Search

Σερβιέτες εμπορίου, κυπελλάκια περιόδου και υφασμάτινες σερβιέτες

Updated: Feb 4, 2020

Το γνώριζες ότι το δέρμα στην ευαίσθητη περιοχή σου είναι πολύ πιο λεπτό από αυτό στα χέρια σου και απορροφάει σε μεγάλο βαθμό ότι έρχεται σε επαφή;


Ας μιλήσουμε για τις σερβιέτες (και τις πάνες μωρών).


Η σερβιέτα όπως και οι πάνες είναι είδη υγιεινής τα οποία έρχονται σε επαφή με τα αναπαραγωγικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο μπορεί να μην γνώριζες ότι συνθετικά πλαστικά εμπεριέχονται σε τέτοια προιόντα ως απορροφητικά υγρά, με τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) και άλλες ξενο-οιστρογονικές ουσίες να θέτουν σε κίνδυνο τις γυναίκες καθώς και τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με αυτά μέσω της επαφής με το δέρμα.


Το καλοκαίρι του 2017, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Κορέα έκαναν λόγο για πάνω από 15,000 γυναίκες που υπέβαλλαν μήνυση κατά της εταιρείας Lilian. Οι σερβιέτες της συγκεκριμένης εταιρείας απομακρύνθηκαν από την αγορά καθώς οι γυναίκες αναφέρθηκαν σε εξανθήματα, μολύνσεις, εμμηνορυσιακές διαταραχές και άσχημες κράμπες με τη χρήση τους. Η συγκεκριμένη εταιρεία αναδείχθηκε ότι έκανε χρήση οργανικών πηπτικών ενώσεων, τοξικές χημικές ενώσεις , οι οποίες πιθανόν προκάλεσαν τα συμπτώματα αυτών των γυναικών. Οι σερβιέτες της συγκεκριμένης εταιρείας απομακρύνθηκαν από την αγορά.


Με τις υποψίες που έφεραν αυτά τα δημοσιεύματα, οι Jin Park et al (2019) αποφάσισαν να λάβουν δείγματα από σερβιέτες και πάνες του εμπορίου από τη Νότια Κορέα και από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας!


Μέσα από μια πληθώρα δειγμάτων μέτρησαν συγκεντρώσεις πηπτικών οργανικών ενώσεων, οι οποίες είναι γνωστό ότι απελευθερώνονται από καθαριστικά του εμπορίου, χρώματα, προσωπικά είδη υγιεινής καθώς και από το καπνό του τσιγάρου! Οι πηπτικές οργανικές ενώσεις συνδέονται με αυξημένη επικινδυνότητα εμφάνισης άσθματος, καρκίνου, νευρογνωστικών βλαβών και συγγενής αναπηρίας. Η έκθεση σε μεθυλενοχλωρίδιο, τολουένιο, και ξυλένιο, είναι γνωστές για το πως επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.


Οι ερευνητές μελέτησαν το μεθυλενοχλωρίδιο, το τολουένιο και το ξυλένιο καθώς και 4 είδη φθαλάτων (DEHP, DEP, DBP,BBP). Οι φθαλάτες είναι πλαστικοποιητές, τις οποίες βρίσκουμε σε ιατρικές συσκευές, προιόντα γυναικείας υγιεινής, καλλυντικά, παιχνίδια. Οι φθαλάτες δένονται με μη ομοιοπολικό τρόπο στα πλαστικά. Με αυτό το τρόπο είναι πιο εύκολο για αυτές να διαφύγουν και να απορροφηθούν από το ανθρώπινο σώμα μέσω εισπνοής, δερματικής απορρόφησης και κατάποσης. Είναι γνωστόν μέσω ένα εύρος επιστημονικών μελετών, ότι επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη και λειτουργία του καρδιαγγειακού, αναπαραγωγικού και ενδοκρινολογικού συστήματος.


