Είναι το μέλι vegan;

Οι μέλισσες ειναι υπέροχα πλάσματα


Οι μέλισσες προέρχονται από μια αρχαία γενεαλογία μελισσών που έφτασαν από την Ασία περίπου 300.000 χρόνια πριν. Αυτές γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική. Οι μέλισσες είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά και συνεργατικά έντομα. Διαθέτουν μια μοναδική και περίπλοκη μορφή επικοινωνίας, βασισμένη στην όραση, την κίνηση και την οσμή, που ακόμη και οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως.

Είναι γνωστό πως επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω πολύπλοκων «χορευτικών» κινήσεων.

Έρευνα έχει δείξει πως οι μέλισσες έχουν την ικανότητα της αφηρημένης σκέψης, καθώς και της αναγνώρισης των μελών της οικογένειάς τους ανάμεσα σε άλλες μέλισσες στην κυψέλη.

Οι μέλισσες τρέφονται από τη γύρη, αλλά το μέλι είναι η μόνη τους πηγή τροφής σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, και περιέχει θρεπτικές ουσίες που προορίζονται για δική τους κατανάλωση.

Το μέλι αποτελεί πιθανότατα το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα όσον αφορά την κατανάλωση-εκμετάλλευση του, με πολλούς να το θεωρούν λανθασμένα ως ένα vegan friendly product. Μια κυρία αιτία αυτής της “διαμάχης” είναι η ιδεολογία ότι οι μέλισσες “παράγουν” ή “κατασκευάζουν” το μελί ειδικά για εμάς.
Πως φτιάχνεται το μέλι;


Οι μέλισσες είναι συμπτωματικοί επικονιαστές. Η επικονίαση γίνεται τυχαία. Οι μέλισσες δεν κάνουν τίποτα για να συμβεί αυτό και δεν είναι ο σκοπός τους αυτός. Οι μέλισσες απλά κινούνται από φυτό σε φυτό για να συλλέξουν τη γύρη. Αυτή κολλάται στα τριχωτά τους σώματα, όπου και έρχεται σε επαφή με άλλα λουλούδια. Με βάση αυτό, όχι δεν τίθονται ηθικοί ισχυρισμοί περί μη κατανάλωσης σοδειών που επικονιάζονται από τις μέλισσες. Επιπλεον, πριν την άφιξη των συμβατικών μελισσών η επικονίαση γινόταν από περισσότερα 3.500 είδη μελισσών, σκώρους και σκαθάρια και άλλα ζώα όπως νυχτερίδες και πτηνά.
Τα φυτά παράγουν νέκταρ για να προσελκύσουν επικονιαστές (μέλισσες, πεταλούδες, νυχτερίδες και άλλα θηλαστικά), που είναι απαραίτητα για την επιτυχή αναπαραγωγή των φυτών. Μια μέλισσα μπορεί να επισκεφθεί μέχρι και 10. 000 λουλούδια την ημέρα. Μια μέλισσα, ίσως επισκεφθεί περίπου 1000-1500 άνθη προκειμένου να εξασφαλίσει την κατάλληλη ποσότητα στο στομάχι της, για να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του νέκταρ σε μέλι. Οι μέλισσες συλλέγουν και χρησιμοποιούν νέκταρ για να κάνουν το μέλι, το οποίο αποτελεί ζωτική τροφή γι’ αυτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αποθηκεύουν το νέκταρ στο σάκο μελιού που διαθέτουν. Το νέκταρ περιέχει πολύ νερό, και λόγω αυτού οι μέλισσες πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά για να στεγνώσουν το νέκταρ. Προσθέτουν από το σώμα τους το ένζυμο ιμβερτάση για να το μετατρέψουν σε ένα μείγμα από σουκρόζη και να το αποτρέψουν από το να χαλάσει. Έπειτα από την επιστροφή τους στην εκάστοτε κυψέλη, οι μέλισσες“εργάτες” βοηθούν περαιτέρω στην διαδικασία αυτή, και ύστερα η κυψέλη σαν ενιαία μονάδα τροφοδοτεί το κάθε “μέλος” με επαρκή ποσότητα.Το αποθηκεύουν στα κέρινα κελιά τους, για να ωριμάσει.

Το μέλι φτιάχνεται από τις μέλισσες για τις μέλισσες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και η συγκομιδή του από ανθρωπινά χέρια μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στην υγεία των εντόμων αυτών καθώς και σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Το μέλι είναι βασική πηγή ενέργειας των μελισσών και χωρίς αυτό παύουν να υπάρχουν καθώς τους παρέχει όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά και ειδικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Εδώ είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κάθε μέλισσα μπορεί να παράξει 1/4 μιας κουταλιάς της σούπας σε όλη της την ζωή, με λίγα λόγια πάρα πολύ μικρή ποσότητα από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι συμβαίνει.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ 7 ΕΙΔΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΟΝΙΑΖΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΦΥΤΑ.
Οι μελισσοκόμοι κλέβουν το μέλι από τις μέλισσες.


