ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Υπάρχει η αντίληψη ότι όσοι κάνουν μεταστροφή σε μία vegan διατροφή παρουσιάζουν έλλειψη σε ψευδάργυρο.

 

Ωστόσο, αυτό δε ισχύει από τη στιγμή που η διατροφή σου είναι ποικίλης και καλά οργανωμένη. Η έλλειψη ψευδαργύρου ανιχνεύεται στο πλάσμα, στα αιμοσφαίρια, στα μαλλιά και στα ούρα, με συμπτώματα όπως χαμηλό ανοσοποιητικο σύστημα, διάρροια, μειωμένη όρεξη, μειωμένες γευστικές ικανότητες και αργή επούλωση πληγών. Υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου περιέχονται στην ίριδα του ματιού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το προστάτη, το σπέρμα και τα σπερματικά υγρά. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός για τη ρύθμιση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι στα 11mg για τους άνδρες και στα 8mg για τις γυναίκες. Οι άνδρες έχουν υψηλότερες ανάγκες, λόγω το ότι χάνουν ψευδάργυρο μέσω των σπερματικών υγρών (0.6mg ανά εκσπερμάτιση).

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές;

Οι σπόροι και τα βούτυρα τους, μαζί και με το χούμους μπορούν να αποτελέσουν τους superstars αυτής της διατροφής!

Όπως και με τις φυτικές πηγές σιδήρου, η ζύμωση, το μούλιασμα, η φύτρα, και η χρήση προζυμιού μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την απορρόφηση του ψευδαργύρου!Τα οξέα που βρίσκονται στις τροφές ή παράγονται κατά τη διάρκεια ζυμωποίησης διασπούν τα φυτικά οξέα που δεσμεύουν τον ψευδάργυρο, αυξάνοντας έτσι τη βιοδιαθεσιμότητά του ψευδαργύρου.

Προσθέτοντας επίσης σκόρδο στο χούμους ή στο ρύζι, ενισχύεις το ψευδάργυρο από τα ρεβίθια, το ταχίνι και τα σιτηρά.

 

 

 

Βρες αναλυτική λίστα με φυτικά τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο ΕΔΩ

Tελευταία ενημέρωση (24/02/2019)

Πηγές:

Baer et al (1984) ' Tissue zinc levels and zinc excretion during experimental zinc depletion in young men. AmJ Clin Nutr. 39 (4):556-70

Gibson et al (2006) Improving the bio availability of nutrients in plant foods at the household level. Proceedings of the Nutrition Society. 65(2):160-168

Gautam et al  (2010) 'Higher bio accessibility of iron and zinc from food grains in the presence of garlic and onion. J Agric Food Chem. 58 (14) :8426-9

Lonnerdal B et al. Dietary Factors Influencing Zinc absorption. J nutr, 130(5s suppl): 1378s-83s

Prasad A.S., et al (1996).Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition. 12 (5) :334-8

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (Msc ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

Avatar 96