Πήραν δείγματα 11 εταιρειών από Κορέα, Ιαπωνία, Φιλανδία, Γαλλία, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα δείγματα που έλαβαν από σερβιέτες, βρήκαν μεθυλενοχλωρίδιο σε 2 εταρείες, τουλουένιο σε 9 και ξυλένιο σε 11. Από τις πάνες μωρών, από τις 4 εταιρείες που ερεύνησαν βρήκαν τουλουένιο και ξυλένιο, αλλά όχι μεθυλενοχλωρίδιο.


Για φθαλάτες, οι ερευνητές βρήκαν 2 είδη χημικών σε όλες τις 11 εταρείες με σερβιέτες. Από τις πάνες μωρών, από τις 4 εταιρείες, 3 περιείχαν φθαλάτες, ενώ ένα άλλο είδος φθαλάτης βρισκόνταν σε μία άλλη εταιρεία.


Παρ’οτι τα δείγματα που εξέτασαν περιείχαν ποσότητες VOCs και φθαλατών σε ασφαλή επίπεδα, ωστόσο η καθημερινή απορροφησιμότητα τουλουένιου από τις σερβιέτες, έφτασε στο όριο του RfD (38.4%)!


Μια κοινή εικόνα στο διάδρομο του σουπερμάρκετ

Οι ερευνητές έθεσαν το εξής:


‘’Σκεφτείτε ότι μία γυναίκα ξεκινάει να χρησιμοποιεί αυτά τα προιόντα από την ηλικία των 12 χρόνων, ίσως και πιο πριν, και θα τα χρησιμοποιεί μέχρι και την ηλικία των 50 χρόνων- δηλαδή σχεδόν για 4 δεκαετίες, μία φορά το μήνα. Αυτό αναλογεί σε μία χρόνια έκθεση και απορροφησιμότητα αυτών των τοξικών χημικών. Αυτή η έκθεση σε αυτά τα ξενοοιστρογόνα είναι κατά τη διάρκεια ενός κρίσιμου παραθύρου για την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων καθώς και άλλων οργάνων.


Πρόσθεσε το αυτό με όλες τις άλλες ξενο-οιστρογονικές χημικές ουσίες που εκτιθόμαστε καθημερινά στο περιβάλλον. Μην μιλήσουμε για τα ταμπόν τα οποία εισέρχονται στο κόλπο, σε μια ακόμα πιο ευαίσθητη περιοχή.’’


Τι μπορείς να κάνεις για να τις αντικαταστήσεις;


Υπάρχουν νέες zerowaste επιλογές, όπως:


· Το κύπελλο της περιόδου (menstrual cup)

· Οι υφασμάτινες σερβιέτες


Είναι το κύπελλο της περιόδου ασφαλές;


Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό THE LANCET, αξιολόγησε 43 έρευνες με 3.319 συμμετέχοντες για να συγκεντρώσει στοιχεία περί διαρροής και ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από τη χρήση τους. Το κυπελλάκι περιόδου εισέρχεται στο γυναικείο κόλπο, όπου συλλέγει το αίμα της περιόδου, με αυτό να διαθέτει χωρητικότητα 10-38mL αίματος. Το κυπελλάκι περιόδου πρέπει να αδειάζεται κάθε 4-12 ώρες, κάτι το οποίο επίσης εξαρτάται από τη ροή και το τύπο του κυπελλακιού. Υπάρχουν δυο είδη κυπελλακιού, το vaginal cup (κολπικό κύπελλο) και το κυπελλάκι τραχήλου (cervical cup), το οποίο είναι κάτι σαν διάφραγμα για την αντισύλληψη, και το οποίο τοποθετείται γύρω από το τράχηλο ψηλά στο κόλπο. Τα κυπελλάκια περιόδου κατασκευάζονται από ιατρικού βαθμού σιλικόνη, καουτσούκ, λάτεξ, ή ελαστομερές υλικό, με αυτό να διαθέτει διάρκεια 10 χρόνων. Υπάρχουν επίσης και μιας χρήσης κυπελλάκια περιόδου.

