• Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasednt.gr. All rights reserved.

Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από την ολική φυτοφαγία

Η παρουσίαση μου στα πλαίσια του Vegan Life festival που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τον Απρίλιο του 2019. Η ομιλία μου απευθύνεται περισσότερο σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ολική φυτοφαγία και δε γνωρίζουν από που να αρχίσουν. Ακουμπάω 8 μύθους / απορίες που ίσως να διαθέτετε. Παραθέτω συνδέσμους για να διαβάσετε περισσότερα.

Σε αυτό το κείμενο μου αναλύω και με διορθώνω σε ορισμένα σημεία, μιας και το άγχος και η ταλαιπωρία μου εκείνη την ημέρα ερχόμενη Ελλάδα σε συνδυασμό με το ότι η ομιλία μου ήταν στο τέλος (αργά) της ημέρας δεν με άφησαν να διατυπώσω καθαρά κάποια σημεία.

Συνιστώ σε όποιους θελήσουν να δουν την ομιλία μου, να διαβάσουν παράλληλα το κείμενο για να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου μέσω e-mail: nikimartin91@gmail.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Οι πληροφορίες που μοιράζομαι στην ομιλία είναι καθαρά ενημερωτικές και όχι ιατρική συμβουλή. Παρακαλώ πολύ, δε φέρω καμία ευθύνη για ότι αλλαγές κάνετε στο διατροφολόγιο σας. Εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία Υγείας.

 

Slides ενημερωτικά που αναδεικνύουν το τι επικρατεί στον ελληνικό χώρο όπως το είχα παρακολουθήσει εγώ το διάστημα πριν το φεστιβάλ. Κρίνοντας απο αυτά, είναι λογικό να υπάρχει μπέρδεμα για το τι ισχύει ειδικά όταν τοποθετούνται λανθασμένα επαγγελματίες Υγείας, με απόψεις που συγκρούονται με τις τοποθετήσεις άλλων οργανισμών όπως θα δούμε παρακάτω. Ωστόσο, το κίνημα της φυτοφαγίας στον ελληνικό χώρο μεγαλώνει, ενώ όλοι και περισσότεροι ιατροί ασπάζονται τον βιγκανισμό και τα οφέλη της αυστηρής φυτοφαγίας στον ιατρικό τομέα.

Το μέλι δεν είναι μέρος μιας αυστηρά φυτοφαγικής () διατροφής, λόγω τ’ ότι είναι ζωικό προιόν. Δημιουργείται από τις μέλισσες για τις μέλισσες. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.


*γαλακτοκομικά (διόρθωση)

Μερικές από τις τοποθετήσεις Διεθνών Φορέων πάνω στην αυστηρή φυτοφαγία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατοικώ, το () & () έχουν τοποθετηθεί, όπου σύμφωνα και με άλλους οργανισμούς αναφέρουν ότι μια κατάλληλα οργανωμένη αυστηρά φυτοφαγική () διατροφή είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια ζωής.

*Οφέλη χορτοφαγικής και αυστηρά φυτοφαγικής διατροφής
Αυτό το όποιο έχει αναδείξει η επιστημονική βιβλιογραφία τα τελευταία έτη είναι τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας σε διάφορες μη μεταδιδόμενες μεταβολικές ασθένειες, πχ διαβήτη Τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιακά νοσήματα κλπ. Αυτό το οποίο έχει αναδείξει το επιστημονικό πεδίο είναι η δυνατότητα αντιστροφής του διαβήτη τύπου 2 (σε πρώιμα στάδια) από μια ολικά φυτοφαγική διατροφή. Τα οφέλης της αυστηρής φυτοφαγίας έχουν επίσης παρατηρηθεί σε καρδιακά νοσήματα διαφόρου τύπου.

Μερικές έρευνες που ανασκοπούν την βιβλιογραφία για τα οφέλη της φυτοφαγίας στην υπέρταση, το εγκεφαλικό κλπ.

