Search

COVID-19: Τι δεδομένα έχουμε περί διατροφής, αλλά και περί διατροφικών και βοτανικών παραγόντων.

Αυτό το άρθρο δεν προβάλλει ισχυρισμούς σχετικά με την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19, συγκεκριμένα. Μεταφέρει δεδομένα που έχουμε όσον αφορά το ρόλο της διατροφής, διατροφικών και βοτανικών παραγόντων σχετικά με τον ιό, αναδεικνύοντας το ρόλο μιας plant-centered διατροφής για την βελτιστοποίηση της υγείας.


* Θα προσπαθώ να το ανανεώνω διαρκώς βάση των στοιχείων που έχουμε. Τελευταία Ενημέρωση στις 18/04/2020

Μέσα από τα στοιχεία που διαθέτουμε ο SARS-COV-2 που συνυπάρχει έντονα μαζί μας αυτό το διάστημα, φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρος επειδή διεγείρει ένα μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού σύστηματος που ονομάζεται inflammasome, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, οδηγώντας σε μια καταιγίδα κυτοκινών και σε μια σοβαρή, μερικές φορές μη αναστρέψιμη βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο. Ο ιός αυτος φαίνεται να ενεργοποιεί το NLPR3 inflammasome.


Η έμφυτη ανοσοαπόκριση μας παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αντιγραφής και της μόλυνσης από το κοροναϊό. Ο ιός εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω της πρωτεΐνης υποδοχέα ACE2 στις επιφάνειες ανθρώπινων κυττάρων. (1) Αυτό το ένζυμο, βρίσκεται σε πολλούς ιστούς σε όλο το σώμα, όπως στη βλεννογόνο επένδυση της άνω αναπνευστικής οδού, των πνευμόνων, του πεπτικού συστήματος, του ήπατος, των νεφρών, του εγκεφάλου και πολλών άλλων. (2) Το ACE2 εξαρτάται από το νάτριο και το κάλιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο, αυτός ο κοροναϊός απενεργοποιεί το ένζυμο ACE2. Έτσι, μελετώνται παρεμβάσεις που μπορούν να αναστέλλουν την ικανότητα του ιού να αντιγράφει και να αποκλείει τη δέσμευσή του σε υποδοχείς ανθρώπινων κυττάρων (3).


Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών RNA που προκαλούν μια ποικιλία ασθενειών. Χαρακτηρίζονται από τις πρωτεΐνες Spike (Spro) στις επιφάνειές τους γνωστές ως η κορώνα για την οποία ονομάζονται. Έχουν εντοπιστεί επτά κοροναϊοί μέχρι σήμερα (4).


Pre-print paper αναφέρεται στην ικανότητα φυτικών βιοδραστικών ενώσεων ενάντια στην αναστολή της κύριας πρωτεάσης του ιού (Mpro), απαραίτητη για την αναπαραγωγή του. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα και μεταφορά αυτής σε κλινικό επίπεδο, αυτή η έρευνα αναδεικνύει την μηχανιστική υποστήριξη (αναστολή πρωτεάσης ιού) για να δικαιολογήσει τη χρήση τους. Μερικές από τις πιο ισχυρές φυτικές ενώσεις ήταν:


  1. Καμφερόλη (Kaempferol)

  2. Κερσετίνη (quercetin)

  3. Λουτεολίνη-7-γλυκοσίδη (luteolin-7-glucoside)

  4. Δεμεθοξυκουρκουμίνη (demethoxycurcumin)

  5. Ναρινγενίνη (naringenin)

  6. Απιγενίνη-7γλυκοσίδη (apigenin-7glucoside)

  7. Ελαιοευρωπεΐνη (oleuropein)

  8. Κουρκουμίνη (curcumin)

  9. Κατεχίνη (catechin)

  10. Επικατεχίνη-γαλλικού εστέρα (epicatechin-gallate)


Παρακάτω αναλύω διατροφικές πηγές της κάθε φυτικής ένωσης αλλά και τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτές:


1. Καμφερόλη


Η Kaempferol είναι ένα φλαβονοειδές, μια πολυφαινόλη που βρίσκεται σε σχετικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ορισμένα φυτά. Στοιχεία που διαθέτουμε (αν και λιγοστά) έχουν δείξει υπόσχεση για τη μείωση της φλεγμονής, η οποία συσχετίζεται με χρόνιες μη μεταδιδόμενες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η υπέρταση. Ωστόσο, περισσότερη ερευνητική χρειάζεται.