Όσον αφορά τη διαρροή με τη χρήση του κυπέλλου περιόδου, 293 συμμετέχοντες έκαναν αναφορά για διαρροή αίματος κάτι το οποίο ομως συνέβη λόγω ασυνήθιστης ανατομίας της μήτρας, λόγω αναγκαιότητας ενός μεγαλύτερου σε μέγεθος κυπέλλου καθώς και λόγω της μη σωστής τοπόθετησης του κυπέλλου ή ότι είχε γεμίσει και δεν είχε αδειαστεί εγκαίρως. Όσον αφορά τη ασφάλεια χρήσης αυτού, στοιχεία από 3 έρευνες που περιείχαν κολπική εξέταση δεν ανέδειξαν ανωμαλίες στο κόλπο ή στο τράχηλο από τη χρήση αυτού. Σε ένα απομονωμένο περιστατικό έγινε αναφορά για δυσκολία αφαίρεσης αυτού ενώ σε ένα άλλο περιστατικό έγινε αναφορά για πόνο κατά τη διάρκεια χρήσης αυτού. Επίσης, έγινε αναφορά για αλλεργία στη σιλικόνη, το οποίο οδήγησε στην αναγκαιότητα ανασκευαστικής εγχείρησης του κόλπου. 47 φορές έγινε αναφορά για τη επέμβαση γιατρού για την αφαίρεση τραχηλικού κυπέλλου και 2 φορές για την αφαίρεση κολπικού κυπέλλου.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης με τη χρήση αυτού σε σύγκριση με άλλα προιόντα περιόδου. Υπήρξε αναφορά για μειωμένη έως μη επανεμφάνιση Κάντιτας με τη χρήση του κυπέλλου συγκριτικά με τη χρήση σερβιέτας ή ταμπόν.

Υπήρξε όμως αναφορά για σύνδρομο τοξικού σοκ σε 3 απομονωμένα περιστατικά, με την εμφάνιση στρεπτόκοκκου σε ένα περιστατικό κατόπιν αιματολογικής εξέτασης. Επίσης, υπήρξε αναφορά για ‘απομάκρυνση’ IUD κατά την αφαίρεση του κυπέλλου. Από τα αρνητικά της χρήσης αυτού ήταν η δυσκολία εισαγωγής στο κόλπο και ο πόνος κατά τη εισαγωγή. Παρ΄όλα αυτά το μεγαλυτέρο μέρος των συμετεχόντων είχε δηλώσει ευχαριστήση με τη χρήση αυτού, με ένα 70% να αναφέρει τη υιοθέτηση χρήσης αυτού. Αν δεν χρησιμοποιείς κύπελλο και το σκέφτεσαι είναι σημαντικό να σκεφτείς παράγοντες όπως πιθανόν αλλεργίες στο υλικό, αν έχεις διαφορετική ανατομία του πυελού ή αν το τοποθετήσεις λάθος αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Όσον αφορά τα περιστατικά τοξικού σοκ, αυτά αν και είναι περιορισμένα, φρόντισε να συμβουλευτείς τον/την γυναικολόγο σου ειδικά αν φοράς IUD και αν διαθέτεις το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθώς ανάλογα με τα συμπτώματα σου π.χ ξηρασία κόλπου αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο για σένα.


Αν δυσκολεύεσαι στη μετάβαση επέλεξε αρχικά σερβιέτες του εμπορίου από οργανικό βαμβάκι. Μπορείς να είσαι δύσπιστη για το menstrual cup, αν έχεις βαριά ροή, ή πάσχεις από κάποια γυναικολογική διαταραχή που σου προκαλεί βαριά ροή ή ξηρότητα στο κόλπο. Τότε σε ωθώ να προτιμήσεις πρώτα τις υφασμάτινες σερβιέτες, προτού προβείς στο κύπελλο της περιόδου.


Για τις υφασμάτινες σερβιέτες, παραθέτω κείμενο από τη zerowasteingreece.
ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΕΣ ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ & ΣΕΡΒΙΕΤΑΚΙΑ, CLOTH PADS ❤

Είναι ασφαλείς, δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά, υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα.Εφαρμόζουν κανονικά όπως μια σερβιέτα του εμπορίου, όπου αντί για κόλλα, έχουν κλιπάκια. Βολεύουν, διότι δεν θα χρειάζεται πια να αγχώνεσαι αν έχεις αγοράσει σερβιέτες και σε βοηθούν να κάνεις οικονομία, αφού ναι μεν κοστίζουν γύρω στα 14€-15€ (τα σερβιετάκια πολύ λιγότερο), αντέχουν όμως έως 5-6 χρόνια.

Πώς πλένεται; (Κάθε εταιρία έχει και διαφορετικές οδηγίες, όμως αυτά είναι πάνω κάτω τα βήματα) • Μετά τη χρήση, τη τοποθετείς σε ένα κουβά με κρύο νερό και στραγγίζεις το αίμα. (Αν δεν μπορείς να την πλύνεις άμεσα, άφησε την στον κουβά και άλλαζε το νερό ανα 12 ώρες). • Όταν αυτή καθαρίσει, μπορείς να την πλύνεις στο χέρι ή στο πλυντήριο όπως θα έπλενες κανονικά τα υπόλοιπα ρούχα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοινά απορρυπαντικά, καλό θα ήταν όμως να επιλέξεις κάτι πιο ήπιο (πχ ειδικό φυτικό σαπούνι για πλυντήριο). • Έπειτα την απλώνεις κατά προτίμηση στον ήλιο. ❌Μη τις σιδερώσεις! ❌Μη χρησιμοποιήσεις μαλακτικό! ❌ Μη τις βάζεις σε καυτό νερό. ✅ Προτιμότερο να πλένεται στους 30°C Πώς λοιπόν διαχειρίζεσαι την κατάσταση αυτη; Όταν είσαι εκτός σπιτιού μπορείς να:

• αλλάζεις την σερβιέτα σου και να την τοποθετείς στο αδιάβροχο τσαντάκι (καλό είναι επίσης αν αργήσεις να την πλύνεις, να την βρέξεις λίγο ώστε να μη στεγνώσει) • από το ίδιο τσαντάκι στην αλλη μεριά, θα μπορείς να αλλάζεις σε στεγνή και καθαρή σερβιέτα.

Το βασικό, είναι να ξεπεράσεις τον φόβο σου με το αίμα. Δεν είναι "βρώμικο", "μολυσμένο". Κάποια βακτήρια που υπάρχουν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καθαρισμού θα φύγουν. Σίγουρα δεν είναι πανεύκολη η διαδικασία για κάποιους, αλλά δεν είναι και δύσκολη❗ Προσωπική εμπειρία: Τις πρώτες μέρες της χρήσης υφασμάτινη σερβιέτας, είχα άγχος πως θα λερωνόμουν καθώς τις φορούσα. Άδικα βέβαια αγχωνόμουν, αφού ήταν πολύ ασφαλές (ενώ με του εμπορίου συχνά λερωνόμουν)! Ακόμη, ΜΗΝ στρεσαριστείς - αγχωθείς πως πρέπει να κάνεις την αλλαγή ΤΩΡΑ! Αν δεν έχεις χρήματα κάνε υπομονή κι όταν μπορέσεις αγόρασε λίγες λίγες. Ας μη ξεχνάμε πως κανείς δεν γίνεται 100% zero-low waste από την μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνος.Για το κύπελλο της περιόδου, παραθέτω επίσης κείμενο από τη zerowasteingreece.

ΚΥΠΕΛΛΑΚΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ- MENSTRUAL CUPS

Αν γενικότερα προτιμάς τα ταμπόν αυτές τις μέρες του μήνα, τότε το κύπελλο περιόδου θα είναι μια τέλεια εναλλακτική! Είναι μη τοξικό, ασφαλέστερο από τη χρήση ταμπόν και δεν προκαλεί αλλαγές στο pH ή στην φυσιoλογική χλωρίδα του κόλπου.Υπάρχουν κυπελλάκια με διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα .Κοστίζει γύρω στα 20-30 ευρώ, αλλά χρησιμοποιείται έως 5 χρόνια κι έτσι σε βοηθά να κάνεις οικονομία! Πώς εφαρμόζεται; Αναδιπλώνεται και τοποθετείται στον κόλπο, όπως ένα απλό ταμπόν. Αφού τοποθετηθεί, το κύπελλο περιόδου ξεδιπλώνεται αυτόματα και εφαρμόζει στα κολπικά τοιχώματα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αναδίπλωσης (και συνήθως τα προιόντα που κυκλοφορούν συνοδεύονται από λεπτομερείς οδηγίες χρήσης) (δες 2ο βίντεο & 3η εικόνα➡️).

Πώς αφαιρείται; Αρκεί να εφαρμόσεις μία μικρή πίεση με τα δύο δάχτυλα στη βάση του κυπέλλου και να το τραβήξεις προς τα έξω προσεκτικά, για να μη λερωθείς (Δες 1ο βίντεο ➡️). (Απέφυγε να το τραβήξεις από το στέλεχος καθώς όταν το κύπελλο εφαρμόζει στον κόλπο μπορεί να λειτουργήσει σαν βεντούζα.)

Που μπορείς να βρείς τέτοιο κυπελλάκι;

Υπάρχουν πολλές εταιρίες, όπως το @thedivacup, το @meluna_usa , το forenvia, το @organicup, το gaia cup και πολλά άλλα.

Με ένα ψάξιμο στο ίντερνετ τα βρίσκεις εύκολα. Επίσης στο @sapontina.gr υπάρχουν πολλές επιλογές! Οι περισσότερες εταιρείες προτείνουν δύο μεγέθη, ένα μικρότερο για άτοκες γυναίκες κάτω των 30 ετών, και ένα μεγαλύτερο για γυναίκες άνω των 30, ή για γυναίκες οι οποίες έχουν γεννήσει ή έχουν μεγαλύτερη ροή. Ορισμένοι κατασκευαστές διαθέτουν και ενδιάμεσα μεγέθη. Υπάρχει έπειτα η επιλογή ως προς τη σκληρότητα της σιλικόνης. Όσο πιο σκληρή τόσο μεγαλύτερη η προστασία ενώ όσο πιο μαλακιά τόσο πιο άνετη είναι η εφαρμογή. Ακόμη ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να δυσκολευτούν αρχικά στη χρήση και μπορεί να χρειαστούν κάποιο λιπαντικό. Με λίγη εξάσκηση όμως η τοποθέτηση του κυπέλλου περιόδου γίνεται χωρίς πρόβλημα.


Το sapontina μέσα από το λογαριασμό του στο Instagram ακολουθώντας μία zero waste- toxic free ιδεολογία, ενώ εμπορεύεται τέτοια προιόντα.To Sillage Store επίσης διαθέτει επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες και κυπελλάκια


Ελληνικές μικρές επιχειρήσεις τις οποίες μπορείς να στηρίξεις είναι:

Wasteless Design με βάση τη Θεσ/νικη.

Organic Cloth Pads - Zero Waste & Vegan από τη Βέρα, η οποία με πολύ αγάπη της κατασκευάζει η ίδια!

Elismadeit Υφασμάτινες σερβιέτες-σερβιετάκια, υφασμάτινα ρολά κουζίνας, τσαντάκια μεταφοράς φαγητού, και άλλα!


Αντίστοιχα κείμενα για το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της χρήσης τέτοιων προιόντων μπορείτε να βρείτε στο ETHOS & EMPATHY.

Ισχυροί περιβαλλοντικοί λόγοι υπέρ της χρήσης του κυπέλλου περιόδου

«Οι τεμπέληδες που τις χρησιμοποιούν θα τρελαθούν» : Σούπερ μάρκετ προτρέπονται να παρατήσουν τις πάνες μιας χρήσης.


4,424 views0 comments

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

Avatar 96