Search

'Οχι, το γάλα αμυγδάλου δεν σκοτώνει τις μέλισσες.

Updated: Apr 5, 2020

'Εγινε λίγο κακός χαμός πρόσφατα με το γάλα αμυγδάλου ότι σκοτώνει τις μέλισσες και όλοι οι φανατικοί αντιβίγκαν βγήκαν να το γιορτάσουν.Το ελληνικό διαδίκτυο και τα social media γέμισαν από άρθρα με τίτλους όπως: ''Το γάλα αμυγδάλου σκοτώνει τις μέλισσες''

''Είναι σαν να στέλνουμε τις μέλισσες στον πόλεμο. Πολλές δεν επιστρέφουν πίσω''.

''Γάλα αμυγδάλου: Είναι θανατηφόρο για τις μέλισσες;''

''Guardian: Πώς η εμμονή με το γάλα αμυγδάλου σκοτώνει τις μέλισσες''

''«Σα να στέλνουμε τις μέλισσες σε πόλεμο»: Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου''. ''Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από την εμμονή με το γάλα αμυγδάλου''


Όλα ξεκίνησαν από το άρθρο του Guardian. όπου ανέφερε ότι η αυξημένη ζήτηση για το γάλα αμυγδάλου αποτελεί θανάσιμη απειλή για τις μέλισσες εργάτριες του μελισσοκόμου.


Ποια είναι τα προβλήματα με αυτό το άρθρο;


Το κυριότερο πρόβλημα είναι η στρατηγική της μετακίνησης της ευθύνης από τις εταιρείες στους καταναλωτές, η οποία δεν είναι καινούργια.


Το άρθρο του Guardian αναφερόταν στις μέλισσες που εντοπίζονται στην Καλιφόρνια, την Κεντρική Κοιλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλου. Τα αμύγδαλα που παράγονται στο εμπόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια.


Η αλήθεια είναι ότι οι αμυγδαλιές στην Καλιφόρνια έχουν αυξηθεί, επειδή αποτελούν μια άλλη κερδοφόρα επιχείρηση. Ένα από τα προβλήματα με τις αμυγδαλιές είναι ότι το υδάτινο αποτύπωμα 1 αμυγδάλου ειναι κατά μέσον όρο 12 λίτρα και αυτό το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο επειδή η Καλιφόρνια γενικά αντιμετωπίζει μεγάλες ξηρασίες, επομένως οι σοδειές που ''διψάνε'' αποτελούν τεράστιο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, στην Καλιφόρνια υπολογίζεται ότι οι καλλιέργειες αμυγδάλων καταναλώνουν 10% των υδάτινων πόρων.


Οκ, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι μέλισσες είναι τυχαίοι επικονιαστές και πριν την άφιξη των συμβατικών μελισσών η επικονίαση γινόταν από 3.500 είδη μελισσών, σκαθάρια, σκόρους, νυχτερίδες και πτηνά. Ναι, οι μέλισσες είναι πολύ σημαντικές για το οικοσύστημα, αλλά οι μέλισσες επικονιάζουν τυχαία επειδή ακριβώς αναζητούν το νέκταρ για την σύνθεση του μελιού, το οποίο είναι η τροφή τους. Το μέλι ανήκει στις μέλισσες, και επειδή ακριβώς οι μέλισσες χρησιμοποιούνται πλέον σαν εργάτριες από έναν μελισσοκόμο ο οποίος θα κερδοσκοπήσει, αυτό αποτελεί πλήγμα οικονομικό γι' αυτούς, εξ' ου και ο τίτλος ''είναι σαν να στέλνουμε τις μέλισσες στο πόλεμο. Πολλές δεν επιστρέφουν πίσω''.


Οι μέλισσες δεν επικονιάζουν μόνο τις αμυγδαλιές και δεν αναζητούν το νέκταρ τους μόνο από τις αμυγδαλιές. ΕΔΩ μπορείς να δεις μια λίστα με λουλούδια, δένδρα και βότανα από τα οποία αναζητούν το νέκταρ τους και συνάμα επικονιάζουν.


Ακούγεται ότι χωρίς τις μέλισσες, δεν θα υπήρχαν αμύγδαλα. Ναι, χωρίς τις μέλισσες δεν θα υπήρχαν αμύγδαλα και πολλές άλλες καλλιέργειες και τρόφιμα . Αυτό γιατί όμως; Επειδή δεν υπάρχουν αρκετές άγριες μέλισσες για να αναλάβουν το έργο της γονιμοποίησης των δενδρών που ευθύνονται για περισσότερο από το 80% των αμυγδάλων του κόσμου.