Από τις πιο πλούσιες πηγές λαχανικών είναι: Κάπαρη (104mg/100γρ), Νεροκάρδαμο (watercress), Βρούβες (Mustard Greens), Ρόκα, λαχανίδα, αντίδια, κύμινο (38mg/100γρ), κύμινο (38mg/100γρ), μαύρο τσάι (6.4mg/100ml).



Από τις πιο πλούσιες πηγές φρούτων είναι: μύρτιλλα, καρπούζι, ακτινίδιο, φράουλες, βερίκοκα, elderberries, blackberries, ροδάκινο, κεράσι.



2. Κερσετίνη


Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα έχουν αναδείξει ότι η κερσετίνη μπορεί να αναστείλλει μια μεγάλη ποικιλία ιών, συμπεριλαμβανομένου του τωρινού κοροναϊού.  Σε ζωικά μοντέλα στα πλαίσια μια έρευνας, αυτά έχοντας λάβει γρίπη (influenza), η κερσετίνη φάνηκε να αποκαθιστά τις μειωμένες συγκεντρώσεις πολλών αντιοξειδωτικών στους πνεύμονες, όπως της καταλάσης, της μειωμένης γλουταθειόνης και της υπεροξειδίου δισμουτάσης.

Το πόρισμα ήταν ότι όταν η κερσετίνη λαμβάνεται σε μια ιογενή λοίμωξη μπορεί να υποστηρίξει την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και να προστατεύσει

τους πνευμονικούς ιστούς. 


Έρευνες που όμως να έχουν ερευνήσει την χρήση της κερσετίνης σε ανθρώπους με ιικό φορτίο είναι περιορισμένες. Μελέτες σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι για τα οφέλη της οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν ημερήσιες ποσότητες ίσες με 12,5 έως 25 mg κερσετίνης ανά kg σωματικού βάρους. 500 mg ημερησίως φαίνεται να είναι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο προτού εμφανιστούν θετικά αποτελέσματα.


Από τις πιο πλούσιες τροφές είναι:


  • Κάπαρη φρέσκια (100γρ - 233,84mg)

  • Κάπαρη σε άλμη (100γρ -172,55mg)

  • Αγρια ρόκα (100γρ-66,19mg)

  • Κόλιανδρος φρέσκος (100γρ-52,9mg)

  • Άσπρο κρεμμύδι μαγειρέμενο (100γρ-41,9mg)

  • Κόκκινο κρεμμύδι ωμό (100γρ-39,21mg)

  • Αλεύρι χαρουπιού (100γρ-38,78mg)

  • Ραδίκιο (100γρ-31,51mg)

  • Κόκκινο μαρούλι (λόλα) (100γρ-30.6mg)

  • Νεροκάρδαμο (Watercress) (100γρ-29,99mg)

  • Λαχανίδα,ωμή (100γρ-22,58mg)

  • Μπάμιες, ωμές (100γρ-20,97mg)

  • Μήλα (η φλούδα μόνο) (100γρ-19,36mg)

  • Σπόροι chia (100γρ-18,42mg)

  • Φαγόπυρο (100γρ-15.38mg)

3. Λουτεολίνη-7-γλυκοσίδη


Η λουτεολίνη είναι ένα φλαβονοειδές που υπάρχει σε πολλά φρούτα, λαχανικά και φαρμακευτικά βότανα. Πολλές προκλινικές και μερικές κλινικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουντην δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας αρκετών ασθενειών.


Ορισμένες πηγές λουτεολίνης είναι:


  • Μαΐντανός

  • Σέλινο

  • Πικραλίδες

  • Κρεμμύδι

  • Καρότα

  • Λάχανο

  • Μπρόκολο

  • Πιπεριές

  • Ελαιόλαδο και τα φύλλα ελιάς

  • Ρίγανη, θυμάρι, μέντα,δενδρολίβανο

  • Ρόγδι

  • Αγκινάρες

  • Αγγούρι

4. Ναρινγενίνη

Η ναρινγενίνη είναι ένα βιοφλαβονοειδές. Αυτή παρουσιάζει αντι-οιστρογονική δράση που εμμέσως ευθύνεται για την μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυτοοιστρογόνων. Η ναρινγενίνη φαίνεται να επηρεάζει επίσης διάφορες οξειδωτικές διεργασίες που σχετίζονται με χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, καθώς διαθέτει αντι-φλεγμονώδη και ανοσο-θεραπευτική δράση.


