MORINGA

H moringa, γνωστή ως και  drumstick tree, horseradish tree, και miracle tree, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Αγιουβερδική Ιατρικη. Είναι από τα φυτά με καταπλητικές ιδιότητες για την ενίσχυση της υγείας μας. Είναι ένα τροπικό δέντρο, το οποίο βρίσκουμε στα βουνά των Ιμαλαίων και την Ινδία. Περιέχει περισσότερο από 90 θρεπτικά συτατικά και φυτοθρεπτικά στοιχεία. Όλα τα μέρη της μορίνγκας χρησιμοποιούνται, με τα φύλλα να είναι τα πιο κοινά, τα οποία και έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση ελλείψεων  θρεπτικών συστατικών, για τη μαλάρια, τον τύφο, το διαβήτη και την υπέρταση (1)

Ανά 100γρ (1,2,3):

  • 28mg σίδηρο (σπανάκι 3.2mg, λαχανίδα: 1.5mg

  • 2 γρ ασβέστιο (γάλα αγέλαδας full-fat 113mg)

  • 368mg μαγνήσιο

  • 1.3γρ κάλιο (μπανάνα 358mg)

  • 9x φορές περισσότερη προ-βιταμίνη Α από τα καρότα 

  • B βιταμίνες: Β1, Β2, Β3

  • 12x φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια

Ανάλυση Μορίνγκας ανά μερίδα (1 κγλ/4γρ):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ανάλυση μέσω Νutritics)

Η μορίνγκα έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιοξειδωτικών. Διαθέτει ORAC value των 157,000 και περιέχει 6x φορές τα αντιοξειδωτικά των γκότζι μπέρι. 

Η μορίνγκα περιέχει επίσης ισοθειοκυανατες, μόρια παρόμοια με την σουλφαραφάνη την οποία βρίσκουμε στα σταυρανθή λαχανικά, και η οποία είναι γνωστή για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες (1).

Moringa για την καταπολέμηση της αναιμίας

Τα φύλλα της μορίνγκας είναι πλούσια σε σίδηρο, άλλα είναι άγνωστο το πόσο σίδηρο μπορεί να λάβει ο οργανισμός μας από αυτό το φυτό. Αποτελέσματα από μία κλινική μελέτη, ανέδειξε ότι σε 20 ασθματικούς συμμετέχοντες, 3 γρ moringa seed kernels αύξησαν τα επίπεδα  αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό (5)

Σε μία άλλη μελέτη σε αρουραίους, τα φύλλα της μορίνγκας αναδείχθηκαν καλύτερα από συμπληρώματα σιδήρου (ferric citrate) για την έλλειψη σιδήρου (6).

Επιπλέον,σε μία κλινικά τυχαιοποιημένη πιλοτική μελέτη, 103 βρέφη που παρουσίασαν έλλειψη βιταμινής Α αντιστοιχήθηκαν τυχαίως να λάβουν 3 τρόφιμα( MCL-35 gr, MS-5g and CF-35g, ενα δημητριακό από αλεσμένα όσπρια το οποίο θα ήταν και το control food). Με το πέρασμα 6 εβδομάδων, τα βρέφη που έλαβαν MCL-35 gr, MS-5g  εμφάνισαν ελαφρώς υπεροχή στα επίπεδα βιταμίνης Α στον οργανισμό τους, τα οποία αν και είχαν αυξηθεί, δεν τα έθεσε εκτός έλλειψης βιταμίνης Α (4).

Το λάδι της μορίνγκας περιέχει 40% ben oil, το οποίο προέχεται από τους σπόρους της μορίγνκας. Αυτό είναι ένα άοσμο και ευχάριστα γευστικό λάδι με παρόμοιο θρεπτικό και αντιοξειδωτικό προφίλ με το ελαιόλαδο (πλούσια και τα 2 σε ολεικό οξύ). Το λάδι της μορίνγκας,ωστόσο είναι πιο σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες (2)

Τα φύλλα της μορίνγκας περιέχουν 18 αμινοξέα και είναι από τα φυτά που περιέχουν όλα τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, κάνοντας το έτσι μία πλήρης μορφή πρωτείνης. Αυτό κάνει τη μορίνγκα εξαιρετική πηγή για τα αμινοξέα βραχείας αλύσου, τη λευκίνη και την ισολευκίνη, τα οποία προάγουν την άλιπη μυική μάζα και ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού υψηλά.