Ενημερωτικά ορισμένες έρευνες πάνω στα οφέλη της φυτοφαγίας στον διαβήτη τύπου 2.
* Οι συστηματικές αξιολογήσεις και οι μετα-αναλύσεις είναι ο χρυσός κανόνας της έρευνας.

Τα προληπτικά οφέλη της φυτοφαγίας στον καρκίνο (το συγκεκριμένο κάνει αναφορά σε ορισμένα είδη), στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έκανα αναφορά συγκεκριμένα σε αυτές τις αρθριτικές παθήσεις, μιας και αυτές οι έρευνες ήταν από τις πρώτες που είχα μελετήσει όταν έκανα την μετάβαση μου στην φυτοφαγία για λόγω υγείας. Όπως αναφέρω, το ερευνητικό πεδίο που αναδεικνύει τα οφέλη της φυτοφαγίας για τα αυτοάνοσα ανέρχεται, όπου και θα δούμε περισσότερα στοιχεία στο άμεσο μέλλον.

Η αναφορά μου σε αυτό έγινε λόγω τ’ ότι ο Ελληνικός πληθυσμός, όπως βλέπετε καταβάλλεται από μεταβολικές νόσους, όπως τα καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνους, όπου στα προηγούμενα εξερευνήσαμε το προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε ορισμένες από αυτές νόσους. Η οικονομική κρίση όπως φαίνεται έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην έξαρση αυτών των ασθενειών μιας και πλέον τα νοσοκομεία δεν χρηματοδοτούνται όπως πρέπει ενώ παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε προμήθειες.

Τον Αύγουστο του 2018, το δημοσιεύσε τους λόγους θνητότητας των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Σε ηλικίες 19-49 πρώτη αιτία θανάτου είναι τα ισχαιμικά επεισόδια και μετά τα τροχαία ατυχήματα.

Ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα ισχαιμικά επεισόδια παραμένουν νούμερο 1 αιτία θανάτου, με το εγκεφαλικό, το καρκίνο του πνεύμονα και το Αλτσχάιμερς να ανεβαίνουν. ι 2 νευροεπιστήμονες στους οποίους έκανα αναφορά είναι οι Team Sherzai

Η Μεσογειακή διατροφή είναι ως επι το πλείστον φυτοφαγική (92-93%), και η ερευνητική που την συνοδεύει κάνοντας αναφορά στα οφέλη έγκειται στα φυτα!

Κυνόδοντες για να τρώμε κρέας; Διάβασε εδώ το άρθρο πάνω στην ανατομία του ανθρώπινου είδους.

Σύνδεσμος για το πόρισμα του ΠΟΥ πάνω στην καρκινογένεση του κόκκινου και επεξεργασμένου (κόκκινου και μη) κρέατος

ο αναλύω και εδώ σε κείμενο : https://www.plantbasednt.gr/kokkino-kreas

 
*διόρθωση: μηχανιστικές έρευνες και όχι μηχανικές

Έδω αντικρουόμενες απόψεις επικρατούν λέγοντας ότι οι δείκτες καρκινογένεσης είναι μικροί. Αυτό το οποίο απαντάω είναι, καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχαν από το να υπάρχουν ακόμα και σε μικρό ποσοστό. Ενώ ο ΠΟΥ μιλάει για συσχέτιση, αυτή ήλθε μέσα από ισχυρά μεθοδολογικά έρευνες.

Ο συσχετισμός της καρκινόγενεσης έχει γίνει λόγω πολλών παραγόντων, με ορισμένες απο αυτές να σχηματίζονται όταν ψήνουμε το κρέας. Με το σχηματισμό αυτών των ουσιών, το κρέας εμμέσως μας ‘’σκότωνει’’. *διόρθωση ασκεί αρνητική επιρροή στον οργανισμό μας με βάση τα μηχανιστικά δεδομένα που έχουμε.

Έρευνα του 2016 ως δειγμα που συνοψίζει τη σύνδεση που έχει γίνει και με άλλα είδη καρκίνων.