Κύρια πηγή υδατάνθρακα των μελισσών είναι το μέλι. Μια εργάτρια μέλισσα χρειάζεται περίπου 4mg μέλι την ημέρα. Οι συμβατικοί μελισσοκόμοι στοχεύουν να συλλέξουν την μέγιστη ποσότητα μελιού από την εκάστοτε κυψέλη. Οι μελισσοκόμοι παίρνοντας το μέλι των μελισσών, το αντικαθιστούν συνήθως με ένα διάλυμα σακχαρόζης, ανασχηματισμένα σάκχαρα, HFCS (σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης) ή διάφορα σιρόπια φρούτων με κύριο συστατικό την άσπρη ζάχαρη προκειμένου να επιβιώσουν. Το φθηνό υποκατάστατο ζάχαρης δεν περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία, τα λίπη και τις βιταμίνες που έχει το μέλι. Η χρήση όμως αυτών των ζαχαρούχων μειγμάτων, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των μελισσών να αντιμετωπίσουν τα φυτοφάρμακα και τους παθογόνους οργανισμούς και να συμβάλουν στις απώλειες αποικιών. Οι Mao et al (2015) αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφής που αντικαθιστά το μέλι εμποδίζει τις μέλισσες να εκτεθούν σε ουσίες που βοηθούν τις μέλισσες να καταπολεμούν τις τοξίνες, όπως αυτές που υπάρχουν στα φυτοφάρμακα.

Αντικαθιστώντας το μέλι με ζαχαρούχα σκευάσματα ζάχαρης και κλέβοντας το μέλι τους, το οποίο μετά το εμπορεύεται ο άνθρωπος, δε βοηθάς τις μέλισσες. Τις καταδικάζεις σε χρόνιο στρες, το οποίο καταβάλλει τον οργανισμό της. Πλέον υπάρχουν βιταμινούχα σκευάσματα και για τις μέλισσες, προκειμένου να ενισχυθεί η διατροφή τους για να συνεχίσουν σαν εργάτριες να παράγουν μέλι για τον άνθρωπο.

Αυτή η ανήθικη πρακτική αναγκάζει τις μέλισσες να εργάζονται παραπάνω για να αντικαταστήσουν το μέλι που λείπει. Κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης του μελιού από την κυψέλη, πολλές μέλισσες πεθαίνουν, καθώς τσιμπούν τους μελισσοκόμους.

Άλλη μια συνηθισμένη πρακτική των μελισσοκόμων είναι η καταστροφή ολόκληρων των κυψελών αφότου συλλέξουν το μέλι, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν χαμηλά το κόστος. Συχνά καταστρέφουν το μελίσσι χρησιμοποιώντας κυανιούχο αέριο. Ένας ακόμη λόγος θανάτου ή ακρωτηριασμού των φτερών και των ποδιών των μελισσών είναι ο απρόσεκτος χειρισμός.

Στην Μελισσοκομία, η εκτροφή γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη όσο μεγαλύτερης ποσότητας μελιού είναι δυνατόν να παραχθεί. Αυτή η κτηνοτροφία μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην γονιδιακή δεξαμενή πληθυσμού των μελισσών και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών σε αυτές, οι οποίες (ασθένειες) μεταφέρονται από κυψέλη σε κυψέλη λόγω μεταφοράς τους από τον άνθρωπο. Κατ΄ επέκταση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά αυτών των ασθενειών σε άλλους επικονιαστές- είδη στα οποία και άνθρωποι αλλά και πολλά ζώα βασιζόμαστε.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Η μέλισσα γονιμοποιείται τεχνητά


Πρώτα γίνεται η επιλογή μέλισσας αρσενικού γένους (Κηφήνας) για την συλλογή σπέρματος, με την χρήση ένεσης. Έπειτα στην Βασίλισσα χορηγείται διοξείδιο του άνθρακα προκείμενου να αναισθητοποιηθεί (σπάνια τηρείται η πρακτική στις μεγάλες βιομηχανίες), ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Εφόσον συλλεχθεί το σπέρμα ο κηφήνας θανατώνεται καθώς έχει “ζευγαρώσει” με την Βασίλισσα. Εδώ να αναφερθεί ότι διατηρείται έως και 2 εβδομάδες το σπέρμα σε θερμοκρασία δωματίου σε ειδικές κάψουλες.