Και από τι προσβάλλονται οι άγριες μέλισσες; Από τις συμβατικές μέλισσες, την κλιματική αλλαγή , τα φυτοφάρμακα και την έλλειψη λουλουδιών. Μεγάλος αριθμός μελισσών μπορεί να βλάψει ενεργά τους άγριους πληθυσμούς των μελισσών, επειδή ανταγωνίζονται άμεσα για το νέκταρ και τη γύρη. Η αλήθεια είναι ότι οι μέλισσες της συμβατικής μελισσοκομίας δεν είναι τόσοι καλοί επικονιαστές όπως οι άγριες μέλισσες π.χ. Bumblebees, Carpenter & Digger bees. Οι συμβατικές μέλισσες μάλιστα απειλούν τις αγριο-μέλισσες λόγω των παρασιτικών ασθενειών και των 20 ιών που μπορεί να φέρουν. Όχι μόνο μπορεί να μολύνουν τις άγριες bumble bees, αλλά και τις σφήκες και τα μυρμήγκια. Πιο συγκεκριμένα το παράσιτο Varroa mite είναι αυτό που απειλεί τις συμβατικές μέλισσες. Πρωτοβουλίες όπως η αστική μελισσοκομία ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις άγριες μέλισσες και επιδεινώνουν την πτώση.


Οι πληθυσμοί των εκτρεφομένων μελισσών ορισμένες φορές υποκύπτουν σε μια ασθένεια που ονομάζεται «διαταραχή κατάρρευσης της αποικίας» – το οποίο οι επιστήμονες συνδέουν με το «άγχος διαχείρισης των μελισσών», τη «δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα» και «ανεπαρκή αναζήτηση τροφής / κακή διατροφή». Ο μελισσοκόμος από το άρθρο του Guardian αναφέρει ότι έζησε 100% απώλεια των κυψελών του επειδή προσβλήθηκαν από τραχειακά ακάρεα, από αφρικάνικες δολοφόνους μέλισσες και από το παράσιτο Βαρρόα το οποίο τροφοδοτείται από το σώμα της μέλισσας, καταστρέφοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των εντόμων και άλλες ζωτικές λειτουργίες.


Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται σε μελισσοκόμους που τοποθετούν τα μελίσσια τους σε κτήματα με αμυγδαλιές, όπου γίνεται επικονίαση από τις μέλισσες.
Θεωρώ λοιπόν άτοπο να σκεφτεί κάποιος ότι τα αμύγδαλα σαν τρόφιμο είναι υπεύθυνα για τη θανάτωση των μελισσών. Από την στιγμή που είναι απαραίτητες για την επικονίαση των αμυγδάλων πως μπορεί να τις θανατώνουν; Τι σχέση Ρωμαίου και Ιουλιέτας είναι αυτή; Μηπώς βρίσκεται κάτι άλλο πίσω από αυτό, στο οποίο οι φανατικοί αντιβίγκαν θέλησαν να ''πατήσουν'';


Το άρθρο του Guardian και όποιο άρθρο γράφτηκε στα ελληνικά αποσκοπεί στο να ρίξει την ευθύνη στον καταναλωτή και όχι στις εταιρείες που αποκομίζουν το κέρδος, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι ο υπέυθυνος. Στην προκειμένη ο vegan καταναλωτής, μιας και είναι στο επίκεντρο αρκετά επειδή οι προκαταλλήψεις πολλών δεν βρίσκουν σύμφωνες την vegan διατροφή πάνω στην οποία αρκετοί Διεθνείς Φορείς έχουν τοποθετηθεί υποστήριζοντας την . Ναι, αλλά ο καταναλωτής δεν οφείλει να γνωρίζει; Οφείλει ναι, αλλά αυτό ξεκινάει από την διαφάνεια της κάθε εταιρείας και όχι από τις ερευνητικές ικανότητες του καταναλωτή, ο οποίος έχει καταλήξει να ερευνά για την παραμικρή λεπτομέρεια για το πως φτάνει το φαγητό στο πιάτο του. Σε αυτό βεβαίως φταίει το σατανικό μάρκετινγκ. Σε αυτό όμως φταίει και αυτό το άρθρο που ''ξύνει'' την επιφάνεια και μέσα από τον τίτλο του παραπληροφορεί.


