέκταρ. Προσθέτουν από το σώμα τους το ένζυμο ιμβερτάση για να το μετατρέψουν σε ένα μείγμα από σουκρόζη και να το αποτρέψουν από το να χαλάσει. Έπειτα από την επιστροφή τους στην εκάστοτε κυψέλη, οι μέλισσες"εργάτες" βοηθούν περαιτέρω στην διαδικασία αυτή, και ύστερα η κυψέλη σαν ενιαία μονάδα τροφοδοτεί το κάθε "μέλος" με επαρκή ποσότητα.Το αποθηκεύουν στα κέρινα κελιά τους, για να ωριμάσει.

Το μέλι φτιάχνεται από τις μέλισσες για τις μέλισσες αποκλειστικά και η συγκομιδή του από ανθρωπινά χέρια μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στην υγεία των εντόμων αυτών καθώς και σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Το μέλι είναι βασική πηγή ενέργειας των μελισσών και χωρίς αυτό παύουν να υπάρχουν καθώς τους παρέχει όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά και ειδικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Εδώ είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κάθε μέλισσα μπορεί να παράξει 1/4 μιας κουταλιάς της σούπας σε όλη της την ζωή, με λίγα λόγια πάρα πολύ μικρή ποσότητα από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι συμβαίνει.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες είδη μέλισσας που ευθύνονται για την γονιμοποίηση πολλών και διαφορετικών φυτών και μόνο 7 είδη είναι αναγνωρισμένα ότι επικονιάζουν συγκεκριμένα φυτά.