Οι κύριες διατροφικές πηγές της ναρινγενίνης είναι τα εσπεριδοειδή και οι τομάτες. Στη τομάτα τα ποσοστά της ναρινγενίνης κυμαίνονται στο 0.8 με 4.2 mg/100 g. Οι φρέσκες ντομάτες, ειδικά το δέρμα της ντομάτας περιέχει χαλκόνη ναρινγενίνης, η οποία μετατρέπεται σε ναρινγενίνη κατά την επεξεργασία της  σε κέτσαπ ντομάτας.



Πιο συγκεκριμένα:

  •  Grapefruit άσπρο, χυμός, φρέσκος - 20.06 mg

  •  Grapefruit χυμός, ροζ, φρέσκο - 14.17 mg

  •  Limes, φρέσκα - 3.40 mg

  •  Χυμός πορτοκάλι, φρέσκος - 2.27 mg


Ωστόσο, μόνο το 15% της προσλαμβανόμενης ναρινγενίνης απορροφάταιαπό τον άνθρωπο στη γαστρεντερική οδό, στην καλύτερη περίπτωση. Ένα γεμάτο ποτήρι χυμός πορτοκάλι θα παρέχει αρκετή ναρινγενίνη για να επιτευχθεί συγκέντρωση περίπου 0,5 mm ανά λίτρο.


5. Απιγενίνη-7γλυκοσίδη


Η απιγενίνη έχει βρεθεί σε πολλά λαχανικά, βότανα και φρούτα , με αυτήν να διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Η απιγενίνη έχει αναφερθεί ότι μπορεί να αναστέλλει πολλούς ιούς, συμπεριλαμβανομένων των εντεροϊών 71 (EV71), του ιού του απλού έρπητα HSV-1 και HSV-2, του ιού της ηπατίτιδας C, του ιού της γρίπης, και της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASFV).


Περίπου 5-10% της συνολικής πρόσληψης πολυφαινόλης, μπορεί να απορροφηθεί στο λεπτό έντερο


Από τις πιο υψηλές πηγές είναι:

  • Αποξηραμενος μαΐντανός

  • Φρέσκος μαΐντανός

  • Τσάι χαμομήλι *

  • Σπανάκι

  • Σέλινο

  • Αποξηραμένη ρίγανη

  • Σόργο

  • Πορτοκάλια

  • Κουμκουάτ

  • Φύτρες σιταριού

  • Κρεμμύδια

  • Τσάι

  • Κόλιανδρος


*Το τσάι χαμομηλιού, το οποίο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε απιγενίνη, έχει χρησιμοποιηθεί ως λαϊκό φάρμακο για την ανακούφιση της δυσπεψίας ή της γαστρίτιδας.


6. Ελαιοευρωπεΐνη


Η Ελαιοευρωπεΐνη δίνει στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο την πικρή, πικάντικη γεύση του. Αυτή φαίνεται να δίνει και τις ευεργητικές της ιδιότητες στο εκχύλισμα ελιάς (olive leaf extract), το οποιο διαθέτει 18.000x περισσότερα αντιοξειδωτικά από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.


Αυτή έχει διερευνηθεί για τις φαρμακολογικές της δραστηριοτήτες, όπως τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-αθηρογόνες, αντικαρκινικές δραστηριότητες, την αντιμικροβιακή δραστηριότητα έναντι gram positive bacteria, αντιική δράση, υπολιπιδαιμική και υπογλυκαιμική επίδραση της.


Ιστορικά και ακόμα σήμερα, τα φύλλα ελιάς και τα αφέψημα τους έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης σε ορισμένες παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές σε όλο τον κόσμο.Ο ρινοϊός είναι η πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος. Ενώ γενικά υποστηρίζεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση και την αντιιική δραστηριότητα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι λειτουργεί για οποιονδήποτε τύπο ιογενούς λοίμωξης.


7. Κουρκουμίνη


Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί να ρυθμίζει το φλεγμονώδες NLRP3,  με το πρόσφατο pre-print paper να υποδηλώνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να στοχεύσει την κύρια πρωτεάση του ιού για τη μείωση του ιικού πολλαπλασιασμού. 500-1,000 mg ενισχυμένης απορρόφησης κουρκουμίνης φαίνεται να είναι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο προτού εμφανιστούν θετικά αποτελέσματα.


