Search

Seed Cycling για ορμονική ισορροπία

Updated: Jan 4, 2019**** Προτού προχωρήσω στο τι ακριβώς είναι το seed cycling, με μία σύντομη αναζήτηση δεν θα βρεις καθώς δεν υπάρχουν αποκλειστικές επιστημονικές μελέτες πάνω στο seed cycling. Ωστόσο, ο όρος seed cycling προέκυψε μέσα από συμπεράσματα πολλών μελετών που έχουν ερευνήσει τα οφέλη των συστατικών των σπόρων, των οποίων και προωθείται η κατανάλωση τους.Το seed cycling συστήνεται κυρίως για ορμονική ισορροπία, λόγω των ιχνοστοχείων και των συστατικών που διαθέτουν.Πολλά anecdotal evidence αναδεικνύουν ότι έχουν βοηθήσει πολλές γυναίκες σε διάφορες ορμονικές διαταραχές που αντιμετώπιζαν. Δεν είναι κάτι το θαυματουργό, αλλά συμπεριλαμβάνοντας αυτούς τους σπόρους στην διατροφή σου , σε καθημερινή βάση , θα σου προσφέρουν ένα εύρος ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών για την υγεία σου.


Τι κάνει λοιπόν το seed cycling;


Εν αρχή το seed cycling αντιπροσωπεύει την ιδεολογία του food as medicine.


Το οιστρογόνο και η προγεστερόνη αποτελούν δύο ορμόνες κλειδιά, οι οποίες προωθούν όταν είναι σε ισορροπία , μία υγιής περίοδο.Τα επίπεδα οιστρογόνου αυξάνονται στο πρώτο μισό του κύκλου, ενώ η προγεστερόνη αυξάνεται στο δεύτερο μισό του κύκλου (ενώ το οιστρογόνο σταδιακά πέφτει). Οποιαδήποτε ανισορροπία μεταξύ οιστρογόνου και προγεστερόνης κατά την διάρκεια του κύκλου σου, μπορεί να συμβάλλει σε ψυχολογικά και φυσικά προ-εμμηνορυσιακά συμπτώματα, όπως κράμπες,ακμή, σύντομες ωχρινικές φάσεις, αμηνόρροια και ακανόνιστους κύκλους.


Πιο συγκεκριμένα, μία ακανόνιστη περίοδος χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα οιστρογόνων τα οποία ευθύνονται για ευαισθησία στο στήθος με πόνο, αλλαγές στην διάθεση, απώλεια μαλλιών, παραπάνω κιλά, πολύποδες, ενδομητρίωση, κύστες στο στήθος και στις ωοθήκες, και ακόμα καρκίνο του στήθους και της ωοθηκών. * Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι όλα τα οιστρογόνα κακά, αλλά αυτά τα οποία τείνουν να είναι υψηλά σε γυναίκες με estrogen dominance είναι η οιστραδιόλη ή Ε2, η οποία και έχει συνδεθεί με καρκίνο του στήθους και του προστάτη.

Επίσης, χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης τα οποία μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε όλα τα παραπάνω αλλά και τα οποία ευθύνονται για υπογονιμότητα, αποβολές,άγχος, δυσκολία να κοιμηθείς ή να μείνεις ξύπνια, spotting κατά τη διάρκεια του κύκλου και εμμηνορυσιακούς πονοκεφάλους.


Υπάρχουν γυναίκες που έχουν τέλειες, ανώδυνες περιόδους αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο. Λόγω των καθημερινών ρυθμών, το εξαίσιο άγχος που βιώνουμε, τις περιβαλλοντικές τοξίνες, την φτωχή διατροφή, τις τροφικές ευαισθησίες και τα διάφορα πεπτικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, όλα μπορούν να συμβάλλουν σε ακανόνιστες και οδυνηρές περιόδους και ακόμα σε υπογονιμότητά.


Το seed cycling είναι μια τεχνική που βοηθάει τον οργανισμό σου με φυσικό τρόπο να εξισορροπήσει τα επίπεδα ορμονών.

(κυρίως το οιστρογόνο και την προγεστερόνη), με τον πολύ απλό τρόπο του να περιλαμβάνεις διαφορετικά είδη σπόρων κατά την διάρκεια των διαφορετικών φάσεων της περιόδου.Και ποιος μπορεί να το ακολουθήσει;

Όποια γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα με εξαίσιο οιστρογόνο,όπως:

ακανόνιστες περιόδους, βαριά ροή, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (ακμή, φούσκωμα,πόνο, κράμπες, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και πονοκέφαλο), ινομυώματα, fibrocystic breasts (μικρές κύστες στο στήθος) που προκαλούν πόνο στο στήθος πριν την περίοδο, απώλεια μαλλιών και εύθραυστα νύχια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και γυναίκες που μπαίνουν ή είναι στην εμμηνόπαυση και είναι αντιμέτωπες με κόπωση, αλλαγές στην διάθεση, εξάψεις και νυχτερινούς ιδρώτες.Αυτές οι γυναίκες μπορεί να βοηθηθούν μέσω των φυτό-οιστρογόνων που περιέχονται εκ φύσεως σε αυτούς του σπόρους, τα οποία και θα ενισχύσουν τα επίπεδα οιστρογόνων τους.


Και πως δουλεύει;


ΜΕΡΑ 1 (ΩΟΘΥΛΑΚΙΚΗ ΦΑΣΗ)


Μέρες 1-14 του κύκλου σου

Η μέρα 1, είναι η πρώτη ημέρα της περιόδου σου + οι επόμενες δύο εβδομάδες που ακολουθούν και οδηγούν στην μέρα της ωορρηξίας. Αυτή η φάση είναι η estrogen-dominance, η φάση που ο οργανισμός σου παράγει τα οιστρογόνα.


Καθημερινώς κατανάλωνε:

1 κσπ ωμό, σπασμένο βιολογικό λιναρόσπορο + 1 κσπ ωμούς, σπασμένους βιολογικούς κολοκυθόσπορους.


Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωθούν την δημιουργία υγιών κυτταρικών μεμβρανών.Ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνες, χημικά τα οποία μπλοκάρουν το εξαίσιο οιστρογόνο στην πρώτη φάση του κύκλου σου, και μάλιστα την παραγωγή οιστραδιόλης /Ε2.

Μάλιστα, οι λιγνάνες δεσμεύονται στα estrogen receptors του οργανισμού, μετατοπίζοντας έτσι την παραγωγή οιστρογόνου σε πιο αδύνατες μορφές, οι οποίες δεν προωθούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι λιγνάνες, επίσης εμποδίζουν και την aromatase ένα ένζυμο το οποίο παράγει οιστρογόνο.


"Flaxseeds nudge estradiol metabolism into a positive direction by generating a higher ratio of the protective metabolite 2-hydroxy-estrone versus the more harmful 16-hydroxy-estrone."

Ο κολοκυθόσπορος είναι πλούσιος σε ψευδάργυρο, απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη δημιουργία προγεστερόνης και την απελευθέρωση αυτής κατά την ωχρινική φάση της περιόδου σου.


ΩΧΡΙΝΙΚΗ ΦΑΣΗ


Μέρες 15-28 του κύκλου σου

Μετά την 14η ημέρα της ωορρηξίας, ο οργανισμός σου στρέφεται στην ωχρινική φάση όπου και είναι η φάση που δημιουργείται η προγεστερόνη.


Καθημερινώς κατανάλωνε:

1 κσπ ωμούς, σπασμένους βιολογικούς ηλιόσπορους + 1 κσπ ωμούς, σπασμένους βιολογικούς σουσαμόσπορους


Και οι 2 σπόροι είναι πλούσιοι σε ω-6 λιπαρά οξέα.

Ο σουσαμόσπορος, επίσης περιέχει λιγνάνες, οι οποίες μπλοκάρουν τα εξαίσια οιστρογόνα, αλλά και ψευδάργυρο που ενισχύει την παραγωγή προγεστερόνης.

Οι ηλιόσποροι παρέχουν σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω του ήπαρ, συμβάλλοντας έτσι σε ορμονική ισορροπία, αλλά και βιταμίνη Ε, η οποία έχει αναδειχθεί να προωθεί την παραγωγή προγεστερόνης.


Συμβουλή: προτιμότερο είναι να τρίβεις τους σπόρους κάθε μέρα, σε coffee grinder αν διαθέτεις ή στο μπλεντεράκι σου. Μπορείς να ετοιμάσεις προμήθεια για 2 μέρες,διότι οι σπόροι θα υποστούν οξείδωση. Μπορείς επίσης, να τους τρίψεις μία φορά την εβδομάδα και να τους αποθηκεύσεις στην κατάψυξη για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Πρόσθεσε τους σε smoothies και σε γεύματα σου, όπως στο πρωινό σου.

Το seed cycling είναι κάτι φυσικό και ανώδυνο. Μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγές και βελτίωση τον πρώτο μήνα ,μπορεί να πάρει και 2-3 μήνες αλλά μπορεί να μην δεις και καμία διαφορά, και αυτό πάντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά και πόσο σοβαρές είναι οι γυναικολογικές διαταραχές που αντιμετωπίζεις. Αν αποφασίσεις να το προσπαθήσεις σίγουρα θα επωφεληθείς από μία ποικιλία ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών που θα προέλθουν από αυτούς τους σπόρους, επομένως δεν έχεις να χάσει κάτι.


Πηγές:685 views0 comments

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

Avatar 96