Search

Το 70-75% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας καταλήγει ως ζωοτροφή για εκτρεφόμενα ζώα και ψάρια

Updated: Apr 5, 2020

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά αν πιστέυεις ότι οι vegans που τρώνε τη σόγια ευθύνονται για την αποψίλωση του Αμαζονίου, κάνεις όχι μόνο λάθος αλλά η ζωή σου είναι ένα ολόκληρο ψέμα.


Δεν αποτελεί αυτό επιχείρημα για να επιτίθεσαι σε αυτούς που αποφασίζουν να ακολουθήσουν μια φυτοφαγική διατροφή.Ας δούμε τι ισχύει για να πληροφορηθείς και εσύ σωστά.


Οι σπόροι σόγιας είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη καλλιέργεια για διάφορους λόγους, καθώς σαν όσπρια, "διορθώνουν" το άζωτο, μειώνοντας την ανάγκη για αζωτούχα λιπάσματα. Αποτελούν επίσης, μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, αλλά και καλή πηγή φυτικού ελαίου και βιοκαυσίμων.


Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για το κρέας, τα βιοκαύσιμα και άλλα προϊόντα σόγιας έχει αυξηθεί, η αγορά σόγιας αποφάσισε να συμβαδίσει. Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και ενώ μέρος αυτής της αυξημένης ζήτησης έχει καλυφθεί από βελτιώσεις στην απόδοση, μεγάλο μέρος προέρχεται από την επέκταση της καλλιέργειας σόγιας σε νέες περιοχές - όπως τα τροπικά δάση στην περιοχή του Αμαζονίου.


Ίσως να άκουσες ότι κάηκε το δάσος του Αμαζονίου το 2019 (;). Ξέρεις όμως το γιατί;


Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, τα εδάφη τροπικών δασών όπως ο Αμαζόνιος δεν θεωρούνταν βιώσιμα για την καλλιέργεια της σόγιας. Ωστόσο, η ανάπτυξη στις μεθόδους καλλιέργειας και στις ποικιλίες καλλιεργειών επέτρεψε την κερδοφόρα καλλιέργεια σόγιας σε νέα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών δασών.


Η Βραζιλία λοιπόν αποτελεί την δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη παραγωγή σόγιας στον κόσμο - με αποτέλεσμα η σόγια να έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους παράγοντες αποψίλωσης των δασών.


Ωστόσο, για να είμαστε σωστοί, την περίοδο του 2005-2014 η αποψίλωση του Αμαζονίου είχε μειωθεί κατά 70%.


ΑΛΛΑ ! η σόγια εξακολουθεί να παίζει ρόλο στην αποψίλωση των τροπικών δασών. Για παράδειγμα, όταν οι κτηνοτρόφοι πωλούν βοσκότοπους για να αξιοποιηθούν για την παραγωγή σόγιας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη για να συνεχίσουν τις εργασίες τους σε δασικές εκτάσεις, καθιστώντας τη σόγια έμμεση αιτία αποψίλωσης.


Πολλοί ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι τουλάχιστον κάποια αποφυγή αποψίλωσης στον Αμαζόνιο έχει μεταφερθεί απλώς σε άλλες περιοχές. Μεγάλο μέρος αυτής της επέκτασης λαμβάνει χώρα στην Παραγουάη και τη Βολιβία, όπου το κόστος γης είναι χαμηλότερο και οι περιβαλλοντικές προστασίες είναι λιγότερες από ό, τι στη Βραζιλία.


Η παραγωγή της σόγιας στην παγκόσμια αγορά δεν πιθανολογείται ότι θα μειωθεί σύντομα. Με την αυξανόμενη ζήτηση για κρέας σε ολόκληρο τον κόσμο σε μέρη όπως η Κίνα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προβλέπει ότι η παραγωγή σόγιας θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά από περίπου 276 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2013 σε 390 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2050.


Η Βραζιλία, η Βολιβία, η Παραγουάη ή η Αργεντινή ενδέχεται να καλύψουν αυτή τη ζήτηση.


