Τι γνωρίζουμε για το ΤΜΑΟ που συσχετίζεται με καρδιακές παθήσεις;

2021-08-04

Ερευνητές από το Cleveland Clinic είχαν αναδείξει στο παρελθόν ότι το ΤΜΑΟ , το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης- ένα υποπροιόν των βακτηρίων του εντέρου το οποίο δημιουργείται κατά τη διαδικασία της πέψης- μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικού και τη καρδιακή προσβολή. Το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης παράγεται όταν τα βακτήρια στο έντερο πέπτουν την χολίνη (τη βρίσκουμε κυρίως στα αυγά ), τη λεκιθίνη και την καρνιτίνη, θρεπτικά συστατικά τα οποία βρίσκουμε σε αφθονία στα ζωικά προιόντα όπως τα κόκκινο κρέας, το συκώτι κλπ. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2018 στο επιστημονικό περιοδικό Εuropean Heart Journal, ανέδειξε ότι μία διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας ως την βασική πηγή πρωτείνης, οδήγησε σε σημαντική αύξηση των επιπέδων του Ν-Οξειδίου της τριμεθυλαμίνης, σε σύγκριση με διατροφές που περιέλαμβαναν άσπρο κρέας ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης.


Η έρευνα αυτή ανέδειξε ότι η χρόνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος ενίσχυσε τη παραγωγή του ΤΜΑΟ από τα βακτήρια του εντέρου, ενώ παράλληλα μείωσε την αποδοτικότητα των νεφρών να την αποβάλλουν. Η μελέτη αυτή ήταν μία τυχαιοποιημένη διασταυρωτική μελέτη, η οποία περιέλαμβανε 113 παμφάγους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές χώρισαν την έρευνα σε 3 στάδια. Πρώτα τους έκθεσαν για 2 εβδομάδες σε μία τυπική Αμερικάνικη διατροφή, ενώ μετά με τυχαία σειρά τους έβαλαν να ακολουθήσουν 3 πειραματικές διατροφές (με κόκκινο κρέας, άσπρο κρέας , χωρία κρέας-φυτικές πηγές πρωτεΐνης κυρίως-) για 4 εβδομάδες, με μεσολάβηση 2-7 εβδομάδων ως wash-out ανάμεσα σε αυτά τα είδη διατροφών, όπου και κατανάλωναν την δική τους τυπική διατροφή.Μετά από ένα μήνα στη διατροφή με κόκκινο κρέας, η πλειοψηφία των συμμετέχοντων εμφάνισε αύξηση στα επίπεδα ΤΜΑΟ στο αίμα και στα ούρα, σε αντίθεση με το άσπρο κρέας και τις φυτικές πηγές πρωτείνης. Η κατάναλωση του κόκκινου κρέατος μείωσε επίσης σημαντικά τη νεφρική απέκκριση της καρνιτίνης, καθώς και άλλων δύο εντερικών βακτηρίων, τα οποία παράγονται από την καρνιτίνη, τη γ-βουτυροβεταίνη και τη κροτοβεταίνη. Παρομοίως σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε από τους ίδιους ερευνητές το Δεκέμβριο του 2018, ανέδειξε ότι η καρνιτίνη- ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο βρίσκουμε σε αφθονία στο κόκκινο κρέας καθώς και σε ενεργειακά ποτά- μετατρέπεται σε ΤΜΑΟ μεσω μίας συγκεκριμένης διαδικασίας. Αρχικά παρατηρήθηκε ότι τόσο σε παμφάγους (κρεατοφάγους) όσο και χορτοφάγους η μετατροπή σε ΤΜΑΟ γίνεται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, ωστόσο στους κρεατοφάγους η μετατροπή αυτή ήταν πιο έντονη από ότι στους χορτοφάγους.Oι ερευνητές σύγκριναν την ημερήσια λήψη συμπληρωμάτων καρνιτίνης σε παμφάγους και χορτοφάγους. Στη αρχή της έρευνας, οι χορτοφάγοι (vegans/vegetarians) εμφάνισαν μειωμένη ικανότητα να παράγουν ΤΜΑΟ από καρνιτίνη ενώ οι παμφάγοι (κρεατοφάγοι) παρήγαγαν ραγδαία ΤΜΑΟ. Μετά από ένα μήνα συμπληρωματικής λήψης καρνιτίνης, και οι δύο ομάδες διέθεταν αυξημένες ικανότητες να παράγουν ΤΜΑΟ.




Πολλές μελέτες που διεξάγονται στην κλινική Cleveland - υποδηλώνουν τώρα ότι το TMAO είναι αθηρογόνο, προθρομβωτικό και φλεγμονώδες, καθιστώντας το "τριπλή απειλή για το καρδιαγγειακό σύστημα", δήλωσε ο Kim Williams, MD, επικεφαλής της καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο.

Τα υπάρχοντα στοιχεία προσθέτουν το TMAO μεταξύ αυτών που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο: κορεσμένα λιπαρά, διαιτητική χοληστερόλη, αιμικό σίδηρο και τρανς-λιπαρά. Ο Williams ανέφερε το TMAO είναι ένας ακόμα λόγος για να σταματήσουμε να τρώμε ζώα με όλες τις μορφές ή τουλάχιστον να εξαλείψουμε το κόκκινο κρέας.

Τα ζωικά προϊόντα και τα συμπληρώματα διατροφής είναι γνωστές πηγές χολίνης και λ-καρνιτίνης, αλλά οι πρόδρομοι TMAO μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε :

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν φωσφατιδυλοχολίνη, επίσης γνωστή ως λεκιθίνη

  • Ενεργειακά ποτά

  • Συμπληρώματα πρωτείνης

  • Ορισμένα φρούτα και λαχανικά