Ένα ερευνητικό πεδίο, σχετικά πρόσφατα όπου έχει αναδείξει το ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία. 2 έρευνες που ανέδειξαν ότι φυτοφάγοι συμμετέχοντες διαθέτουν ένα μικροβίωμα που δε συνθέτει ΤΜΑ, σε αντίθεση με τους παμφάγους που διαθέτουν ένα μικροβίωμα (βακτήρια στο έντερο) που μεταβολίζουν τη χολίνη και τη καρνιτίνη από τα ζωικά προιόντα σε ΤΜΑ, το οποίο μετατρέπεται μετά στο ήπαρ σε ΤΜΑΟ. Το ΤΜΑΟ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για το αν είμαστε προορισμένοι να τρώμε κρέας, το αναδεικνύουν πολλοί παράγοντες. Να απαντήσω σε αυτό, σε περίπτωση που διερωτάστε. Μπορούμε να τρώμε λίγο κρέας; Ναι μπορείτε, έχετε την επιλογή. Ο οργανισμός μας προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε προσβολή δέχεται. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Σε πολλές έρευνες αυτοί ελέγχονται, πχ το κάπνισμα, το άγχος, η άσκηση, το . Αυτό το οποίο όμως βλέπουμε είναι ότι . Ενώ είμαστε ταξινομημένα παμφάγα, η ερευνητική πάνω στο εντερικό μικροβίωμα αναδεικνύει ότι τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο μας αγαπάνε τα φυτά και μάλιστα τις φυτικές ίνες που βρίσκουμε μόνο στα φυτικά τρόφιμα.

*εδώ ακουμπάω μόνο τη Β12 και τη βιταμίνη . συμπληρωματική λήψη της βιταμίνης είναι θέμα όλων, ανεξαιρέτου διατροφικών συνηθειών και αυτή εξαρτάται από τα ήδη υπάρχοντα επίπεδα σας. Παρακαλώ πολύ μην αμελείτε τη συμπληρωματική λήψη της βιταμίνης Β12. Πληροφορίες εδώ: https://www.plantbasednt.gr/bitamini-b12

Προβαίνετε σε όποια συμπληρωματική λήψη των 2 αφότου κάνετε ειδικές αιματολογικές, οι οποίες και θα καθορίσουν την δοσολογία σας. Αυτά κατόπιν συμβουλή ιατρού. Ποτέ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.

Ένα άλλο συμπλήρωμα το οποίο εγώ συμβουλεύω είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ( +). Αυτό για άτομα που ακολουθούν διατροφή, αλλά και άτομα (παμφάγα, βετζετέριανς) που δεν τρώνε λιπαρά ψάρια. Συζήτηστε το με ένα επαγγελματία Υγείας για να σας προσαρμόσει δοσολογία με βάση τις δικές σας προσωπικές ανάγκες.

Η Β12 δε παράγεται από τα ζώα, αλλά απο μικρο οργανισμούς στο περιβάλλον τους.

Η συμπληρωματική λήψη της Β12 εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι θα πρέπει να εξερευνηθούν. Η έλλειψη της είναι παγκόσμιο φαινόμενο, και όχι μόνο αυτών που ακολουθούν μια φυτοφαγική διατροφή. Δεν έχουν όλοι οι φυτοφάγοι έλλειψη. Σημαντικό είναι να κάνετε εξετάσεις και να προσέχετε τους εαυτούς σας.

Τα φυτά διαθέτουν όλα τα αμινοξέα. Υπάρχουν φυτικές πηγές που δεν τα διαθέτουν σε αφθονία, αλλά καταναλώνοντας μια ποικιλία μέσα στη διατροφή σου, θα λάβεις όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Τα ζώα που τρως σχηματίζουν τις δικές τους πρωτείνες όπως και εσύ. Πληροφορίες εδώ: https://www.plantbasednt.gr/proteini

Πληροφορίες τέτοιες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.plantbasednt.gr/pdfs

Μια ενδεικτική έρευνα που αναδεικνύει τα οφέλη της φυτοφαγίας πάνω στη πολύ παραγοντική θνησιμότητα.