Moringa για τον καρκίνο

Σε πολλές in vitro μελέτες, η μορίνγκα έχει αναδειχθεί ότι σκοτώνει τα  κύτταρα του καρκίνου του δέρματος (8), τους στήθους (9), του παχέος εντέρου και του πάγκρεας (10). Η μορίνγκα δρα στα καρκινικά κύτταρα προλαβαίνοντας την αναπαραγωγή τους και οδηγώντας τα στην αυτοκτονία (απόπτωση) από τη νέκρωση (7).

Moringa για το στρες

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Research Journal of Pharmacology and Pharmacodynamics επιβεβαίωσε ότι τα φύλλα της μορίνγκας αποτελούν ένα ισχυρό φυσικό προσαρμογόνο (11). Τα προσαρμογόνα βότανα ή φυτά προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις τοξικές επιδράσεις που μπορεί να έχει το συχνό και υψηλό στρες.

Συμβουλή:

Μπορείς να την εντάξεις αν προσωπικά το επιθυμείς στο καθημερινό διατροφολόγιο σου, είτε με smoothies είτε προσθέτωντας την σε πανκεικς. 

Δεν έχουν αναφερθεί διαταραχές ή συμπτώματα από τη κατανάλωση της. Πάντα να συμβουλέυεσαι την συσκευασία.

Μπορείς να την βρείς στα παρακάτω καταστήματα Moringa / Μορίνγκα σκόνη 200g (ΒΙΟΥΓΕΙΑ)Moringa powder (Μορίνγκα σκόνη)ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΡΙΝΓΚΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ 150ΓΡ BIO ΒΙΟΑΓΡΟΣ ,

MORINGA - ΜΟΡΙΝΓΚΑ ΣΚΟΝΗ 100ΓΡ.Moringa Οleifera Leaf powder (250gr) Biosophy

(τελευταία ενημέρωση 25/12/2018)

Πηγές:

(1) Vergara-Jimenez et al (2017) ''Bioactive Components in Moringa OleiferaLeaves Protect against Chronic Disease'', Antioxidants, 6(4), pp.91

(2) Kou et al (2018) ''Nutraceutical or Pharmacological Potential of Moringa oleifera Lam'', Nutrients, 10(3), pp.343

(3)Leone et al (2015) ''Cultivation, Genetic, Ethnopharmacology, Phytochemistry and Pharmacology of moringa oleifera Leaves: An overview'', Int J Mol Sci, 16(6), pp.12791-12835

(4) Boateneng et al (2018) ''Improving Blood Retinol Concentrations with Complementary Foods Fortified with Moringa oleifera Leaf Powder – A Pilot Study'', Yale J Biol Med, 91(2), pp.83-94

(5) Agrawal B et al (2008) ''Antiasthmatic activity of Moringa oleifera Lam: A clinical study'', Indian J pharmacol, 40(1), pp.28-31

(6) Saini RK et al (2014) ''Dietary iron supplements and Moringa oleifera leaves influence the liver hepcidin messenger RNA expression and biochemical indices of iron status in rats'', Nutr Resear, 34(7), pp.630-8

(7) Leelawat S and Leelawat K (2017) ''Molecular mechanisms of cholangiocarcinoma cell inhibition by medicinal plants.'', 13(2), pp.961-966

(8) de Andrade Luz L et al (2017)''Cytotoxicity of the coagulant Moringa oleifera lectin (cMoL) to B16-F10 melanoma cells.'', Toxicol in Vitro, 44:94-99

(9)Al-Asmari AK et al (2015) ''Moringa oleifera as an Anti-Cancer Agent against Breast and Colorectal Cancer Cell Lines.'', PLos One, 10(8), pp.e135814

(10) Berkovich et al (2015) ''Moringa Oleifera aqueous leaf extract down-regulates nuclear factor-kappaB and increases cytotoxic effect of chemotherapy in pancreatic cancer cells'',BMC complementary Medicine,13:212

(11) Pasha et al (2010) ''Evaluation of Adaptogenic Activity of moringa oleifera'', Research Journal of Pharmacology and Pharmacodynamics, 2(3)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (PgD | Msc (soon) ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

Αν βρίσκετε το περιέχομενο της σελίδας βοηθητικό, υποστηρίξτε την δουλειά μου:

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle