Search

Tι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αναγνώρισε τον τύπο σου.

Updated: Jul 13, 2019Ο σύνδρομος των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η πιο κοινή ενδοκρινολογική διαταραχή στις γυναίκες και η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας, με γύρω στα 116 εκατομμύρια γυναικών παγκοσμίως να επηρεάζονται από αυτή την διαταραχή , η οποία επιφέρει συνέπειες στις ορμόνες, στην γονιμότητα, στο δέρμα , στο μεταβολισμό και στην καρδιαγγειακή υγεία.


Το 2003, θεσπίστηκαν τα Rotterdam Criteria , τα οποία αποτελούν και τα πιο γνωστά κριτήρια διεθνώς για την διάγνωση των ΠΩ.Τα Rotterdam Criteria ήταν 3 στο σύνολο και βάση αυτών για την διάγνωση των ΠΩ δεν επιβαλλόταν η παρουσία και των 3 για να δοθεί η διάγνωση ιατρικώς.


Τα 3 κριτήρια είναι:
✔Καθυστερημένη ωορρηξία ή περίοδοι, γνωστή ως και ανωοθυλακιορρηξία (oligo-ovulation)
✔Εξαίσια ανδρογόνα (υπερανδρογονομία), όπως τεστοστερόνη ή DHEA, τα οποία προκαλούν ακμή, υπερτρίχωση, ανδρογενική αλωπεκία ή ψηλά επίπεδα ανδρογόνων στις αιματολογικές εξετάσεις μίας γυναίκας
παρουσία πολυκυστικών ωοθηκών στον υπέρηχο

Τι είναι η ανωοθυλακιορρηξία;


Η ανωοθυλακιορρηξία είναι η έλλειψη ωορρηξίας, αλλά σε ιατρικό επίπεδο μπορεί να σημαίνει και την καθυστέρηση της ωορρηξίας. Ο μέσος όρος έμμηνου ρύσεως της γυναίκας είναι συνήθως 28 μέρες. Η πρώτη μέρα του κύκλου είναι η πρώτη μέρα της περιόδου, και οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν ωορρηξία την 14η μέρα πάνω κάτω. Η ανωοθυλακιορρηξία ορίζεται τεχνικώς ως η παρουσία 10 ή λιγότερων περιόδων τον χρόνο.Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος σου θα κάνει κύκλο 35 μέρες ή περισσότερο.


Ενώ μπορεί να σου έρχεται η περίοδος, αν κάνει κύκλο 35 μέρες ή περισσότερο, αυτό δεν είναι φυσιολογικό και σημαίνει ότι υπάρχει ορμονική διαταραχή στον οργανισμό.

Περίοδοι που κάνουν κύκλο 35 μέρες ή περισσότερο αποτελούν σημάδι ένδειξης ΠΩ.


Τι είναι η υπερανδρογονομία;

Η υπερανδρογονομία είναι η παρουσία υψηλών επιπέδων ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη, η DHEA ή η ανδροστενεδιόνη DHT και η DHEA-S (θειικη δευδροεπιανδροστερόνη) . Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την δημιουργία των αρσενικών χαρακτηριστικών όπως την ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο, στο σώμα και την απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένα μέρη.Η παρουσία υψηλών επιπέδων ανδρογόνων εμποδίζει την ωορρηξία.


Συμπτώματα της υπερανδρογονομίας;


✔Η υπερτρίχωση (hirsutism) αναπτύσσεται στο πηγούνι, στο άνω χείλος, γύρω από τις θηλές, στο στήθος ή στο στομάχι, στο άνω μέρος του χεριού ή στους άνω μηρούς ή σε άλλες περιοχές. ✔Η παρουσία ακμής (και συνήθως μετά την ηλικία των 20 ετών) στο πηγούνι ή στην πλάτη (γνωστή και ως ανδρογενής ακμή) ✔Η απώλεια μαλλιών σε ανδρογενικό μοτίβο. Αραίωση μαλλιών στο εμπρόσθιο μέρος συνήθως.Εμφάνισης Υπερτρίχωσης στα πιο συνήθη μέρη σε γυναίκες με ΠΩ

Παρουσία πολυκυστικών ωοθηκών.

Όταν θεσπίστηκαν τα κριτήρια του Rotterdam , οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχουν 12 ή περισσότερα ωοθυλάκια με διαστάσεις από 2-9 millimeters ή ένα ωοθυλάκιο να ξεπερνάει τα 10cm σε μία μόνο ωοθήκη. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ένα μεγάλο αριθμό ωοθυλακίων στον υπέρηχο, το οποίο μπορεί να αποτελεί διαγνωστικό παράγοντα για τις ΠΩ. Με βάση τον υπέρηχο που θα σου κάνει ο γυναικολόγος σου θα σου δοθεί και η ανάλογη διάγνωση. Ωστόσο η παρουσία κυστών στον υπέρηχο από μόνες τους δεν αποτελούν διάγνωση ΠΩ!