Η Νότια Αμερική, δεν είναι η μόνη χώρα που παράγει σόγια. Ενώ οι ΗΠΑ, αποτελούν το κύριο παραγωγό σόγιας παγκοσμίως με αυτήν να πωλείται για την εκτροφή ζώων της βιομηχανίας και για βιοντίζελ, η Κίνα και η Ρωσία παράγουν επίσης μεγάλες ποσότητες σόγιας που προορίζονται κυρίως για κατανάλωση. Ωστόσο αυτό έγκειται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 6%.


Από τη σόγια που παράγεται στον Αμαζόνιο, το 80% προορίζεται για τροφή στα ζώα, με μικρές ποσότητες να αξιοποιούνται για βιοντίζελ ή για κατανάλωση από τον άνθρωπο.


Το 2017, η Βραζιλία παρήγαγε 16,3 εκατομμύρια τόνους σόγιας για την εγχώρια αγορά, και πάνω από το 90% από αυτά έγιναν ζωοτροφές, με το 50% να χρησιμοποιείται ως τροφή για τα κοτόπουλα, το 25% ως ζωοτροφή και το 12% για ζωοτροφές βοοειδών και γαλακτοπαραγωγών βοοειδών. "


Εδώ μπορείς να δεις πόση ποσότητα σόγιας κατέληξε στις ζωοτροφές των συγκεκριμένων ζώων, τα οποία έφθασαν στο πιάτο αρκετών: (Πηγή)


Πουλερικά : 56 γραμμάρια σόγιας στα 90 γρ κρέατος

Χοιρινή μπριζόλα: 86 γραμμάρια σόγιας στα 120 γρ.

Hamburger: 47.1 γραμμάρια σόγια στα 120 γρ.

Ομελέτα: Σε 2 αβγά καταλήγουν 93.6 γραμμάρια σόγιας

Ποτήρι γάλα: Σε μια μερίδα των 240 mL καταλήγει 0.66 γραμ σόγιας

Τυρί: Σε μια μέριδα 105,9 γραμμαρίων καταλήγουν 33,3 γρ σόγια.
Μάλιστα το 2017, στην Έκθεση για την Εξαφάνιση και την Κτηνοτροφία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, έγινε αναφορά στ' 'οτι η σόγια παράγεται σε μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα ο μέσος Ευρωπαίος να καταναλώνει περίπου 61 κιλά ετησίως, σε μεγάλο βαθμό έμμεσα με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό, ο σολομός, το τυρί, το γάλα και τα αυγά.


Το 2010, η βρετανική βιομηχανία κτηνοτροφίας χρειάστηκε μια περιοχή μεγέθους του Γιορκσάιρ για να παράγει τη σόγια που χρησιμοποιείται στη ζωοτροφή. Αλλά αν η παγκόσμια ζήτηση για κρέας αυξηθεί όπως αναμένεται, σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή σόγιας θα πρέπει να αυξηθεί κατά 80% περίπου μέχρι το 2050.


Επίσης, όσον αφορά την κατανάλωση της σόγιας στην Ευρωπή, αυτή που καταλήγει στο πιάτο μας είναι βιολογικής καλλιέργειας. Η σόγια είναι γνωστή ως ένα τρόφιμο το οποίο έχει υποστεί γενετική τροποποίηση, με το επίχειρημα πολλών να είναι ότι οι βίγκαν τρώνε μεταλλαγμένα.


Βέβαια, το 97% της σόγιας που παράγεται ειναι GMO και αυτό προορίζεται για ζωοτροφές όπως αναφέρθηκα. Τα ΓΤΤ συνήθως έχουν τροποποιηθεί με τέτοιο τρόπο μέσω της παρέμβασης εντομοκτόνων, γλυφοσάτης και άλλων ουσιών λόγω της εντατικής παραγωγής της αλλά και προκειμένου να είναι πιο ανθετικά σε ζιζάνια και έντομα.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για την σόγια και κατά πόσο ασφαλής ειναι η κατανάλωση της (όχι δεν προκαλεί καρκίνο) διαβάζεις εδώ.


Αν θες να μάθεις περισσότερα για την φυτοφαγική διατροφή υποστήριξε το plantbasedntgr μέσα από τα handouts ή πάρε την πρόκληση των 22 ημερών.
291 views0 comments

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

Avatar 96