Vegan Τρόφιμα

Χαρούπι


Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου Ceratonia siliqua L., η ονομασία του προέρχεται από το keras (που σχετίζεται με την κερατομορφική μορφή του καρπού) με αυτό να είναι γνωστό στην περιοχή της Μεσογείου. Το χαρούπι ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων.⁠

Το χαρούπι έχει σοκολατένια γεύση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη [48-56% ζάχαρη (σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη)], είναι φυσικά πιο γλυκό από το κακάο. Το 3-4% είναι πρωτεΐνη ενώ έχει και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (0,2-0,6%). Το χαρούπι περιέχει τανίνες που δίνουν μια πιο λίγο πικρία στη γεύση.⁠

Η χαρουπολάτα γίνεται με τη χρήση περίπου 60% σκόνης χαρουπιού αναμεμειγμένης με φυτικό ή βούτυρο κακάο και μερικές φορές σιρόπι χαρουπιού.⁠

Το χαρουπόμελο γίνεται από τα τριμμένα χαρούπια (χωρίς τους σπόρους), τα οποία βράζονται μέχρι να αποκτήσουν μια παχύρευστη υφή.⁠

Ένα άλλο υπό- προιόν χαρουπιού είναι το κόμμι χαρουπιών που μπορεί να συναντήσεις σε φυτικά γάλατα του εμπορίου, μιας και λειτουργεί σαν thickening agent.⁠

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή (κερσετίνη και μυρικετίνη) και τις ταννίνες (προανθοκυανιδίνες) και μια σημαντική πηγή αδιάλυτων ινών που βοηθούν στην πέψη. Επιπλέον, παρόμοια με το φαγόπυρο είναι πηγή μυο-ϊνοσιτόλης και π-πινιτόλης, δύο ενώσεις που έχουν ερευνηθεί για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και την καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη (σημαντική για τις γυναίκες με πολυκυστικές). [35 (3), σελ. 600-607, Clin Nutr, Papakonstantinou et al, 2017].⁠

Το αλεύρι χαρουπιού γίνεται συνήθως από ολόκληρα χαρούπια (χωρίς τους σπόρους). Περιέχει διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Μπορείς να το προσθέσεις στα smoothies (!), και σε πανκέικς, γλυκά, ενεργειακές μπαλίτσες (αντί για βρώμη), κέικς κλπ.⁠




Πετιμέζι


Το πετιμέζι προέρχεται από την τουρκική λέξη pekmez, ένα γνωστό τουρκικό τρόφιμο από σταφύλι και άλλους χυμούς φρούτων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης όπως μήλα, χαρουπιές, δαμάσκηνα, καρπούζι, βερίκοκο, ζαχαρότευτλα και σύκα. ⁠

Το πετιμέζι είναι ένας 100% βρασμένος χυμός σταφυλιών που δεν περιέχει πρόσθετα. Είναι γνωστό ως ενεργειακό τρόφιμο που περιέχει φυσικά σάκχαρα όπως γλυκόζη, γαλακτόζη και μέταλλα. Με το βρασμό του χυμού σταφυλιών, τα πετιμέζι είναι οι συμπυκνωμένοι υδατάνθρακες, οι οποίοι επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής του αλλά και οι οποίοι παστεριώνουν τον χυμό σταφυλιών.⁠

Η αντιοξειδωτική δράση της μελάσσας σταφυλιών φτάνει το 86,44%. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι χαμηλή και λόγω της θέρμανσης έχει βρεθεί ότι είναι μικρότερη. Η μελάσα σταφυλιών έχει επίσης βρεθεί ότι έχει την υψηλότερη τιμή στην ποσότητα της κατεχίνης και των οξέων επικατεχίνης [PMID 26344968]. Το πετιμέζι θεωρείται προϊόν πολύ πλούσιο σε σίδηρο, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό φαγητό για τους αθλητές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες ενέργειας και σιδήρου.⁠