Με βάση λοιπόν τα κριτήρια Rotterdam οι ΠΩ διακρίνονται σε 3 τύπους :

  1. Καθυστερημένη ωορρηξία, υπερανδρογονομία, και πολυκυστικές ωοθήκες στον υπέρηχο

  2. Καθυστερημένη ωορρηξία, υπερανδρογονομία, με φυσιολογικές ωοθήκες στον υπέρηχο

  3. Υπερανδρογονομία, με πολυκυστικές ωοθήκες στον υπέρηχο και με κανονική ωορρηξία


Ο Τύπος νούμερο 1 είναι γνωστός ως και ο κλασσικός τύπος ΠΩ, με πολλές γυναίκες να τείνουν να έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και αυξημένη περιφέρεια και μέση. Γυναίκες με τον τύπο 1 τείνουν να είναι κανονικού βάρους προς υπέρβαρες και να έχουν μία γενετική προδιάθεση για τις ΠΩ (συνήθως η μητέρα και η αδερφή παρουσιάζουν και αυτές ΠΩ). Γυναίκες με τύπο 1 ΠΩ κουβαλάνε περισσότερο βάρος στη μέση περιοχή ή τείνουν να βάζουν εύκολα βάρος εκεί ή δυσκολεύονται να το χάσουν από αυτή την περιοχή. Αυτές οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και μία υψηλή αναλογία LH/FSH στην τρίτη μέρα του κύκλου. Γυναίκες με τον τύπο αυτό πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στο σώμα τους με το πέρασμα των χρόνων καθώς είναι σε υψηλό ρίσκο για την εμφάνιση μεταβολικών ασθενειών. Αυτό οφείλεται στην σύνδεση με την ύπαρξη αντίστασης στην ινσουλίνη η οποία τις θέτει σε κίνδυνο για την εμφάνιση Διαβήτη και καρδιοπάθειες στο μέλλον.

Γυναίκες με τον τύπο 1 τείνουν να εκκρίνουν και υψηλά επίπεδα της Anti-Mullerian Hormone (AMH), η οποία εκκρίνεται από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών. Υψηλή έκκριση ΑΜΗ συμβάλλει στον σχηματισμό κυστών.

Γυναίκες με τον τύπο 1 συνήθως έχουν τους πιο ασταθή κύκλους. Μπορούν να περάσουν πολλούς μήνες χωρίς να κάνουν ωορρηξία και όταν οι περίοδοι τους "εμφανίζονται" δεν είναι συνήθως φυσιολογικές περίοδοι αλλά "breakthrough bleeds" (breakthrough bleeds happen when the endometrial lining builds up over a longer period of time, without the natural shedding of the menstrual cycle). Γυναίκες με τύπο 1 ΠΩ, εμφανίζουν και χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης, καθώς η προγεστερόνη απελευθερώνεται μόνο μετά την ωορρηξία. Χωρίς την ύπαρξη ωορρηξίας και προγεστερόνης , η γυναίκα θα γίνει oestrogen dominance, (υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό) και το ενδομήτριο της θα "παχύνει". Μετά από καιρό, το ενδομήτριο ίσως να ξεκινήσει να διασπάται, προκαλώντας spotting, ακανόνιστες αιμορραγίες και ακόμα αιμορραγίες που μπορεί να εμφανίζονται ως περίοδος, αλλά θα είναι συνήθως πολύ οδυνηρές, βαριές και clotted. Τα καλά νέα είναι ότι οι γυναίκες με αυτό τον τύπο ΠΩ μπορούν να διευθετήσουν και να αντιστρέψουν τα συμπτώματα τους κάνοντας αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής τους!

Blood clots στην έμμηνο ρύση

Ο Τύπος 2 ΠΩ είναι παρόμοιος σε συμπτωματολογία με τον τύπο 1 ΠΩ, ωστόσο γυναίκες με τον τύπο 2 παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα ΑΜΗ (anti-mullerian hormone), καθώς η ΑΜΗ ορμόνη συσχετίζεται με την παρουσία κυστών στις ωοθήκες. Να θυμίσω ότι ο τύπος 2 ΠΩ παρουσιάζει υψηλά ανδρογόνα, ακανόνιστες περιόδους ή καθυστερημένη ωορρηξία και φυσιολογικές ωοθήκες χωρίς την ύπαρξη κυστών.Ο τύπος 2 δεν συναντάται εύκολα όπως ο τύπος 1, ωστόσο παρουσιάζει ίδιο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη και καρδιοπάθεια.


Ο Τύπος 3 ΠΩ αντικατοπτρίζει συνήθως γυναίκες που έχουν φυσιολογική μάζα σώματος, επίπεδα ανδρογόνων και περιφέρεια αλλά και γυναίκες που ανήκαν στην κατηγορία 1 ΠΩ, και που κατάφεραν να χάσουν κιλά και να φτιάξουν τον κύκλο τους. Γυναίκες με ΠΩ τύπου 3 παρουσιάζουν συνήθως χαμηλά επίπεδα LH/FSH σε αντίθεση με τις γυναίκες με ΠΩ τύπου 1 ή 2. Γυναίκες με τύπο 3 ΠΩ συνήθως μπορεί να μην κάνουν ωορρηξία όπως μπορεί να νομίζουν, παρ' όλο που η περίοδος τους μπορεί να έρχεται κανονικά. Για παράδειγμα, η περίοδος σου μπορεί να έρχεται κάθε 29-30 μέρες και να είναι γενικά ελαφρύς, χωρίς βαριές αιμορραγίες, ωστόσο μπορεί να έχεις μεγάλη απώλεια μαλλιών καθώς και να παρουσιάζουν υπερτρίχωση .Μπορεί να είσαι αδύνατη και υγιής αλλά παρ όλα αυτά να παρουσιάζεις τέτοια συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση, η ρύθμιση των ανδρογόνων στον οργανισμό επιβάλλεται για την ρύθμιση αυτών των ΠΩ.


Ωστόσο πολύ σημαντικό είναι να αναφέρω ότι μπορεί να παρουσιάζεις κάποιες άλλες διαταραχές οι οποίες μιμούνται τις ΠΩ αλλά δεν είναι ΠΩ, όπως:

🔸 Υποθυροειδισμός

🔸 Υψηλά επίπεδα προλακτίνης

🔸 Υποθαλαμική αμηνόρροια

🔸 Μη-τυπική εκ γενετής επινεφριδιακή υπερπλασία ( non-classical congenital adrenal hyperplasia) [μία σπάνια γενετική διαταραχή των αδρενογόνων αδένων]


Επίσης, αναγνωρίζεται και ένας 4ος τύπος ΠΩ, ο λεγόμενος 'lean PCOS' όπου συναντάμε φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων, ακανόνιστες περιόδους ή καθυστερημένη ωορρηξία και πολυκυστικές ωοθήκες στον υπέρηχο. Οι γυναίκες με τον τύπο αυτό δεν παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως οι άλλοι τύποι.Όσον αφορά τις αιματολογικές τους εξετάσεις οι γυναίκες με τον τύπο 4, έχουν αυξημένα επίπεδα LH/FSH, διότι δεν υφίσταται συχνά ωορρηξία. Πολλές φορές γυναίκες με τον τύπο 1 ή 2 μπορούν να προχωρήσουν στον τύπο 4 καθώς βελτιώνονται.


Τι ωστόσο ορίζει το τύπο σου των ΠΩ;


Παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τις ΠΩ είναι:

- Ηλικία

-Βάρος

-Περιβάλλον

-Γονίδια

-Socio-Emotions =Το άγχος και η συναισθηματική υγεία παίζουν ένα τεράστιο ρόλο, καθώς οι γυναίκες με ΠΩ τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό τους, τα οποία προκαλούν ορμονικές ανισορροπίες. Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης καθορίζονται σε μεγάλο παράγοντα από τα γονίδια σου.

Η καθεμία από εμάς είναι μοναδική, μία ξεχωριστή ατομικότητα. Στις ΠΩ δεν υφίσταται το one size fits all και γι' αυτό η θεραπεία των ΠΩ καθορίζεται ανάλογα την ατομικότητα και την συμπτωματολογία της κάθε γυναίκας.

Πηγές:

✔Guastella et al (2010) "Clinical and Endocrine Chracteristics of the Main Polycystic Ovary Syndrome Phenotypes" Fertility and Sterility,94 (6):2197-2201 ✔Jamil et al (2016) " Comparison of Clinical and Hormonal Characteristics among four phenotypes of polycystic ovary syndrome based on the Rotterdam Criteria", Archives of Gynecology and Obstetrics, 293 (2):447-56 ✔ Legro RS (2017) Evaluation and Treatment of PCOS, PMID: 25905194

✔Martin KA et al (2008) "Evaluation and Treatment of hirsutism in Premenopausal Women; An Endocrine Society Clinical Practice Guideline", The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 93 (4), pp: 1105-1120

✔Polson et al (1998) Polycystic Ovaries- a common finding in normal women, Lancet, 1 (8590):870-2

✔Prapas et al (2009) Genetics of Polycystic Ovary syndrome, Hippokratia, 13 (4) :216-223

✔Shroff , Rupal, Craig et al (2007) Risk of Metabolic Complications in the New PCOS Phenotypes Based on the Rotterdam Criteria, Fertility and Sterility, 88 (5): 1389-95

416 views0 comments

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

Avatar 96