Η έλλειψη σιδήρου είναι παγκόσμιο φαινόμενο ανεξαιρέτου διατροφικών συνηθειών. Αυτό το οποίο έχουμε δει είναι ότι 1mg αιμικού (ζωικού) σιδήρου ανεβάζει το κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου, αλλά και 12% του καρκίνου. Ο ζωικός σίδηρος είναι οξειδωτικός προς το DNA.

Fernández‐Real JM, López‐Bermejo A, Ricart W. Cross‐talk between iron metabolism and diabetes. Diabetes 2002; 51: 2348–54.

Hebels DGAJ, Sveje KM, de Kok MC et al. Red meat intake‐induced increases in fecal water genotoxicity correlate with pro‐carcinogenic gene expression changes in the human colon. Food Chem Toxicol 2012; 50: 95–103.

Toden S, Belobrajdic DP, Bird AR, Topping DL, Conlon MA. Effects of dietary beef and chicken with and without high amylose maize starch on blood malondialdehyde, interleukins, IGF‐I, insulin, leptin, MMP‐2, and TIMP‐2 concentrations in rats. Nutr Cancer 2010; 62: 454–65.

WCRF/AICR. 2007. Second Expert Report, Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective

Cook JD., (1990) ‘Adaptation in iron metabolism’. The Am J of Clin Nutrition. 51(2), pp. 301-308

Miller J. L. (2013). Iron deficiency anemia: a common and curable disease. Cold Spring Harbor perspectives in medicine, 3(7), 10.1101/cshperspect.a011866 a011866.

Saunders et al (2013) ;Iron and vegetarian diets’. Med J August. 199(4 Suppl), pp S11-6

Hunnicutt J, He K, Xun P. (2014) Dietary iron intake and body iron stores are associated with risk of coronary heart disease in a meta-analysis of prospective cohort studies. J Nutr. 144(3):359-66.

Fonseca-Nunes et al (2014) ‘Iron and Cancer Risk –A systematic Review and Meta-Analysis of the Epidemiological evidence’. Cancer Epidemiology, biormarkers and Prevention. 23(1)

Το γάλα της κατσαρίδας, αποτελεί προιόν ενδιαφέροντος μιας και θεωρείτε το ίδιο θρεπτικό με το αγελαδινό και μάλιστα πιο φιλικό και βιώσιμο προς το περιβάλλον έχοντας κατά νου το περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία γάλακτος στο περιβάλλον.

Η βιομηχανία μέσα από διάφορες τεχνικές μάρκετινγκ κατάφερε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι προιόν το οποίο δε προορίζεται για εμάς, ότι μας κάνει καλό. Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για το γάλα, διάβασε εδώ: https://www.plantbasednt.gr/galaktomika

Διόρθωση: γαλακτοκομικά όχι γαλακτομικά

Melnik, B. C., John, S. M., & Schmitz, G. (2013). Milk is not just food but most likely a genetic transfection system activating mTORC1 signaling for postnatal growth. Nutrition journal, 12, 103.

Melnik B (2012) ‘Dietary Intervention in acne: Attenuation of increased mTORC1 signaling promoted by Western Diet’. DErmatoendocrinol. 4(1):20-32

Melnik B. C. (2012). Excessive Leucine-mTORC1-Signalling of Cow Milk-Based Infant Formula: The Missing Link to Understand Early Childhood Obesity. Journal of obesity, 2012, 197653.

Melnik B. C. (2012). Leucine signaling in the pathogenesis of type 2 diabetes and obesity. World journal of diabetes, 3(3), 38–53.

Oddo S. (2012). The role of mTOR signaling in Alzheimer disease. Frontiers in bioscience (Scholar edition), 4, 941–952.

 

Pópulo, H., Lopes, J. M., & Soares, P. (2012). The mTOR signalling pathway in human cancer. International journal of molecular sciences, 13(2), 1886–1918.