Όταν έρθει η στιγμή για την τεχνητή γονιμοποίηση η Βασίλισσα τοποθετείται σε μικρό πλαστικό δοχείο, ανάποδα. Με ειδικά εργαλεία συγκρατείται το κεντρί της και την “ανοίγουν” προκείμενου να εισχωρήσουν το σπέρμα. Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί η Βασίλισσα επιστρέφεται στην κυψέλη. Εν συνεχεία, πολλές φορές για να μειωθούν τα κόστη, γίνεται διαλογή στις κυψέλες.

Στην Ελλάδα υπάρχει ο Βασιλοτρόφος σαν επάγγελμα.

Μια συνηθισμένη πρακτική είναι να κόβουν τα φτερά της Βασίλισσας μέλισσας για να την εμποδίσουν να εγκαταλείψει την κυψέλη πράγμα που θα σήμαινε μείωση της παραγωγικότητας άρα λιγότερο κέρδος. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η διαδικασία γονιμοποίησης χωρίς το ρίσκο καταστροφής ή αστοχίας παράγωγης.
Η παραγωγή μελιού δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον


Οι μέλισσες εκτρέφονται με σκοπό την παραγωγή. Ωστόσο, η εκτροφή μερικές φορές περιλαμβάνει την μεταφορά διαφορετικών ειδών μελισσών στην ίδια κυψέλη, γεγονός το οποίο αυξάνει την ευαισθησία τους όσον αφορά τις ασθένειες και το θάνατο.

Αυτές οι ασθένειες στη συνέχεια μεταδίδονται σε χιλιάδες άλλους επικονιαστές, στους οποίους εμείς και άλλα ζώα βασιζόμαστε (για την επιβίωσή μας).

Εξαιτίας της μαζικής εκτροφής μελισσών, έχει μειωθεί ο αριθμός των βομβίνων (καθ. μπάμπουρες) και πολλών ειδών πτηνών.

Οι πληθυσμοί των εκτρεφομένων μελισσών ορισμένες φορές υποκύπτουν σε μια ασθένεια που ονομάζεται «διαταραχή κατάρρευσης της αποικίας» – το οποίο οι επιστήμονες συνδέουν με το «άγχος διαχείρισης των μελισσών», τη «δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα» και «ανεπαρκή αναζήτηση τροφής / κακή διατροφή».
Είναι το μέλι καλό για την υγεία μας;


Ένα ερώτημα που δέχομαι διαρκώς είναι ποια είναι η γνώμη μου για το μέλι και κατά πόσο αυτό είναι υγιεινό. Όταν λέμε υγιεινό, με γνώμονα τι; Συγκρίνοντας το με τι; Με την άσπρη ζάχαρη; Το σιρόπι καλαμποκιού;

Το μέλι είναι ενα γλυκαντικό με χημική σύσταση όμοια με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High Fructose Corn Syrup / HFCS) και τη σουκρόζη. Ενώ το σιρόπι καλαμποκιού και η σουκρόζη θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία μας, το μέλι έχει δοξαστεί για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-καρκινικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του κυρίως λόγω των φυτοχημικών που διαθέτει και επειδή θεωρείται φυσικό γλυκαντικό. Μάλιστα έχει υποθεί ότι όσο πιο σκούρο χρώμα έχει το μέλι, τόσο πιο υψηλό είναι περιεχόμενο πολυφαινόλων που διαθέτει.

Αποτελέσματα από μια τυχαιοποιημένη διασταυρωτικη μελέτη ανέδειξαν ότι 50γρ μέλι την ημέρα για 2 εβδομάδες δεν εμφάνισαν καμία διαφορά ως προς τη γλυκαιμική απόκριση συγκριτικά με τη σουκρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού. Το μέλι, η σουκρόζη και το σιρόπι εμφάνισαν την ίδια μεταβολική, λιπιδιακή και φλεγμονώδη απόκριση σε όλους τους συμμετέχοντες και αυτό λόγω τ’ ότι το μέλι έχει τα ίδια επίπεδα σακχάρων. Με λίγα λόγια όσο ‘φυσικό’ και αν θεωρείται το μέλι ο οργανισμός το αναγνωρίζει ως ζάχαρη. Μάλιστα το μέλι διαθέτει την ίδια περιεκτικότητα σε φρουκτόζη όσο και το σιρόπι καλαμποκιού (40.9 και 41γ/100γρ αντιστοίχως).

Άρα αυτό τι μας δείχνει; Το μέλι ναι είναι πιο υγιεινό λόγω των αντιμικροβιακών, αντι-καρκινικών κλπ ιδιοτήτων που διαθέτει, ωστόσο παραμένει ζάχαρη και ο οργανισμός το αναγνωρίζει σα ζάχαρη προκαλώντας ίδια ινσουλινοαπόκριση όπως το σιρόπι καλαμποκιού και τη σουκρόζη.