Ορισμένα facts για την κουρκουμίνη:

  • Ως μπαχαρικό, ο κουρκούμας έχει εξαιρετικά υψηλή αντιοξειδωτική περιεκτικότητα- τιμή ORAC είναι 127.068, καθιστώντας το ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των κυτταρικών βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες.

  • Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πώς η πιπερίνη βοηθά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000% σε σύγκριση με τη λήψη κουρκουμίνης χωρίς πιπερίνη.

  • Η απορρόφηση της κουρκουμίνης ενισχύεται και με την βοήθεια μιας λιπαρής ουσίας.

  • Η ποσότητα κουρκουμίνης που καταναλώνεται ωστόσο θα επηρεάσει την βιοδιαθεσιμότητα. Η επίδραση της θα επηρεαστεί και από τις ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού, διότι διαφορετικές δοσολογίες έχουν χρησιμοποηθεί σε διάφορες κλινικές μελέτες.

  • Μια κουταλιά της σούπας κουρκουμάς προσφέρει περίπου 3% κουρκουμίνη.

  • Η κουρκουμίνη και οι δύο σχετικές ενώσεις της, δηλαδή η δεμεθοξυκουρκουμίνη και η δις-δεμεθοξυκουρκουμίνη (κουρκουμινοειδή) είναι οι κύριοι δευτερογενείς μεταβολίτες του Curcuma longa και άλλων Curcuma spp.


8. Κατεχίνη & Επικατεχίνη-γαλλικού(EGCG)


Οι κατεχίνες είναι γνωστές ως ένας τύπος πολυφαινολών που απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και φαρμακευτικά φυτά, όπως τα όσπρια, τα τσάγια (πράσινο τσάι), φαγόπυρο, σταφύλια, κόκκους κακάο, λίτσι και μήλα. Το πράσινο τσάι, εκτός από τη ρύθμιση του φλεγμονώδους NLRP3 φαίνεται να στοχεύει δυνητικά την κύρια πρωτεάση του ιού (Mpro) για τη μείωση του ιικού αντιγράφου.


Η επικατεχίνη-γαλλικού εστέρα (EGCG) έχει επίσης αποδειχθεί να προλαμβάνει τη γρίπη στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.


Η προτεινόμενη δόση για την πρόσληψη της επικατεχίνης-γαλλικού εστέρα (225mg) είναι 4 φλυτζάνια την ημέρα.


Περιεκτικότητα σε επικατεχίνες στα διάφορα τσάγια:


Είδος τσαγιού EGCG περιεκτικότητα

(mg per 100mL brewed)


Μαύρο τσάι 9,4

Oolong τσάι 34,5

Άσπρο τσάι 42,4

Πράσινο τσάι 70,2



Υιοθετήστε μια συνήθεια 2-4 φλιτζανιών ανά ημέρα για βέλτιστα οφέλη για την υγεία του οργανισμού σας.


Παραπομπές:

  • Κερσετίνη : PMID: 27169837 | PMID: 26785820 | PMID: 26928207 | https://doi.org/10.1080/019021490927088

https://data.nal.usda.gov/dataset/usda-special-interest-databases-flavonoids

  • Κουρκουμίνη: doi:10.1155/2016/5460302 | doi:10.4049/jimmunol.1701495 | doi:10.1016/j.molimm.2018.09.004| PMID: 20092313|PMID: 9619120 | https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/demethoxycurcumin

  • Λουτεολίνη-7γλυκοσίδη: PMID: 19149659

  • Ελαιοευρωπεΐνη:΅PMID: 25802541 | PMID: 29099642 | PMID: 15869811

  • Καμφερόλη: PMID: 25147152 | Nutrients 2019, 11, 2288; doi:10.3390/nu11102288

  • Ναρινγενίνη: https://doi.org/10.1093/jn/132.11.3349 | Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2017; 6(5): 2778-2783

  • Απιγενίνη : Phytotherapy Research, vol. 20, no. 7, pp. 519–530, 2006. | https://doi.org/10.1080/10942912.2016.1207188

  • Κατεχίνη: doi:10.1186/1472-6882-11-15 | PMID: 28335502




372 views

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη, είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία και την Αθλητική Διατροφολογία, όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. 

Υποστήριξε το plantbasedntgr ΕΔΩ μέσα από ενημερωτικά handouts και οδηγούς πάνω στην ολική φυτοφαγία.

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle