Tι γίνεται με το ιώδιο στη φυτική διατροφή;
Το ιώδιο συνδέεται στενά με τη λειτουργία τού θυρεοειδή αδένα, καθώς είναι ένα απαραίτητο στοιχείο των θυρεοειδών ορμονών (Τ3,Τ4). Η έλλειψή του οδηγεί σε βρογχοκήλη και κρετινισμό. Αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας,γι αυτό και βλέπουμε στο εμπόριο ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι. Η ημερήσια συνιστώμενη εξαρτάται από την ηλικία και είναι:
μέχρι 6 μηνών 110mg/d
6-12 μηνών 130mg/d
1-8 ετών 90mg/d
9-13 ετών 120mg/d
14 + (ενήλικες) 150mg/d
Εγκυμοσύνη 220mg/d
Θηλασμός 290mg/d.
Το περισσότερο ιώδιο βρίσκεται στους ωκεανούς. Επίσης, το περιεχόμενο ιωδίου στο έδαφος ποικίλει ανά περιοχές κάνοντας το έτσι μια αναξιόπιστη πηγή. Πηγές ιωδίου είναι δύσκολο να βρεθούν στη φυτική διατροφή, με μελέτες να δείχνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις. Ωστόσο, τα επίπεδα ιωδίου στη φυτική διατροφή μπορεί να είναι επαρκή, από τη στιγμή που χρησιμοποιείται ιωδιούχο αλάτι ή τα φύκια. Πάντα να κοιτάτε τις ταμπέλες στο αλάτι και το αν αναγράφεται καθαρώς ότι είναι ιωδιούχο.
Προϊόντα όπως το ταμάρι ,η σάλτσα σόγιας, τα Bragg Liquid aminos, και το μίσο δεν είναι ενισχυμένα με ιώδιο (εκτός και αν αναγράφεται). Περίπου ενα 1/2 κγλ ιωδιούχο αλάτι παρέχει την ημερήσια ανάγκη σε ιώδιο.Επίσης, τα άσπρα φασόλια, περίπου 1/2 φλ μαγειρεμένα περιέχουν 32mcgΜια ψητή άσπρη πατάτα με τη φλούδα της, μεσαίου μεγέθους 60mcg. Για να αποφεύγεται και υψηλή κατανάλωση αλατιού (ΗΣΠ τα 6γρμ/1 κγλ), συμβουλή μου είναι να συμπεριλαμβάνετε και στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας φύκια θαλάσσης, όπως το νόρι από το οποίο φτιάχνεται το σούσι.
Πηγές:Mangels et al,2011Chron DM,2005, Vegetarian nutrition updateUS.Department of Agriculture,USDA.Nutrient Data Laboratory https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/listMarine sea coast vegetables, seaveg.com