Προτίμησε γλυκαντικά στην ολόκληρη μορφή τους (whole foods) ή φυσικά γλυκαντικά όπως σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη καρύδας ή προιόντα από χουρμάδες.
Η αύξηση της ερασιτεχνικής μελισσοκομίας δεν θα σώσει τις μέλισσες ή το περιβάλλον


Η ερασιτεχνική μελισσοκομία είναι μια άλλη ακόμα επιχείρηση που επιδοτείται από το κράτος. Επιχορηγήσεις του 2019.

Η ευρωπαϊκή μέλισσα (Apis mellifera) είναι ένα είδος κοινωνικής μέλισσας που έχει εξημερωθεί για την επικονίαση των καλλιεργειών και την παραγωγή μελιού. Μεγάλος αριθμός μελισσών μπορεί να βλάψει ενεργά τους άγριους πληθυσμούς των μελισσών, επειδή ανταγωνίζονται άμεσα για το νέκταρ και τη γύρη. Η αλήθεια είναι ότι οι μέλισσες της συμβατικής μελισσοκόμιας δεν είναι τόσοι καλοί επικονιαστές όπως οι άγριες μέλισσες πχ. Bumblebees, carpenter & digger bees. Οι συμβατικές μέλισσες μάλιστα απειλούν τις ιθαγενείς αγριο-μέλισσες λόγω των παρασιτικών ασθενειών και των 20 ιών που μπορεί να φέρουν. Όχι μόνο μπορεί να μολύνουν τις άγριες bumble bees, αλλά και τις σφήκες και τα μυρμήγκια. Πιο συγκεκριμένα το παράσιτο Varroa mite είναι αυτό που απειλεί τις συμβατικές μέλισσες.

Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα όταν τα λουλούδια είναι άφθονα, αλλά σε περιβάλλοντα όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι, οι άγριες μέλισσες μπορεί να υπερισχύσουν. Η έλλειψη λουλουδιών είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών. Πρωτοβουλίες όπως η αστική μελισσοκομία ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις άγριες μέλισσες και επιδεινώνουν την πτώση.

Οι μέλισσες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη συλλογή γύρης και την επιστροφή της στις κυψέλες τους, αλλά ως εκ τούτου μεταφέρουν λίγη στα λουλούδια που επισκέπτονται. Αυτές είναι ποσοτικά λιγότερο αποτελεσματικές στην επικονίαση από ό, τι οι άγριες μέλισσες (Garibaldi et al, 2013). Όταν οι μέλισσες εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς, μπορούν να ωθήσουν στην απομάκρυνση των άγριων μελισσών από μια περιοχή, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπαραγωγή των άγριων φυτών (Thomson, 2016). Οι μέλισσες δεν υποκαθιστούν τους άγριους επικονιαστές, επομένως πρέπει να προστατέψουμε ολόκληρη την κοινότητα των μελισσών για την επίτευξη καλής ποιότητας επικονίαση. Οι κυψέλες των μελισσών διακινούνται τακτικά σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας την ταχεία εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων, όπως ο παραμορφωμένος ιός πτερυγίων και το ακάρεα Varroa. Αυτά τα παθογόνα μπορούν να μεταφερθούν από τις διαχειριζόμενες κυψέλες σε πληθυσμούς άγριων μελισσών και να εξαπλωθούν μεταξύ ειδών άγριας μέλισσας όταν επισκέπτονται το ίδιο λουλούδι (Furst et al, 2014; Graystock et al, 2015). Οι υπεύθυνοι μελισσοκόμοι πρέπει να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο των επιπέδων των παθογόνων παραγόντων μέσα στις κυψέλες τους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση στις άγριες μέλισσες.
Παραπομπές:


Mallinger et al (2017) ''Do managed bees have negative effects on wild bees?: A systematic review of the literature''. PLos One. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0189268 Mao, W. Schuler, M. Berenbaum, M. Proceedings of the National Academy of Sciences. (2013). Honey Constituents Up-Regulate Detoxification & Immunity Genes. Είναι το μέλι προϊόν βίας; Γιατί δεν είναι vegan; Στην σκια της μελισσοκομίας. Γιατί είναι ανήθικη η μελισσοκομία; Feeding sugar to honey bees Nutrition and health in honey bees Bee declines driven by combined stress from parasites, pesticides, and lack of flowers Managed Bees Spread and Intensify Diseases in Wild Bees ANTIBIOTICS AND THE BEEKEEPER
Βιταμινούχα σκευάσματα και αντιβιοτικά σε μέλισσες


Πλέον υπάρχουν βιταμινούχα σκευάσματα και για τις μέλισσες, προκειμένου να ενισχυθεί η διατροφή τους για να συνεχίσουν σαν εργάτριες να παράγουν μέλι για τον άνθρωπο. Οι μελισσοκόμοι χορηγούν τακτικά αντιβιοτικά στις μέλισσες τους. Η χρήση αυτή αποδεικνύεται ότι συμβάλλει σε ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος και προάγει την ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά ασθενειών.