Καταλήγω λοιπόν, ότι ναι υπάρχει ζήτηση στο γάλα αμυγδάλου σαν εναλλακτικό φυτικό γάλα, το οποίο προτιμάται όχι μόνο από βετζετέριανς και βίγκανς, αλλά και από παμφάγους, αλλά και πάλι η ρίζα του προβλήματος είναι τα φυτοφάρμακα τα οποία ψεκάζονται όχι μόνο στις μονοκαλλιέργειες των αμυγδάλων αλλά και στις μονοκαλλιέργειες πολλών φυτών, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο πολλών παμφάγων μέσα από το κρέας ζώων που τρώνε. Έτσι και εξάλλου οι μέλισσες μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι και 4 μίλια και να εκτεθούν σε περισσότερα φυτοφάρμακα.


Όσον αφορά όμως τις αμυγδαλιές στην Καλιφόρνια, τα οργανοπυριτικά επιφανειοδραστικά, τα νεονικοτινοειδή, και το Roundup σκοτώνουν τις μέλισσες καθώς ψεκάζονται σε όλη την κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνιας. Τα αμύγδαλα είναι στη λίστα με τα τρόφιμα (ΗΠΑ) που ψεκάζονται από τη γλυφοσάτη, της οποίας αν και τα ευρισκόμενα επίπεδα είναι υψηλά επιτρέπεται η κατανάλωση αυτών των τροφίμων. Στην ΕΕ, δεν βρίσκονται στην λίστα.


Ωστόσο, όλη αυτή η αντιπαράθεση έχει θέσει το ερώτημα κατά πόσο vegan είναι το γάλα αμυγδάλου μιας και σκοτώνονται μέλισσες στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε για να υπάρχουν αμύγδαλα κατόπιν αυξημένης ζήτησης.


Όπως αναφέρθηκα παραπάνω, ενώ οι παράγοντες θνητότητας των μελισσών είναι άλλοι και όχι τα αμύγδαλα αυτά καθ 'αυτά, τίθεται πλέον το ζήτημα ότι δεν είναι vegan το γάλα αμυγδάλου όταν προέρχεται από εταιρείες οι οποίες δεν συμμερίζονται τις μέλισσες και το περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η μια εκδοχή είναι, ότι την ευθύνη την φέρουν οι εταιρείες. Εδώ ακουμπάω και το αλλά, το οποίο φέρει την ευθύνη του καταναλωτή να γνωρίζει και να κάνει έρευνα.


Για παράδειγμα, η όλη φασαρία γύρω από το γάλα αμυγδάλου από το άρθρο της Guardian αφορά εταιρείες όπως την Blue DIamond (το γάλα αμυγδάλου της είναι γνωστό ως Almond Breeze ), η οποία δεν φαίνεται να θέλει να συμβιβαστεί με την προστασία των μελισσών. Το γάλα αμυγδάλου έγινε γνωστό στην Αμερική το 2013, όπου και αντικατέστησε το γάλα σόγιας. Τότε η βιομηχανία αμυγδάλου στην Καλιφόρνια ξεκίνησε να χρηματοδοτεί έρευνες που αναφέροταν στα αμύγδαλα στο επόμενο superfood. Μεγάλες εταιρείες ξεκίνησαν να μπαίνουν στο χώρο του ανταγωνισμού και το γάλα αμυγδάλου έγινε το επόμενο hit στο χώρο τροφίμων.


Η Danone, που έχει στην κατοχή της την Αlpro και την Silk έχει αναφερθεί ότι τα αμύγδαλα της Alpro προέρχονται από φιλικά οικοσυστήματα προς τις μέλισσες στη Μεσόγειο, όπου φιλοξενεί προγράμματα συντήρησης των οικοσυστημάτων, ενώ η Silk έχει εργαστεί για την αύξηση της βιοποικιλότητας σε μερικά αγροκτήματα στην Καλιφόρνια.


Αλλά ούτε η μητρική εταιρεία Danone ούτε η ανταγωνιστική εταιρεία Blue Diamond (η οποία παραμένει πιο πίσω) έχουν δεσμευτεί για μια συνολική αναδιάρθρωση της αλυσίδας εφοδιασμού, πόσο μάλλον για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη χρήση αμυγδάλων μόνο από πιστοποιημένους μελισσοκομικούς οπωρώνες.


Και τι γίνεται με ελληνικές εταιρείες όπως την Όλυμπος και την ΔΕΛΤΑ; Τόσο η Όλυμπος και η ΔΕΛΤΑ αναφέρουν ότι τα αμύγδαλα τους προέρχονται από 'Ελληνες παραγωγούς , χωρίς καμία όμως αναφορά στη αποφυγή χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και κατά πόσο δεσμεύονται στην προστασία μελισσών. Βέβαια αν τα προϊόντα τους ήταν βιολογικής καλλιέργειας θα ήταν σίγουρη μια όποια προστασία απέναντι στις μέλισσες. Γενικά αν μια εταιρεία είναι υπερήφανη για τις φιλικές πρακτικές της ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ.


Η μόνη εταιρεία που μπορώ να σκεφτώ τώρα που παράγει γάλα αμυγδάλου από αμύγδαλα βιολογικής καλλιέργειας είναι η Provamel, της οποίας το γάλα αμυγδάλου έχει 5% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα όχι 2% όπως του Όλυμπου/ΔΕΛΤΑ/Αlpro. Η Provamel για εμένα είναι η καλύτερη εταιρεία όσον αφορά τα φυτικά γάλατα από άποψης βιωσιμότητας και ποιότητας. Προϊόντα της μπορείς να βρεις στα ΑΒ. Η τιμή στο γάλα αμυγδάλου ειναι τσιμπημένη γιατί είναι ακριβό τρόφιμο + κατανάλωνει μεγάλους υδάτινους πόρους.


Συνοπτικά, αυτό το οποίο πλέον τίθεται για να θεωρείται το γάλα αμυγδάλου vegan, πολλοί ηθικοί vegan καταναλωτές απαιτούν την χρήση αμυγδάλων από εταιρείες παραγωγής γάλακτος αμυγδάλου με αμύγδαλα που είναι φιλικά προς τις μέλισσες.


Αυτό βέβαια μου θέτει σκέψεις όπως: Αν είναι έτσι, δεν τίθεται τότε και το θέμα επικονιασμού πολλών σοδειών από έντομα, πουλιά, άγρια ​​ζώα, ζωύφια και μέλισσες που πεθαίνουν από την χρήση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων σε φρούτα και λαχανικά τα οποία καταλήγουν στο πιάτο πολλών φυτοφάγων; Ένας vegan δεν πρέπει να σκέφτεται αυτά;


Αυτό επίσης μου φέρνει κατά νου το θέμα με το φοινικέλαιο, τις μπανάνες, τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, την σοκολάτα, τα αβοκάντο, την καρύδα, το καφέ κ.α.

Αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα είναι ότι στην αγορά των επεξεργασμένων ενναλακτικών φυτικών (vegan) κρεάτων / τροφίμων, πολλά συσκευασμένα τρόφιμα χρησιμοποιούν συστατικά όπως φοινικέλαιο (από μη βιώσιμες πηγές) ή GM σόγια.


Η χρήση τέτοιων προϊόντων οδηγεί σε κατηγορίες για υποκρισία, ότι οι vegans θα πρέπει να ενδιαφέρονται για όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας. Από την άλλη όμως πολλοί απαντάνε ότι αυτό δεν είναι μέρος των βασικών αρχών του βιγκανισμού.


Η Vegan Society, όμως έχει αναφερθεί ότι ο βιγκανισμός δεν αποσκοπεί στο να επιλύσει ολόκληρη την εικόνα. Δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει όμως τι επιλέγουμε και τι επιπτώσεις έχει αυτό που καταναλώνουμε όσον αφορά τα μίλια των τροφίμων, το fair trade τροφίμων που διατίθενται στο εμπόριο, τα ΓΤ συστατικά , την χρήση φυτοφαρμάκων και την διαφάνεια;;


Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης δεν τίθεται καν το θέμα επιχειρηματολογίας από την πλευρά ενός παμφάγου, καθώς αυτοί καταλήγουν να κατανάλωνουν περισσότερα φυτά και φυτοφάρμακα στα πλαίσια της βιοσυσσώρευσης, ενώ τα διατροφικά μίλια τους είναι περισσότερα και καταναλώνουν περισσότερα ΓΤΤ.
Υφίσταται κάποια όποια ανάγκη για το γάλα αμυγδάλου;


Η αλήθεια είναι ότι δεν υφίσταται καμία ανάγκη για κανένα είδος γάλατος. Ναι, για κανένα. Και αν θες να μάθεις αυτό περιλαμβάνει και το γάλα κάποιου μη ανθρώπινου είδους, δηλαδή το γάλα αγελάδος το οποίο εσύ κατανάλωνες μεγαλώνοντας.


Το μοναδικό γάλα που σαν ανθρώπινο είδος πρέπει να καταναλώνουμε είναι το γάλα της μητέρας μας, δηλαδή το μητρικό γάλα. Η επιβολή του να πίνουμε το γάλα κάποιου άλλου είδους ή γενικά να πίνουμε γάλα, ξεκίνησε από τη βιομηχανία τροφίμων. Επειδή, δεν πρόκειται να κάτσω να εξηγήσω και να αντικρούσω τις πλέον παρωχημένες πληροφορίες που απλά ''ξύνουν'' την επιφάνεια για το κατά πόσο αναγκαίο είναι το γάλα της αγελάδας, της κατσίκας, της σκύλας και της γαιδούρας για τον άνθρωπο, διάβασε εδώ.


Υπενθύμιση, κοιτάμε την ολότητα των επιστημονικών δεδομένων με την συνοδεία της κοινής λογικής.
Άρα, take home message;


  • Αν δεν ψεκάζοταν οι αμυγδαλιές και δεν πέθαιναν οι μέλισσες λόγω αυτών, θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης;


  • Δεν χρειάζεται να πίνεις γάλα αμυγδάλου. Πέρα τ' ότι είναι ακριβό, το γάλα σόγιας παραμένει το καλύτερο όσον αφορά τον θρεπτικό και περιβαλλοντικό παράγοντα. Για μένα προσωπικά, αυτή η βιασύνη να ''αρμέξουμε'' κάθε είδος καρπού / οσπρίου / σπόρου αλλά και να γεμίσουμε τα ράφια των σουπερμάκετ με νέα vegan προϊόντα χαμηλής θρεπτικής ποιότητος με υψηλή περιεκτικότητα σε επιπρόσθετα σάκχαρα ειδικά όσον αφορά τα γάλατα, με έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα συστατικά υποβόσκει τον κίνδυνο επανάληψης των χειρότερων πτυχών της ευρύτερης αγοράς τροφίμων ευκολίας.


  • Έναντι γάλα αμυγδάλου προτίμησε το γάλα βρώμης, το οποίο θα είναι πάντα βιολογικό μαζί με το γάλα σόγιας. Μπορείς να φτιάξεις και δικό σου από βιολογικά αμύγδαλα ή βιολογική βρώμη, αλλά γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι εφικτό από πολλούς για πολλούς λόγους. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ζωές με διαφορετικούς ρυθμούς και υποχρεώσεις και ΟΧΙ δεν είναι ο καθένας σε θέση να φτιάξει το δικό του. Αν είναι να συστήσω μια εταιρεία είναι η Provamel. Το γάλα σόγιας της είναι και οικονομικό και βιολογικής καλλιέργειας. Απέφυγε το Almond Breeze από την Blue Diamond. Ίσως να μην το βρεις Ελλάδα, αλλά αν κατοικείς εξωτερικό σίγουρα θα το βρεις, ειδικά στο UK. Δυστυχώς καμία ελληνική εταιρεία δεν με έχει πείσει. Αν και τα διατροφικά μίλια είναι σημαντικά, το τι επιλέγεις σαν τρόφιμο παραμένει το πιο σημαντικό.

  • Αν είναι να πίνουμε γάλα αμυγδάλου, τότε μήπως όντως θα έπρεπε να πιέσουμε εταιρείες να παράγουν bee-friendly γάλατα αμυγδάλου; Γενικά μήπως θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η διαφάνεια κάθε εταιρείας και τι αντίκτυπο έχει αυτό που καταλήγει στο πιάτο μας;


Υ.Γ. Αν καταναλώνεις κρέας και ζωικά παράγωγα και έτρεξες να κατηγορήσεις τους vegan που ευθύνονται για το θάνατο των μελισσών, σαν το φίλο μας από το Twitter :
Τότε δυστυχώς θα σε στεναχωρήσω. Θα σου πω όμως να κάνεις έρευνα και να ακούς τι έχουν να σου πουν οι άλλοι, χωρίς να επίπτεις άμεσα στις παρωχημένες mainstream πληροφορίες. Και για να γνωρίζεις η vegan διατροφή, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ασκεί το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, σε περίπτωση που δεν έχεις αντιληφθεί τι γίνεται γύρω σου κάτι το οποίο θα επηρεάσει άμεσα τις επόμενες γενιές. Ναι, και τα παιδιά σου.


1,011 views0 comments

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

Avatar 96