Η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου που διατίθεται στη μελάσα σταφυλιού είναι περίπου 85% και μπορεί να παρέχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ανά 100g, η οποία είναι η υψηλότερη μεταξύ ορισμένων από τις πιο πλούσιες τροφές σε σίδηρο. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η χρήση ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) μαζί με την μελάσα αυξάνει περισσότερο την απορρόφηση σιδήρου.⁠

Αν αθλείσαι, μην παραλείψεις να το περιλάβεις στην διατροφή σου μιας και οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται. Μην ξεχνάς ότι το πετιμέζι είναι καθαρά ζάχαρη (75γρ/100γρ) Επίσης, το πετιμέζι μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της αγαύης ή του σφενδάμου. Μπορείς να το προσθέσεις σε πανκέικς, βάφλες, σε ντρέσινγκ για σαλάτες, στο πόριτζ του πρωινού, στο ψωμί με ταχίνι ή φυστικόβουτυρο (ότι σου αρέσει). Μην φοβηθείς να εξερευνήσεις και τη μελάσα σύκου ή ροδιού ή χαρουπιού τα οποία παράγονται και στην Ελλάδα.⁠




Φαγόπυρο


Το φαγόπυρο είναι ένα εκπληκτικό τρόφιμο και πολύ λειτουργικό στα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό. Ορισμένα από τα οφέλη του είναι ο ρόλος που παίζει στην εντερική κινητικότητα. ⁠

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθώντας έτσι στην επιβράδυνση του ρυθμού απορρόφησης γλυκόζης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα με διαβήτη και σε οποιονδήποτε άλλον προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. ⁠

Επίσης, είναι μια πιθανή πηγή ανθεκτικού αμύλου, ενός τύπου αμύλου που ξεφεύγει από την πέψη στο λεπτό έντερο. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου στο φαγόπυρο είναι άμεσα εύπεπτο, το μικρό τμήμα που είναι ανθεκτικό (περίπου 4-7%) μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές για την υγεία του παχέος εντέρου.⁠

Σαν ψευδοδημητριακό, αυτό έχει μελετηθεί για τα οφέλη του να ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης, τις νευρο-προστατευτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-υπερτασικές ιδιότητες. Ένα από τα βιοδιαθέσιμα στοιχεία του φαγόπυρου είναι η d-chiro-ινοσιτόλη, η οποία χορηγείται συνήθως σε κοπέλες με τον σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών για τον έλεγχο του σακχάρου! ⁠

Το φαγόπυρο είναι επίσης πλούσιο σε 2 σημαντικά φλαβονοειδή, τη ρουτίνη και τη κερσετίνη. Σαν πλούσια πηγή ρουτίνης, μαγγανίου, φωσφόρου και μαγνησίου, το φαγόπυρο είναι ένα εκπληκτικό τρόφιμο για αθλητές αλλά και για οστεική υγεία. ⁠

Κάνε το porridge όπως τη βρώμη, βράσε το και πρόσθεσε το σε σαλάτες, αλλά και σε μάφινς σαν αλεύρι ή σε γκρανόλα. Επίσης και σα φύτρα. Η δημιουργία φύτρας αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα πολλών ιχνοστοιχείων και μετάλλων.




Φάβα ή Κίτρινο Μπιζέλι


Τα μπιζέλια είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Κ, το μαγγάνιο, το φυλλικό οξύ, το χαλκό και το φώσφορο. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β6 και Β2, νιασίνη,ψευδάργυρου, πρωτεΐνης, μαγνησίου, σιδήρου, κάλιου και χολίνης. ⁠

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα πράσινο μπιζέλια (αρακάς) προσφέρει 7,5 g φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ξηρά μπιζέλια περιέχει 16 γραμμάρια φυτικές ίνες. ⁠

Τα πράσινα μπιζέλια είναι επίσης μια πλούσια πηγή φυτοχημικών, όπως η κουμεστρόλη, οι σαπωνίνες, τα φαινολικά οξέα (π.χ. φερουλικό και καφεϊκό οξύ) και τα φλαβονοειδή όπως η κατεχίνη και η επικικατίνη. [PMID: 22916813 ]⁠

Όπως και τα άλλα όσπρια, τα μπιζέλια είναι υψηλά στην λυσίνη αλλά χαμηλά στη μεθιονίνη. Η επαρκής κατανάλωση λυσίνης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους τρώγοντες κυρίως φυτικές τροφές, αλλά η πρωτεΐνη μπιζελιού μπορεί να την προμηθεύσει σε επαρκείς ποσότητες όταν καταναλώνεται τακτικά.⁠

Το κίτρινο μπιζέλι, από το οποίο φτιάχνουμε τη ελληνική φάβα είναι ένα nutrition powerhouse, με αυτό πλέον να αποτελεί πλέον προιόν πόθου για την αγορά, μιας και πλέον αυτό προστίθεται σε απομονωμένες φυτικές πρωτείνες για αθλητές, όπως η vivolifegreece, σε φυτικά γάλατα αλλά και στο Beyond meat.⁠

Τα μπιζέλια επίσης έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο λόγω της ικανότητάς τους να καθορίζουν το άζωτο στο έδαφος, μειώνοντας την ανάγκη για αζωτούχα λιπάσματα. Τα μπιζέλια δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν. ⁠

Πέρα από τη κλασσική φάβα και μπιφτέκια ή κάρυ, μπορείς να αλέσεις τη φάβα και να την κάνεις αλεύρι για savoury pancakes και ψωμί. Mπορείς να την αλέσεις κιόλας ή βράσεις ελαφρά, να την διατηρήσεις ψυγείο και να τη προσθέσεις στο smoothie σου.





Λειτουργικά Φυτικά Τρόφιμα

Χαρούπι


Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου Ceratonia siliqua L., η ονομασία του προέρχεται από το keras (που σχετίζεται με την κερατομορφική μορφή του καρπού) με αυτό να είναι γνωστό στην περιοχή της Μεσογείου. Το χαρούπι ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων.⁠

Το χαρούπι έχει σοκολατένια γεύση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη [48-56% ζάχαρη (σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη)], είναι φυσικά πιο γλυκό από το κακάο. Το 3-4% είναι πρωτεΐνη ενώ έχει και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (0,2-0,6%). Το χαρούπι περιέχει τανίνες που δίνουν μια πιο λίγο πικρία στη γεύση.⁠

Η χαρουπολάτα γίνεται με τη χρήση περίπου 60% σκόνης χαρουπιού αναμεμειγμένης με φυτικό ή βούτυρο κακάο και μερικές φορές σιρόπι χαρουπιού.⁠

Το χαρουπόμελο γίνεται από τα τριμμένα χαρούπια (χωρίς τους σπόρους), τα οποία βράζονται μέχρι να αποκτήσουν μια παχύρευστη υφή.⁠

Ένα άλλο υπό- προιόν χαρουπιού είναι το κόμμι χαρουπιών που μπορεί να συναντήσεις σε φυτικά γάλατα του εμπορίου, μιας και λειτουργεί σαν thickening agent.⁠

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή (κερσετίνη και μυρικετίνη) και τις ταννίνες (προανθοκυανιδίνες) και μια σημαντική πηγή αδιάλυτων ινών που βοηθούν στην πέψη. Επιπλέον, παρόμοια με το φαγόπυρο είναι πηγή μυο-ϊνοσιτόλης και π-πινιτόλης, δύο ενώσεις που έχουν ερευνηθεί για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και την καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη (σημαντική για τις γυναίκες με πολυκυστικές). [35 (3), σελ. 600-607, Clin Nutr, Papakonstantinou et al, 2017].⁠

Το αλεύρι χαρουπιού γίνεται συνήθως από ολόκληρα χαρούπια (χωρίς τους σπόρους). Περιέχει διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Μπορείς να το προσθέσεις στα smoothies (!), και σε πανκέικς, γλυκά, ενεργειακές μπαλίτσες (αντί για βρώμη), κέικς κλπ.⁠