 

Hsieh, A. C., Liu, Y., Edlind, M. P., Ingolia, N. T., Janes, M. R., Sher, A.,Ruggero, D. (2012). The translational landscape of mTOR signalling steers cancer initiation and metastasis. Nature, 485(7396), 55–61.

Michaëlsson K, Wolk A, Langenskiöld S, Basu S, Warensjö Lemming E, Melhus H, Byberg L. (2014) Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ. 28;349

Βischoff-Ferrari H.A. et al (2011) ‘Milk intake and risk of hip fracture in men and women: a meta-analysis of prospective cohort studies. J Bone Miner Res.26(4), pp. 833-9

Feskanich D, Bischoff-Ferrari HA, Frazier AL, Willett WC. (2014) Milk consumption during teenage years and risk of hip fractures in older adults. JAMA Pediatr. 168(1):54-60.

Για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τη σόγια εδώ: https://www.plantbasednt.gr/sogia

Badger TM, Ronis MJ, Simmen RC, Simmen FA. "Soy protein isolate and protection against cancer". J Am Coll Nutr. 2005;24:146S-149S.

Yan L, Spitznagel EL. "Soy consumption and prostate cancer risk in men: a revisit of a meta-analysis". Am J Clin Nutr. 2009;89:1155-1163

Doris M. Tham, Christopher D. Gardner, William L. Haskell, Potential Health Benefits of Dietary Phytoestrogens: A Review of the Clinical, Epidemiological, and Mechanistic Evidence, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 83, Issue 7, 1 July 1998, Pages 2223–2235

Kuiper et al (1998) ‘Interaction of estrogen chemicals and phytoestrogens with estrogen receptor beta’. Endocrinology, 139(10):4252-63

Smith et al (2004) ‘Coregulator function: a key to understanding tissue specificity of selective receptor modulators’. Endocr Rev. 25(1),:45-71

Brack et al (2016) ‘Agricultural Commodity Supply Chains Trade, Consumption and Deforestation’. Online at: https://www.chathamhouse.org/sites/default/files/publications/research/2016-01-28-agricultural-commodities-brack-glover-wellesley.pdf


https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organics-glance ( EE, 2018)

https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20151013STO97392/e-olomeleia-suzeta-kai-psephizei-gia-gto-ten-tetarte?fbclid=IwAR3F-6PAJ478E9yBErlNBw717AMK8qZe_bKjQ1O_8WJT6gfrs-qqxJCS7WI


http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm  

https://shop.allplants.com/blogs/stories/is-the-environmental-impact-of-soy-a-valid-argument-against-a-plant-based-diet

Μια συλλογή ερευνών που εξερευνούν το ρόλο της ολικής φυτοφαγίας σε προληπτικό και θεραπευτικό στάδιο σε φλεγμονώδεις και μη εντερικούς νόσους. Είναι ένα ανερχόμενο πεδίο όπου σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα δούμε πολλές κλινικές δοκιμές.

Για να μάθεις περισσότερα και ενδιαφέρεσαι να την ακολουθήσεις, μπορείς να πάρεις τη πρόκληση 22 ημερών όπου προκαλείσαι να ακολουθήσεις μια φυτοφαγική διατροφή για 22 ημέρες. Η πρόκληση είναι εντερλώ δωρεάν και δουλεύεις παρέα με ένα μέντορα, ο/η οποίος/α σε καθοδηγεί. Κατά τη διάρκεια της πρόκλησης μαθαίνεις περισσότερα για τη vegan διατροφή και το vegan τρόπο ζωής. Μετά το τέλος της πρόκλησης, εσυ ο/η ίδιος/α κρίνεις αν θελεις να το ακολουθήσεις. Μέχρι στιγμής, που γράφω αυτό έχουν πάρει την πρόκληση πάνω από 500 άτομα μέσα στο 2019.
Κάνε LIKE στη σελίδα στο facebook, όπου και κάθε μήνα (τέλη) θα ανοίγουν οι αιτήσεις.


https://www.facebook.com/Vegan22-Greece-111941996851259/

Μπορείς να με βρεις στο Facebook και να με κάνεις follow στο Instagram @plantbasedntgr