Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών και γαλακτοκομικά

2022-01-16

Έχεις πάρει τη διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών (ΠΩ) και σταματώντας τα γαλακτοκομικά είδες βελτίωση στα συμπτώματα που είχες;

  Ενώ το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ΠΩ είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Όταν πρόκειται για ΠΩ, ένα από τα θεμελιώδη είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτή η αντίσταση, είναι συχνά η βασική αιτία πολλών περιπτώσεων ΠΩ. Μόλις τα κύτταρά σου γίνουν ανθεκτικά στην ινσουλίνη, τα επίπεδα παραμένουν υψηλά στη ροή τού αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ΠΩ, καθώς η ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τεστοστερόνης. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλους, ακμή, απώλεια μαλλιών και υπερτρίχωση. Τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία τού αίματος μπορούν επίσης να οδηγήσουν στο πιο κοινό σύμπτωμα του ΠΩ, την αύξηση βάρους.

  Τι ΄ερευνα υπάρχει;

    • Μια ιρανική μελέτη με 400 γυναίκες διαπίστωσε ότι υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του κινδύνου εμφάνισης ΠΩ.

    • Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα BCAA μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα BCAA βρίσκονται συνήθως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη παρακολούθησε 1.205 άτομα για περίπου 2,3 χρόνια, και διαπίστωσε ότι υπήρχε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη κατά 60%.
    • Μια μελέτη 8 εβδομάδων με 24 υπέρβαρες γυναίκες με PCOS χρησιμοποίησε μια διατροφική παρέμβαση που αποτελούταν από χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή πρόσληψη αμύλου. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μείωση του βάρους, της fasting ινσουλίνης , τεστοστερόνης και αντίστασης στην ινσουλίνη μετά την εφαρμογή της δίαιτας. Η μελέτη επέτρεπε μόνο 30γρ full-fat τυρί/ ημέρα.

Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτή η αντίσταση μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Τέλος, μην ξεχνάς ότι οι ΠΩ είναι ένα πολυπαραγοντικό σύνδρομο.