Πετιμέζι


Το πετιμέζι προέρχεται από την τουρκική λέξη pekmez, ένα γνωστό τουρκικό τρόφιμο από σταφύλι και άλλους χυμούς φρούτων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης όπως μήλα, χαρουπιές, δαμάσκηνα, καρπούζι, βερίκοκο, ζαχαρότευτλα και σύκα. ⁠

Το πετιμέζι είναι ένας 100% βρασμένος χυμός σταφυλιών που δεν περιέχει πρόσθετα. Είναι γνωστό ως ενεργειακό τρόφιμο που περιέχει φυσικά σάκχαρα όπως γλυκόζη, γαλακτόζη και μέταλλα. Με το βρασμό του χυμού σταφυλιών, τα πετιμέζι είναι οι συμπυκνωμένοι υδατάνθρακες, οι οποίοι επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής του αλλά και οι οποίοι παστεριώνουν τον χυμό σταφυλιών.⁠

Η αντιοξειδωτική δράση της μελάσσας σταφυλιών φτάνει το 86,44%. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι χαμηλή και λόγω της θέρμανσης έχει βρεθεί ότι είναι μικρότερη. Η μελάσα σταφυλιών έχει επίσης βρεθεί ότι έχει την υψηλότερη τιμή στην ποσότητα της κατεχίνης και των οξέων επικατεχίνης [PMID 26344968]. Το πετιμέζι θεωρείται προϊόν πολύ πλούσιο σε σίδηρο, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό φαγητό για τους αθλητές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες ενέργειας και σιδήρου.⁠

Η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου που διατίθεται στη μελάσα σταφυλιού είναι περίπου 85% και μπορεί να παρέχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ανά 100g, η οποία είναι η υψηλότερη μεταξύ ορισμένων από τις πιο πλούσιες τροφές σε σίδηρο. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η χρήση ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) μαζί με την μελάσα αυξάνει περισσότερο την απορρόφηση σιδήρου.⁠

Αν αθλείσαι, μην παραλείψεις να το περιλάβεις στην διατροφή σου μιας και οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται. Μην ξεχνάς ότι το πετιμέζι είναι καθαρά ζάχαρη (75γρ/100γρ) Επίσης, το πετιμέζι μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της αγαύης ή του σφενδάμου. Μπορείς να το προσθέσεις σε πανκέικς, βάφλες, σε ντρέσινγκ για σαλάτες, στο πόριτζ του πρωινού, στο ψωμί με ταχίνι ή φυστικόβουτυρο (ότι σου αρέσει). Μην φοβηθείς να εξερευνήσεις και τη μελάσα σύκου ή ροδιού ή χαρουπιού τα οποία παράγονται και στην Ελλάδα.⁠




Φαγόπυρο


Το φαγόπυρο είναι ένα εκπληκτικό τρόφιμο και πολύ λειτουργικό στα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό. Ορισμένα από τα οφέλη του είναι ο ρόλος που παίζει στην εντερική κινητικότητα. ⁠

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθώντας έτσι στην επιβράδυνση του ρυθμού απορρόφησης γλυκόζης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα με διαβήτη και σε οποιονδήποτε άλλον προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. ⁠

Επίσης, είναι μια πιθανή πηγή ανθεκτικού αμύλου, ενός τύπου αμύλου που ξεφεύγει από την πέψη στο λεπτό έντερο. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου στο φαγόπυρο είναι άμεσα εύπεπτο, το μικρό τμήμα που είναι ανθεκτικό (περίπου 4-7%) μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές για την υγεία του παχέος εντέρου.⁠

Σαν ψευδοδημητριακό, αυτό έχει μελετηθεί για τα οφέλη του να ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης, τις νευρο-προστατευτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-υπερτασικές ιδιότητες. Ένα από τα βιοδιαθέσιμα στοιχεία του φαγόπυρου είναι η d-chiro-ινοσιτόλη, η οποία χορηγείται συνήθως σε κοπέλες με τον σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών για τον έλεγχο του σακχάρου! ⁠

Το φαγόπυρο είναι επίσης πλούσιο σε 2 σημαντικά φλαβονοειδή, τη ρουτίνη και τη κερσετίνη. Σαν πλούσια πηγή ρουτίνης, μαγγανίου, φωσφόρου και μαγνησίου, το φαγόπυρο είναι ένα εκπληκτικό τρόφιμο για αθλητές αλλά και για οστεική υγεία. ⁠

Κάνε το porridge όπως τη βρώμη, βράσε το και πρόσθεσε το σε σαλάτες, αλλά και σε μάφινς σαν αλεύρι ή σε γκρανόλα. Επίσης και σα φύτρα. Η δημιουργία φύτρας αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα πολλών ιχνοστοιχείων και μετάλλων.




Φάβα ή Κίτρινο Μπιζέλι


Τα μπιζέλια είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Κ, το μαγγάνιο, το φυλλικό οξύ, το χαλκό και το φώσφορο. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β6 και Β2, νιασίνη,ψευδάργυρου, πρωτεΐνης, μαγνησίου, σιδήρου, κάλιου και χολίνης. ⁠

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα πράσινο μπιζέλια (αρακάς) προσφέρει 7,5 g φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ξηρά μπιζέλια περιέχει 16 γραμμάρια φυτικές ίνες. ⁠

Τα πράσινα μπιζέλια είναι επίσης μια πλούσια πηγή φυτοχημικών, όπως η κουμεστρόλη, οι σαπωνίνες, τα φαινολικά οξέα (π.χ. φερουλικό και καφεϊκό οξύ) και τα φλαβονοειδή όπως η κατεχίνη και η επικικατίνη. [PMID: 22916813 ]⁠

Όπως και τα άλλα όσπρια, τα μπιζέλια είναι υψηλά στην λυσίνη αλλά χαμηλά στη μεθιονίνη. Η επαρκής κατανάλωση λυσίνης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους τρώγοντες κυρίως φυτικές τροφές, αλλά η πρωτεΐνη μπιζελιού μπορεί να την προμηθεύσει σε επαρκείς ποσότητες όταν καταναλώνεται τακτικά.⁠

Το κίτρινο μπιζέλι, από το οποίο φτιάχνουμε τη ελληνική φάβα είναι ένα nutrition powerhouse, με αυτό πλέον να αποτελεί πλέον προιόν πόθου για την αγορά, μιας και πλέον αυτό προστίθεται σε απομονωμένες φυτικές πρωτείνες για αθλητές, όπως η vivolifegreece, σε φυτικά γάλατα αλλά και στο Beyond meat.⁠

Τα μπιζέλια επίσης έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο λόγω της ικανότητάς τους να καθορίζουν το άζωτο στο έδαφος, μειώνοντας την ανάγκη για αζωτούχα λιπάσματα. Τα μπιζέλια δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν. ⁠

Πέρα από τη κλασσική φάβα και μπιφτέκια ή κάρυ, μπορείς να αλέσεις τη φάβα και να την κάνεις αλεύρι για savoury pancakes και ψωμί. Mπορείς να την αλέσεις κιόλας ή βράσεις ελαφρά, να την διατηρήσεις ψυγείο και να τη προσθέσεις στο smoothie σου.





ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLANTBASEDNTGR; 

To plantbasedntgr υπήρξε άμεση φιλοδοξία για την επιστημονικά καταρτισμένη ενημέρωση του Ελληνικού κοινού πάνω στα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Μαρτιμιανάκη Νίκη,mBANT είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην Θεραπευτική Διατροφολογία (PgD | Msc (soon) ), την Αθλητική Διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), όπου από την επαγγελματική της έδρα στην Αγγλία, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα οφέλη της ολικής φυτοφαγίας. Για υπηρεσίες εδω.

Αν βρίσκετε το περιέχομενο της σελίδας βοηθητικό, υποστηρίξτε την δουλειά μου:

©2018 by Plantbasedntgr. All rights reserved.

MEDICAL DISCLAIMER AND COPYRIGHTS DISCLAIMER

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο plantbasedntgr .Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση  του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του. Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής του plantbasednt.gr με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και το όνομα του δημιουργού.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle